Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Din istoria revistei (X)

Anul 1926: Institutul "Presa Bună"

În 1926 revista intră în al 12-lea an de existență, se face din nou apel la cititori să-și plătească abonamentele, iar "tuturor acelora însă, care s-au străduit să sprjinească revista noastră, le mulțumim din toată inima și așteptăm în acest an o râvnă și mai mare pentru introducerea revistei în familiile catolice... Să stăruiască deci fiecare a aduce măcar un nou abonat în anul 1926. În februarie se anunță că s-a găsit o tipografie pentru Editura "Presa Bună". Tipografia "Lumina Moldovei" vinde Editurii "Presa Bună" atelierul său tipografic. În numerele următoare sunt publicate sumele care s-au strâns pentru plătirea tipografiei și pentru construirea unei clădiri proprii. Începând cu aprilie 1928, pe una dintre ultimele pagini sau pe coperta trei, deasupra imaginii cu Tereza a Pruncului Isus, rubrica cu lista celor care au donat pentru "Presa Bună" se va chema: "Trandafiri de la sfânta Tereza". În diferite numere din anul 1926 sunt pagini consacrate donatorilor: se regăsesc multe familii din Iași, Huși, Luizi-Călugăra, Gherăești. De asemenea, începând cu luna mai sunt publicate galerii cu fotografiile donatorilor mai însemnați. Însuși Mons. Anton Gabor cutreieră unele sate, din poartă în poartă, pentru a aduna bani. La începutul lunii august se primesc 240.000 lei din partea papei Pius al XI-lea.

La 17 mai 1926, în curtea catedralei, încep lucrările de construire a noii clădiri care va deveni sediul editurii și al tipografiei; piatra de temelie este sfințită la 11 iunie 1926, în sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus. Comitetul de inițiativă pentru cumpărarea tipografiei și construirea clădirii era format din: ep. Mihai Robu, pr. Gheorghe Peț, pr. Bronislav Falewski, Mons. Anton Gabor, pr. Dumitru Romila, pr. Dumitru Andrieș, pr. Iosif Ghiuzan. În luna octombrie același an (după cinci luni) clădirea este terminată. În sărbătoarea lui Cristos Rege (31 octombrie), ep. Mihai Robu împreună cu mulți preoți celebrează o Liturghie în catedrală și apoi "toți au plecat spre atelier unde au fost sfințite zidurile și mașinăria", sub patronajul sfintei Tereza a Pruncului Isus.

În mai 1928 este publicat "Actul constitutiv al Institutului "Presa Bună" din Iași" semnat la 27 februarie 1928, un regulament de funcționare cu zece articole. Se precizează clar scopul Institutului "Presa Bună": "Editarea și răspândirea scrierilor bune cu conținut atât religios, cât și profan" (art. 4); va fi condus de un comitet administrativ format din trei preoți (art. 6); un alt comitet redacțional se va ocupa de editarea revistelor, broșurilor sau cărților (art. 7) (p. 68-69). Tipografia și editura se vor dezvolta în anii următori, primind lucrări și din afară. În februarie 1930 sosește din Germania încă o mașină de tipărit; anunțul și îndemnul de a contribui la recuperarea cheltuielilor sunt publicate în mai multe numere din acest an. În ianuarie 1930 se publică și o fotografie a mașinii, iar în iunie, o fotografie de la sfințirea noilor ateliere. În anul 1931, la 22 octombrie, se sărbătoresc cinci ani de la deschiderea Institutului "Presa Bună" printr-o Liturghie, adorație și rugăciuni. În revista din septembrie 1936, pr. Petru Pal semnează articolul ""Presa Bună" după zece ani de muncă".

La începutul anului 1935, Mons. Anton Gabor înființează și la Chișinău o tipografie, având același nume: "Presa Bună".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat