Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Credintei si Familia -

Credința omului biblic, model pentru credinciosul de azi

Omul biblic se evidențiază printr-o trăsătură esențială a ființei sale, și anume latura credinței. Este cunoscut faptul că toate sferele existenței sale, de la cea cultuală, socială, familială, până la cea economică și politică, erau pătrunse de elementul credinței. Aceasta îl determina să trăiască în contact strâns cu divinitatea și să perceapă prezența și intervenția divină în orice eveniment sau situație a vieții.

Credința omului descris în paginile Sfintei Scripturi nu era însă una abstractă, ci realistă, bazată pe experiență. Ea se manifesta în mod concret sub forma încrederii în Dumnezeu. E vorba de o încredere filială în Domnul, cel ce știe și poate toate și are grijă de creaturile sale. Însă cum se prezintă această credință și care sunt caracteristicile sale? Dintre multiplele aspecte ale credinței biblice, s-ar putea enumera pe scurt trei elemente.

O primă caracteristică este aceea a siguranței și stabilității căutate de cel ce crede. Însuși termenul "credință" în Vechiul Testament provine de la o rădăcină verbală "aman" care duce cu gândul la ceva stabil, solid. Omul căuta un reper sigur, o realitate stabilă pe care să își construiască viața și proiectele sale. Singura entitate sau persoană care putea să îi ofere garanții sigure în mod absolut era Domnul. De aceea, psalmistul exclama: "Doamne, tu ești stânca mea, în tine mi-am pus încrederea!" (cf. Ps 144,1). Numai acest Dumnezeu mare, puternic și milostiv era certitudinea în drumul omului către victorie și către împlinire.

O a doua caracteristică reflectată de credință este fidelitatea. Atributul fidelității îi aparține prin excelență lui Dumnezeu. Cuvântul și promisiunile sale erau adevărate și, odată ce au fost rostite, nu mai puteau fi retrase. Omului i se cere să răspundă tot prin fidelitate, să fie fidel mai ales în respectarea clauzelor stipulate în cadrul alianței.

A treia caracteristică a credinței se concretizează în adeziunea și abandonarea în brațele lui Dumnezeu. Așa au procedat titani ai credinței, precum Noe, Abraham, Iosif, Paul și mulți alții pe care îi elogiază scrierile sfinte. Credința e, până la urmă, chestiune de atitudine în fața divinității. Mulți dintre autorii cărților sacre din Biblie s-au întrebat cum trebuie să se prezinte omul în fața maiestății lui Dumnezeu. Cea mai potrivită poziție sau atitudine este aceea a credinței sau încrederii. Prin credință, omul recunoaște statutul său de creatură, dependentă de Creator. Prin credință, vine înaintea Domnului asemenea unui copil, recunoscând micimea și sărăcia sa spirituală. Tot prin credință, își dă seama de condiția de păcătos și este în stare să primească iertarea și darurile dumnezeiești. Prin aceeași credință, omul realizează că are nevoie de un altul cu care să intre în comuniune pentru a crea o mare familie de frați.

În aceste timpuri, în circumstanțele încheierii Anului Credinței, se impune o revitalizare a credinței, apropiind-o mai mult de modelul biblic. Omul contemporan ar trebui să accentueze mai mult dimensiunea fidelității față de Cuvânt, adevărul care nu înșală. În același timp, ar fi oportun să caute să construiască permanent viața sa pe Dumnezeu, stânca sigură și de nezdruncinat, evitând iluziile și falsele certitudini. Însă, peste toate, este nevoie de o trăire mai intensă a dimensiunii relaționale a credinței, în sensul abandonării pline de încredere în brațele milostivirii și iubirii lui Dumnezeu Tatăl, izvorul fericirii și al vieții adevărate.

Pr. Iulian Faraoanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat