Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pașii credinței. Hrana pentru viața veșnică

Credința creștină, dar al lui Dumnezeu, se naște din ascultarea și primirea mesajului evanghelic, adică din ascultarea și punerea în practică a cuvintelor lui Cristos. Sfântul Paul, în scrisoarea sa către creștinii din Roma, spunea că "credința vine din predicare, iar predicarea, din cuvântul lui Cristos". Despre primii creștini, Faptele Apostolilor spune că "erau stăruitori în învățătura apostolilor", care "dădeau mărturie cu multă putere despre învierea Domnului Isus".

Această credință care vine din predicarea, ascultarea și punerea în practică a cuvântului lui Cristos are nevoie să fie hrănită, să fie susținută. Ea este ca o plantă, care are nevoie de îngrijire, are nevoie să fie udată, să fie curățată ca să crească și să dea roade. Aceasta este "stăruința" despre care vorbește cartea Faptele Apostolilor. Credința, chiar dacă ar fi doar un "pachet" de teorii, ar avea nevoie să fie aprofundată pentru a ajunge la o înțelegere mai bună. Însă, fiind mai mult decât o adeziune la diferite adevăruri, fiind o relație personală cu Cristos, deci un mod de viață, aceasta are nevoie să fie susținută. Hrana cea mai consistentă pentru credință este ascultarea și punerea în practică a cuvântului lui Dumnezeu. Sunt multe moduri prin care acest cuvânt ne vorbește. Într-un mod privilegiat Dumnezeu ne vorbește la sfânta Liturghie prin lecturile ce sunt proclamate. Acestea sunt cuvântul viu și actual al lui Dumnezeu, care vorbește fiecărei persoane în intimitatea inimii și într-un cadru de atentă ascultare și meditare. Chiar și atunci când aceste lecturi par să facă referință la momente istorice îndepărtate și par să nu aibă nicio legătură cu viața noastră, acestea au să ne transmită o hrană pentru credința noastră. Cuvântul lui Dumnezeu devine hrană și atunci când în rugăciunea noastră medităm singuri un fragment din Sfânta Scriptură sau când împreună cu alții facem lectio divina. Viața noastră de credință nu se poate lipsi de cuvântul lui Dumnezeu!

Ascultarea și punerea în practică a cuvântului lui Dumnezeu "modelează" viața după voința lui Dumnezeu, astfel încât credința devine, cu adevărat, un mod de viață, inspirat de îndemnurile lui Cristos. La acest mod de viață făcea referință papa Francisc la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro: ""Pune credință" și viața va avea un gust nou, va avea o busolă care indică direcția; "pune speranță" și fiecare zi a ta va fi luminată și orizontul tău nu va mai fi întunecat, ci luminos; "pune iubire" și existența ta va fi ca o casă construită pe stâncă, drumul tău va fi bucuros, pentru că vei întâlni atâția prieteni care merg cu tine".

În al treilea rând, credința este alimentată de primirea sacramentelor, mai ales a sfintei Împărtășanii și a Spovezii. Sfânta Euharistie este hrana cea mai consistentă pentru credința noastră, pentru că este unire cu însuși Cristos. El ni l-a descoperit pe Dumnezeu ca fiind Tată milostiv și, de aceea, nu trebuie să ne fie teamă să apelăm, în sacramentul Spovezii, la iertarea sa care ne transformă viața. Rănile făcute de păcat sunt vindecate de balsamul milostivirii lui Dumnezeu, iar credința noastră poate ieși mai întărită din lupta împotriva răului.

"Hrăniți credința voastră și dubiile vor muri de foame", spunea Adolfo L'Arco. Dacă, într-adevăr, credința este importantă pentru noi, mai mult, dacă este aspectul cel semnificativ al vieții noastre, atunci trebuie să avem atenția de a o susține mereu, pentru a fi ceea ce spunea papa Francisc la Rio: "Dragi prieteni, nu uitați: voi sunteți câmpul credinței. Voi sunteți atleții lui Cristos. Voi sunteți constructorii unei Biserici mai frumoase și a unei lumi mai bune".

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat