Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Și tu ești capabil!

Ajunsesem la ultimul rând de cărămidă la casa fiului meu. Mai lipseau câteva bucăți și apoi trebuia să turnăm ceea ce în limbajul constructorilor se cheamă "coama". Mi-a venit însă un fel de lehamite, o durere sau, dacă vreți, un fel de tristețe. N-am înțeles de ce, mai ales că nu avusesem cu fiul meu nici un moment de conflict. Ba mai mult, chiar eram mulțumit de el, de cum se comporta, cum învăța, cum se relaționa cu ceilalți colegi și prieteni. Era student și cu ajutorul lui Dumnezeu speram să devină un bun inginer de calculatoare. Vreau să vă mărturisesc că în acea după-amiază am sistat orice lucrare și i-am trimis acasă pe toți cei care mă ajutau.

Am intrat în casă, m-am așezat pe fotoliu, dar acea tristețe încă mai persista. Se cuibărise bine acolo în inimă și nu voia să mă părăsească probabil până nu aveam s-o motivez. Și apoi, ce făceam atât de rău? Doar construiam casă copilului meu! Mai nobil și mai firesc decât atât ce putea să fie? În acele momente mi-au trecut prin minte până și acele cuvinte din evanghelie: "Care tată dintre voi, dacă fiul îi cere un pește, îi va da în loc un șarpe sau dacă îi cere un ou, îi va da un scorpion?" (Lc 11,11-12). Fiul meu nu ceruse nimic. La drept vorbind, nu el mi-a cerut să-i construiesc casa. Așa e tradiția, iar eu nu fac altceva decât s-o respect.

Cum stăteam eu pe fotoliu, oarecum și obosit, dar și trist, am simțit o durere în coloana vertebrală. "Eh, e de la efort", mi-am zis! M-am ridicat, am făcut câteva mișcări și apoi m-a lăsat. M-am așezat din nou pe fotoliu și de data aceasta câteva gânduri începeau să prindă contur: "Eu fac casă copilului meu, dar oare o să locuiască în ea? Dacă o să se căsătorească, oare o să-i placă viitoarei lui soții? Merită tot acest efort?" Cel mai profund gând însă a fost acesta: "În ideea că se va căsători, dacă el are deja casă, ce-o să facă restul vieții, dacă eu îi asigur esențialul?"

Credeți-mă, o idee și mai interesantă mi-a trecut apoi prin minte: "Oare nu cumva, noi, părinții, suntem de vină pentru atâtea divorțuri, pentru neînțelegerile din casa și familia copiilor noștri? Dacă noi, ca părinți, ne zbatem să asigurăm totul copiilor noștri: casă, poate și o mașină și uneori până și un trai decent în casa părintească, până la o vârstă târzie, oare nu cumva îi menținem în continuare la "umbra" noastră fără a le da posibilitatea să lupte, să-și folosească propriile proiecte, abilități, daruri? Și atunci, dacă tot nu mai sunt provocați să lucreze împreună, să gândească împreună, să facă față greutăților împreună, vor începe cu siguranță disensiunile, micile neînțelegeri, care apoi se vor transforma în "nepotrivire de caracter", în infidelitate, în "premiere" personală pentru suferința pe care mi-o provoacă celălalt, iar familia constituită prin sacramentul Căsătoriei va ajunge inevitabil la faliment. Și apoi, dacă noi, ca părinți, am putut să ne construim o casă, să ne cumpărăm o mașină, să avem în acest caz trei copii, ei n-ar putea să facă la rândul lor toate acestea? Nu cumva construindu-le noi casă, asigurându-le atâtea și atâtea lucruri pe care și le-ar putea și pe care trebuie să și le asigure singuri, cel puțin de la o vârstă, oare nu cumva, în mod indirect, îi considerăm incapabili?

Am terminat totuși casa de construit, pentru că nu puteam s-o las neterminată, aș fi pozat ca nefiind gospodar pentru cei care aveau s-o vadă. Dar, în acea seară, mi-am luat fiul deoparte și i-am cerut scuze pentru că plănuisem să-i construiesc casă. I-am spus pe rând tot ceea ce am spus mai sus, concluzionând: "Și tu ești capabil!" La urmă mi-a luat mâna în mâna lui, mi-a sărutat-o și mi-a spus: "Îți mulțumesc, tată, pentru că mi-ai creat și mie spațiu în această lume. Promit că nu voi schimba nimic la casă, că voi locui în ea și că voi căuta să o compensez cu altceva. Mulțumesc pentru iubirea ta de părinte!" (Dumitru)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat