Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Credintei si Familia -

Maria este prima credincioasă

A spus-o Fiul ei atunci când a corectat-o pe femeia din mulțime, care, entuziasmată de cuvântarea lui, a exclamat: "Fericit sânul care te-a purtat și pieptul la care ai supt!" Dar el a precizat că este fundamentală raportarea la cuvânt: "Mai degrabă fericiți sunt aceia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc!" (cf. Lc 11,27-28).

A recunoscut-o Elisabeta, verișoara ei, umplută de Duhul Sfânt și atenționată de copilul pe care îl purta în sân: "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul sânului tău! Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!" (Lc 1,42.45).

Ea, Fecioara din Nazaret, logodită, dar care nu a cunoscut bărbat, s-a deschis complet cuvântului, deși era tulburată și se întreba ce ar putea să însemne salutul îngerului: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!"; "Vei zămisli și vei naște un fiu și-l vei numi Isus. Va fi numit Fiul Celui

Preaînalt și Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl său"; "Duhul Sfânt va veni asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri"; "Sfântul care se va naște va fi numit Fiul lui Dumnezeu" (cf. Lc 1,28-35). Deși "l-a născut pe fiul ei, primul născut, l-a înfășat și l-a culcat în iesle, pentru că nu era loc de găzduire pentru ei" (Lc 2,7). Deși bătrânul Simeon o avertizase: "Iată, acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora în Israel și ca semn de contradicție - ca să se dezvăluie gândurile din multe inimi, iar o sabie va străpunge sufletul tău!" (Lc 2,34-35). Deși a știut porunca pe care îngerul i-a dat-o lui Iosif: "Sculându-te, ia copilul și pe mama lui, fugi... pentru că Irod are de gând să caute copilul ca să-l ucidă!" (Mt 2,13). Deși "ei n-au înțeles cuvântul pe care li-l spusese" Isus la 12 ani despre "casa Tatălui". Deși "lângă crucea lui Isus stăteau mama lui Isus și... (In 19,25).

Iar Maria păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei (Lc 2,19.51).

A crezut pentru că "la Dumnezeu nimic nu este imposibil!" S-a oferit celui care a chemat-o: "Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,37-38).

Și este mama tuturor acelora care cred.

A stabilit Fiul ei. Pe cruce. "Așadar, văzând Isus că stăteau acolo mama lui și discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: "Femeie, iată-l pe fiul tău!". Apoi, i-a spus discipolului: "Iat-o pe mama ta!". Și, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el" (In 19,26-27).

O mamă grijulie și atentă: "În zilele acelea, ridicându-se, Maria s-a dus în grabă către ținutul muntos. A intrat în casa lui Zaharia și a salutat-o pe Elisabeta. Maria a rămas cu ea cam trei luni" (Lc 1,39-40.56); "Lipsind vinul, mama lui Isus i-a zis: "Nu [mai] au vin!"" (In 2,3). O mamă care se află mereu în mijlocul "discipolilor" și se roagă împreună cu ei: "Toți aceștia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații lui" (Fap 1,14) și le indică drumul de parcurs: "Mama lui Isus le-a spus slujitorilor: "Faceți tot ce vă va spune!"".

Misterul lui Isus nu se poate separa de mama din care a voit să se nască.

Pr. Alois Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat