Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici - "Rămas bun!"

În perioada 1921-1948, Monseniorul Anton Durcovici a deținut, printre altele, funcția de președinte al Congregației Mariane a Bărbaților din București, fondată în anul 1891 de preotul Joseph D'Ester. În cele șase decenii de existență, congregația a desfășurat o activitate spirituală de mare relevanță pentru catolicii din București și din întreaga arhidieceză, înființând, printre altele, revistele Jugendfreund și Farul nou. La rândul său, președintele congregației, Monseniorul Durcovici, s-a bucurat de simpatie și aprecieri deosebite din partea membrilor acesteia.

Fotografia alăturată, care ne-a fost pusă la dispoziție prin amabilitatea domnului Emanuel Cosmovici, a fost realizată în ziua de 5 aprilie 1948, la câteva ore după ceremonia consacrării Monseniorului Durcovici ca episcop de Iași, în timpul recepției oferite cu acest prilej la Palatul Nunțiaturii din București de către nunțiul Gerald Patrick O'Hara. Alături de episcopul Anton Durcovici se află preotul Vasile Begu și câțiva dintre reprezentanții de frunte ai catolicilor din București - profesorii Iosif și Mia Frollo, avocatul Anton Vladimir Frollo, avocatul Virgil Damian și alții.

Cronica congregației descrie sentimentele contradictorii care îi stăpâneau pe membrii acesteia în perioada dintre nominalizarea Mons. Durcovici ca episcop de Iași (30 octombrie 1947) și consacrarea sa la 5 aprilie 1948, consacrare "amânată, din fericire pentru noi", după cum consemnează Cronica. "Așa că inimile congregaționiștilor - continuă aceasta - în timpul acestor luni au fost încontinuu însuflețite de dorințe opuse: aceea de a nu-l lăsa să plece și aceea de a-l vedea înscăunându-se, pentru binele Bisericii, pe tronul Episcopiei de Iași. De fiecare dată, după numire, când venea în mijlocul nostru, ni se părea că este cea din urmă și de aceea nu o singură dată, ci de trei ori, ne-am luat cu sfâșiere de inimă rămas bun de la Excelența sa, care mereu ne spunea că plecare nu înseamnă părăsire, că îndepărtare nu este despărțire".

În cele din urmă, intelectualii catolici bucureșteni au acceptat ideea, luând parte în număr mare la ceremonia consacrării episcopale din 5 aprilie 1948 și la recepția oficială care a urmat. În timpul acesteia, nunțiul O'Hara i-a invitat pe "amicii Monseniorului Durcovici" la un moment de penitență. "Ospățul de penitență - consemnează în continuare Cronica - fu de fapt un adevărat banchet, dar la care comunitatea de suflet - "cor unum et anima una" - fu o mult mai mare plăcere decât gustul savuroaselor mâncăruri. Spre a completa veselia zilei, nenumărate fotografii s-au tras "ad perpetuam rei memoriam". Și totuși, în mijlocul evenimentelor de acum, pentru noi care l-am pierdut pe iubitul nostru praeses, însorita zi de 5 aprilie 1948 a fost ca acele splendide zile de iarnă în care după multă vreme noroasă strălucește triumfător soarele pe un cer cu desăvârșire senin, însă termometrul arată 20 de grade sub zero".

La câteva luni de la acest eveniment, Congregația Mariană a Bărbaților din București a fost interzisă de guvernul comunist, iar membrii supraviețuitori au suferit din plin persecuțiile. La rândul său, ultimul președinte al congregației, episcopul Anton Durcovici, avea să fie arestat de Securitate la 26 iunie 1949, aflându-și tragicul sfârșit la Penitenciarul Sighet, la 10 decembrie 1951.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat