Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlnirea Consiliului Prezbiteral

Întâlnirea de toamnă a Consiliului Prezbiteral a avut loc joi, 17 octombrie, la sediul Episcopiei de Iași. Alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au participat 32 de preoți, printre care și pr. Isidor Iacovici, postulatorul procesului de beatificare al episcopului Anton Durcovici.

Sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral s-a deschis cu un moment de rugăciune și de meditare a cuvântului lui Dumnezeu.

După cuvântul de salut și de prezentare a noilor membri - pr. Felician Tiba, pr. Cristian Farcaș și pr. Adrian Blăjuță - episcopul diecezei a vorbit despre invitația la unire în rugăciune pentru luna octombrie, pentru cauza de beatificare a episcopului Anton Durcovici, cu speranța ca el să fie cât mai curând beatificat. În acest sens, pr. Isidor Iacovici a prezentat pașii procesului de beatificare și a arătat câteva aspecte ale vieții episcopului Durcovici. A urmat apoi și o mărturie din partea PS Petru, evidențiind nevoia de a avea "modele, stimulente grăitoare" de credință, insistând asupra continuării rugăciunii. S-a amintit și despre punerea în scenă a vieții episcopului Durcovici, la 28 octombrie, la Teatrul "Luceafărul" din Iași, după care s-a recitat rugăciunea pentru beatificarea episcopului Durcovici.

La sfârșitul celor trei ani dedicați familiei și căsătoriei creștine, pr. Felician Tiba a prezentat mai multe sugestii și proiecte referitoare la pastorația familiei și a pregătirii pentru Căsătorie, insistând pe o formare prematrimonială mai intensă; pe lângă pregătirea din parohii existând și posibilitatea întâlnirilor la nou-înființatul Centru de la Traian. Păstorul diecezei i-a îndemnat pe preoți să "se preocupe în continuare de binele fiecărei familii", amintind și de apropiatul Sinod al Episcopilor despre familie, de la Roma.

Pr. Benone Lucaci, rector al Institutului Teologic din Iași, a vorbit despre susținerea spirituală și materială a Seminarului diecezan din Iași, apelând la o susținere mai mare din partea parohiilor. Au fost făcute mai multe propuneri în acest sens, urmând să fie creată o comisie care să analizeze și să soluționeze această problemă.

O altă temă a fost cea prezentată de pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Institutul Teologic din Iași: "Spiritul dorit și recomandat de papa Francisc în slujirea preoțească". Din mai multe texte rostite de papa și din modul său de a fi au fost scoate în evidență "autenticitatea", "simplitatea în limbaj" și "omenia" papei, calități pe care el le cere și de la preoți. Legat de acest punct, PS Aurel Percă a prezentat care ar trebui să fie din partea preotului atitudinea și modul de abordare a persoanelor cu o situație specială din comunitățile parohiale, insistând că acestea trebuie tratate corespunzător, pentru că rămân în continuare membri ai Bisericii, chiar dacă nu pot participa la sacramente. "Înainte de toate, preotul trebuie să fie uman", a subliniat PS Aurel.

Pr. Daniel Iacobuț, profesor de liturgică la Institutul Teologic, a făcut câteva clarificări referitoare la gesturile preoților la Liturghiile concelebrate, după care, pr. Ștefan Lupu, director al Editurii "Sapientia", a anunțat publicarea celei de-a doua ediții a lecționarelor.

Despre situația inventarului, a execuției bugetare, a Liturghiilor binate și a construcțiilor din dieceză a vorbit, în ultimul punct pe ordinea de zi, pr. Mihai Budău, econom diecezan.

La final, PS Petru Gherghel, după ce a invitat la disponibilitate pentru emisiunile televizate și pentru Liturghiile transmise la radio, a mulțumit tuturor pentru participare, încheind cu rugăciunea orei minore din Breviar.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat