Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

"Familia la școala credinței"

Un gând devenit realitate

Totul a pornit de la o propunere. Ne-am întrebat: "De ce nu, o întâlnire diecezană a familiei și în Dieceza de Iași?!" Era o propunere bună, cam curajoasă, și pe undeva și realizabilă. Am transferat proiectul de la simpla discuție pe o hârtie și l-am propus episcopului Petru Gherghel. Se întâmpla acum un an.

Între timp am trecut la sensibilizarea familiilor prin diferitele intervenții făcute în mijloacele de comunicare. Cincizeci de familii, câte cinci din fiecare decanat trebuiau să participe la simpozionul organizat la Institutul Teologic din Iași, iar restul familiilor din dieceză să participe, vineri, 30 august, în catedrala din Iași, la sfânta Liturghie a Primei Întâlniri Diecezane a Familiilor.

Programul s-a desfășurat întocmai, iar ziua deschiderii a fost cu adevărat una emoționantă, deoarece, familii din diverse părți ale diecezei, de condiții diferite, cu mai mulți sau mai puțini copii, au început să urce cu emoție treptele Seminarului din Iași. Au fost cazate acolo unde în timpul anului academic locuiesc seminariștii, s-au rugat în aceeași capelă în care se roagă ei, au asistat în aula magna la conferințele propuse cu aceeași atenție și dăruire ca și seminariștii și, mai ales, au respirat același aer de har, de tăcere, de mister, de care se bucură și seminariștii pe parcursul anilor de studiu. Era o revanșă!

Iar atmosfera acelor zile... una cu adevărat de familie. Personal nu am întâlnit pe nimeni care să reproșeze ceva. Și au fost copiii, care au făcut gălăgie, care s-au jucat, care au strigat, dar care s-au și rugat și au stat alături de părinți la momentele de vârf din capelă. Au fost conferințe care pe alocuri au depășit timpul alocat, a fost un program foarte încărcat, dar mai presus de toate a fost ceva ce ne-a unit pe toți: a fost iubirea care înseamnă respect reciproc, care te ajută să treci peste tot ceea ce nu funcționează, conștienți că tot ce e omenesc e limitat, că nu e perfect, iar participanții la simpozionul de la seminar au înțeles bine acest lucru.

Și încă o bucurie, una care i-a marcat pe mulți, iar pe unii i-a lăsat și cu lacrimi pe obraz, faptul că episcopii noștri au fost alături în toate acele zile, iar în ultima seară au putut lua cina împreună cu ei. S-au fotografiat, au primit rozarii și iconițe, i-au putut asculta, vedea, glumi, dar s-au și rugat alături de ei.

La capătul unei astfel de întâlniri, fără îndoială trebuie mulțumit "inventatorului" familiei, Creatorului, care a dorit-o încă de la început, lui Cristos, care a ridicat căsătoria la rang de sacrament, și Duhului Sfânt care o însoțește mereu cu harul său. O mulțumire specială episcopilor, care au crezut încă de la început în proiect și l-au susținut, rectorului seminarului, doamnei Eugenia Dămătăr, masterand la Institutul Pontifical "Fericitul Ioan Paul al II-lea", pentru studii despre căsătorie și familie din Roma, familiei Andrici, care a susținut din punct de vedere muzical evenimentul, comunității române catolice din Italia și firmei "Au Coeur des Vins", din Franța, care au susținut prin binefacerile lor materialele didactice, ca și tot ceea ce a ținut de partea logistică a simpozionului. Familie, curaj, fii ceea ce ești chemată să fii, comunitate de iubire!

Pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat