Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Sfințiri
Biserica mortuară "Sfântul Ilie" din Buhoci a fost sfințită la 11 august, sfânta Liturghie fiind celebrată de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. În altar au fost introduse relicvele a doi sfinți - sfântul Anton de Padova și sfânta Maria Margareta Alacoque - și cea a fericitului Ieremia. În aceeași zi, la Buhoci, PS Aurel Percă a inaugurat și binecuvântat oratoriul "Sfântul Francisc din Assisi". La Siret, în ziua hramului, 8 septembrie, PS Aurel Percă a sfințit oratoriul ce are lungimea 23,5 m și lățimea 11,5 m. La Bălușești, în aceeași zi, tot cu prilejul hramului, au fost sfințite trei cruci, Liturghia fiind prezidată de pr. Alois Moraru.

Voturi
La întâlnirea națională de toamnă a terezinelor, desfășurată în Parohia "Sfânta Tereza" din Roman, la 7 septembrie, în cadrul Liturghiei prezidate de PS Petru Gherghel, au depus angajamentul în cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" două noi membre, 14 membre au depus primele voturi, iar alte 83 au reînnoit voturile. Alături de cei peste 40 de preoți concelebranți, la eveniment au fost prezenți Maria-Tereza Candian, directoarea generală a institutului, și pr. George Paștiu, asistentul spiritual al institutului, veniți din Elveția.

www.opsprsiasi.ro
Anul școlar 2013-2014 aduce în spațiul cibernetic și un site nou pentru profesori și elevi. Site-ul www.opsprsiasi.ro a fost proiectat în cadrul Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli din Dieceza de Iași pentru a fi un instrument util la îndemâna cadrelor didactice și nu numai. Primirea noutăților prin e-mail, motorul de căutare, cartea de oaspeți sunt doar câteva dintre facilitățile disponibile. Materialele ce pot fi găsite pe site acoperă o gamă largă de preocupări.

Întâlnire diecezană
Comisia diecezană pentru Viața Consacrată din Dieceza de Iași va organiza la sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești, a doua întâlnire anuală diecezană a persoanelor consacrate, în ziua de 6 octombrie, cu participarea congregațiilor din cele cinci zone: Bacău, Bucovina, Iași, Onești și Roman. Conferința "Anul Credinței: retrospectivă și perspective" va fi ținută de pr. Cornel Cadar. La Liturghia întâlnirii a fost invitat PS Petru Gherghel. Se va discuta despre beatificarea Mons. Vladimir Ghika și pregătirile spirituale în așteptarea celebrării beatificării episcopului martir Anton Durcovici.

Sprijin după inundații
Echipa de intervenție a Centrului Diecezan Caritas Iași, coordonată de Mihaela Condac, responsabila proiectului "Intervenții calamități", a intervenit în localitățile inundate din județul Galați. Joi, 12 septembrie, a fost evaluată situația la fața locului din Cuca, Rediu, Pechea, Costache Negri, Măcișeni, Cudalbi și Corni, iar sâmbătă, 14 septembrie, au fost duse ajutoare în localitățile Măcișeni, Costache Negri, Cudalbi și Cuca. Și enoriașii din Parohia Tecuci s-au mobilizat în sprijinul celor afectați de inundațiile din județul Galați. Li s-a alăturat și Fundația "Serafim" din Roman. Luni, 16 septembrie, alimentele și hainele au fost oferite locuitorilor din localitățile Cudalbi și Costache Negri, din jud. Galați.

Peregrinatio Mariae
Pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica s-a reluat în luna septembrie, când, pe lângă programările anunțate în numărul din august al revistei, icoana a poposit în perioada 15-18 septembrie și în Parohia Pleșa. În luna octombrie, următoarele parohii vor primi vizita icoanei: Piatra Neamț "Sfântul Iosif" (10-13), Valea Mică (13-16), Poiana Negri (17-20; misiuni populare: pr. Petru Sescu), Bacău "Fericitul Ieremia" (20-23); Trebeș (24-27) și Sărata (27-30; misiuni populare: pr. Petru-Sebastian Tamaș). În luna noiembrie, icoana rămâne la Cacica.

Cazare
Părinții Augustinieni Asumpționiști din Mărgineni oferă cazare pentru tineri, liceeni și studenți, doritori să studieze în orașul Bacău. Mănăstirea "Sfântul Augustin" din Mărgineni a fost fondată în anul 1993 și este situată la adresa: Calea Moinești, 312, 607315-Mărgineni, jud. Bacău; tel. 0234/211174. Pentru detalii: pr. Cătălin Florea, tel. 0768/930369.

Modificări
Administrarea Mirului în parohiile Onești "Sfânta Tereza" (programată inițial pentru 8 septembrie) și la Izvoare BC (programată inițial pentru 29 septembrie) se amână pentru anul 2014.

Numiri și transferuri
Prin decret episcopal, Preasfințitul Petru Gherghel l-a numit pe pr. Felician Tiba paroh la Piatra Neamț "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași. Pr. Cristian Farcaș a fost numit șef serviciu personal al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, cu un mandat de cinci ani. La propunerea definitoriului provincial, PS Petru Gherghel a făcut o serie de numiri și transferuri în parohiile administrate de părinții franciscani din Dieceza de Iași. Astfel, pr. Cristian George Cherecheș a fost numit paroh la Târgu Trotuș. Vicari au fost transferați: pr. Liviu Brudaru, la Huși "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" și Martin Maricel Baciu la Luizi-Călugăra. Aceste numiri și transferuri vor intra în vigoare de la 1 octombrie, iar luarea în posesie canonică a parohiilor va fi la 6 octombrie.

Pe scurt
- 24 august: Întâlnirea persoanelor consacrate originare din Tămășeni n 25 august: Lansarea cărții "Butea. Monografie", în prezența PS Petru Gherghel, în biserica din localitate
- 26 august: Întâlnirea Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli din Dieceza de Iași, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași, în prezența PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă
- 3-5 septembrie: A V-a întâlnire națională a familiei franciscane, la sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești, cu tema "Aruncă asupra Domnului grijile tale și el te va hrăni! - Itinerarul franciscan de credință"
- 9-15 septembrie: "Săptămâna familiei" în Parohia Oțeleni
- 13 septembrie: Concert MUSIC CAMP 2013 susținut de aproximativ 450 de elevi ieșeni, acompaniați de orchestra de cameră a Filarmonicii "Moldova", în catedrala din Iași
- 14 septembrie: Întâlnirea președinților conferințelor din grupa I a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul", la Slatina, printre care și șapte participanți din Dieceza de Iași
- 25-27 septembrie: Săptămâna Socială pentru Studenți, organizată de Oficiul Diecezan pentru Pastorație Universitară la Traian (NT).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat