Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Sfânta Scriptură

* Edith Pintea (Arad). "Mergând spre apusul vieții mele, într-un moment dificil spiritual, mi-am găsit consolarea citind zilnic Biblia, de la început până la sfârșit. Am avut nevoie de doi ani ca să termin această lectură, dar am primit o pace sufletească și o privire de ansamblu asupra Sfintei Scripturi... Cu toată bucuria ce mi-a dat-o citirea Bibliei, ea ascunde totuși multe taine, mai ales pentru cititorul laic.
1) Geneza: Dacă omul nu ar fi căzut în păcat, s-ar fi întrupat oare Domnul Isus? Eu aș argumenta cu "da", căci tot Geneza scrie că omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. În acel moment, Dumnezeu nu ar fi avut în față imaginea Fiului său întrupat? Întruparea face parte din planul veșnic al lui Dumnezeu, sau a apărut pe parcurs ca o manifestare a nemărginitei milostiviri față de omul căzut?...
2) Dacă omul căzut în păcat nu s-ar fi ascuns în grădină din fața lui Dumnezeu, ar fi avut posibilitatea să ceară iertare, care i-ar fi atenuat pedeapsa?
3) De ce diavolii nu pot fi iertați? Nu vor să ceară iertare, din orgoliu sau, fiind ființe superioare, gradul lor de discernământ este mai mare, deci și răspunderea lor este mai mare?
"

Încercăm să răspundem la întrebările dv. în ordine:

1. Sfântul Toma de Aquino spunea că "lucrurile care depind numai de voința lui Dumnezeu și asupra cărora creatura nu are nici un drept nu pot fi cunoscute decât numai din Scriptură". Or, Biblia spune că omul a fost creat "după chipul și asemănarea lui Dumnezeu" (Gen 1,26 ș.u.), că "la început a fost Cuvântul... și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,1.14). Și că el, Fiul, este "strălucirea gloriei și chipul ființei" lui Dumnezeu. Deci deducția și speranța dv. par a fi corecte.
2) Cu siguranță. Este tema care străbate toată Sfânta Scriptură: recunoașterea și mărturisirea păcatului atrage după sine iertarea lui Dumnezeu. A se vedea exemplul lui David (2Sam 11-12).
3) Ambele soluții sunt adevărate și se completează: pentru că sunt ființe superioare, angajarea lor în păcat este totală.

Pr. Bulai Alois



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat