Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu PS Florentin Crihălmeanu (II)

"În Anul Credinței m-am întors la locul în care am fost botezat"

Redăm a doua parte a interviului luat Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, care a vizitat Iașiul în zilele de 12 și 13 septembrie: un dialog despre amintiri, vocație, frumusețile preoției și credință.

- Au trecut mai mulți ani de când ați fost sfințit preot, între timp ați fost chemat și la slujirea de episcop. De ce este frumos să fii preot? Care este frumusețea Preoției?

Nu am fost tipul de copil care de mic să se fi jucat de-a preoția sau să se fi jucat de-a Liturghia. Îmi amintesc că la prima Împărtășanie am primit un rozariu și cu bucurie mă rugam, dar ceea ce m-a atras mai mult a fost faptul că bunul Dumnezeu mi-a dat să înțeleg că în viață există un adevăr mai profund decât ceea ce oamenii, în general prin știință sau pe alte căi, descoperă. A fost o perioadă de timp în care am studiat în particular filozofia, filozofiile asiatice chiar, dar mi-am dat seama că există oarecum un mister. Când am studiat teologia am înțeles că Dumnezeu este cel care, în clipa în care cheamă, deschide toate porțile. Acest lucru l-am perceput și în momentul hirotonirii preoțești în Piața Libertății din Cluj, dar și în momentul hirotonirii episcopale de la Roma. Dumnezeu, în clipa în care cheamă, oferă multe satisfacții pe plan spiritual. Și dacă oferă momente de încercare, oferă și tăria de a le putea duce mai departe. Frumusețea Preoției este a acelui om care se poate oferi cu bucurie pe sine, care își poate oferi viața știind că are un scop precis și un model concret în fața lui. Nu este numai bucuria creștinului credincios care, prin Botez, deja are o orientare, oferă un sens propriei vieți. Este mult mai mult decât atât. Este bucuria de a ajuta pe ceilalți în momentele în care, poate, se simt mai slabi în credință. Este apoi satisfacția unei mărturisiri primite din partea unei persoane care nu a mai fost de zeci de ani la mărturisire. Simt atunci că un suflet a fost câștigat pentru Cristos. Ce este mai frumos decât să poți dărui viața veșnică? Fiind preot, ca urmare a harului primit, să-l faci prezent pe Cristos și harul patimilor sale în confesional, dar și jertfa sa pe masa sfântului altar! Noi, oamenii, adeseori ne facem cadouri unul celuilalt, de zile aniversare, de zile onomastice; căutăm un cadou care să facă plăcere celuilalt. Ce alt cadou mai frumos poate fi decât să putem spune: "Ești dezlegat de moarte, ești dezlegat de rău și primești taina spre iertarea păcatelor și spre viața de veci"!

- Suntem în Anul Credinței, spre finalul acestui an. În duminica în care îl sărbătorim pe Cristos, Regele Universului, se încheie Anul Credinței. Ce gând purtați cu privire la credință și ce ar trebui să facem noi să creștem în credință?

Consider că a fost, într-adevăr, o inspirație divină, acest An al Credinței, foarte necesar fiecăruia dintre noi, în primul rând mie, ca păstor. Am încercat, la persoana întâi, să aplic ceea ce pontiful roman Benedict al XVI-lea, acum emerit, recomanda prin documentul Porta fidei, și anume, să fie un an de reînnoire, de revigorare a credinței creștine, plecând de la momentul Botezului. Pontiful roman recomanda să încercăm să ne reîntoarcem la locul în care am fost botezați și să reînnoim devoțional promisiunile făcute la Botez, sigur, de data aceasta conștienți. Practic, de aceea mă aflu la Iași. Am încercat să retrăiesc acel moment al Botezului și aici trebuie să îi mulțumesc păstorului și episcopului nostru drag, Preasfințitul Petru, care m-a primit și m-a sprijinit în această acțiune liturgică, pentru a porni, oarecum, la un nou drum în credință. Anul Credinței consider că trebuie să ne trezească, să ne scuture poate puțin, să ne aducă aminte de valoarea mare a credinței creștine. Responsabilitatea acestei credințe care, începând din primele secole, a fost trăită la niveluri atât de înalte de martirii creștini, dar și în secolul al XX-lea, după cum știm, prin multe mărturii pe care le avem, dintre care poate una îmi vine mai profund acum în minte: acel răspuns pe care primul purpurat al neamului românesc, cardinalul Iuliu Hossu, l-a oferit persecutorilor atunci când, la Sighet fiind, în penitenciar, a fost invitat să se lepede de credință. El a răspuns: "Nu pot, credința noastră este viața noastră". Acest moto al vieții sale ne invită pe fiecare dintre noi să ne întrebăm dacă într-adevăr am făcut pasul al doilea, de la ascultarea credinței la trăirea credinței. Dacă l-am făcut, să ne punem problema pasului al treilea, al mărturisirii credinței. Nu este suficient doar să ascultăm credința, doar să participăm la actele sacramental-liturgice. Este nevoie să trăim prezența lui Cristos în sufletele noastre, cu alte cuvinte, trăirea lui Cristos să devină viață prin noi, cuvântul întrupat prin noi și apoi cuvântul mărturisit și celorlalți. Credința creștină și Anul Credinței ne orientează. Mi se pare foarte important în lumea de astăzi, care uneori pare dezorientată, care nu mai are valori de care să se poată agăța, nu mai are modele, noi, creștinii, să le putem oferi aceste modele. Sigur, sunt modelele înaintașilor noștri martiri și mărturisitori, dar fiecare dintre noi poate constitui un model și poate arăta prin propria viață că a trăi creștinește înseamnă a da un sens, o orientare propriei vieți, și anume sensul mântuirii.

- Preasfințite, vă mulțumim frumos pentru gândurile frumoase pe care le-ați rostit și pentru mărturia pe care ne-ați oferit-o.

Cu toată bucuria. Și eu vă mulțumesc pentru primire și ospitalitatea moldovenească deja tipică și clasică. Lăudat să fie Isus Cristos!

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat