Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Rugăciune și post pentru pace

Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața "Sfântul Petru" în seara zilei de sâmbătă, 7 septembrie, ca răspuns la apelul papei Francisc de la rugăciunea Angelus din duminica precedentă, în care a convocat "o zi de post și rugăciune pentru pace în Siria, în Orientul Mijlociu și în lumea întreagă".

Îndemnul papei Francisc la rugăciune și post vine în contextul în care în Siria se desfășoară de doi ani un război civil, în care au fost ucise peste 100.000 de persoane, iar la 21 august au fost folosite arme chimice în timpul unui atac.

În toată lumea a fost retransmisă invitația papei de a susține pacea prin post și rugăciune, milioane de oameni alăturându-se inițiativei. Și nu doar catolici... Și Dieceza de Iași, prin păstorul ei, a fost "chemată să se asocieze la acest program de comuniune în rugăciune", în special la Liturghiile de sâmbătă; iar, în parohii, în timpul celebrării privegherii de la Roma (între orele 19.00 și 24.00), au fost organizate momente speciale de rugăciune.

Începând să se adune de dimineață, credincioșii au umplut Piața "Sfântul Petru", printre aceștia aflându-se și 42 de pelerini din Dieceza de Iași, alături de pr. Iosif Dorcu. Multe religii erau amestecate în piață, deoarece "avem o responsabilitate precisă, nu doar pentru că suntem catolici, ci ca și persoane umane", avea să spună Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

Se vedea la mulți steagul Siriei; un grup de 10 musulmani recitau Coranul la marginea pieței. Mulți credincioși s-au spovedit în timpul acestei privegheri la cei 50 de preoți stabiliți pentru aceasta.

După întronizarea imaginii Fecioarei Maria "Salus Populi Romani" și după conducerea rugăciunii Rozariului, papa Francisc a rostit predica. Referindu-se la relatarea începutului istoriei omenirii, papa a arătat că inițial lumea era "frumoasă", în "armonie" și "pace", dar apoi a apărut și războiul, când omul "... se închide în propriul egoism". Afirmând că pacea este posibilă, papa i-a îndemnat pe toți "să privească la cruce", o cheie de rezolvare a conflictelor.

Cu multe momente de tăcere, uneori însoțită de muzică de orgă, a fost adorat Cristos din preasfântul sacrament, privegherea fiind încheiată cu binecuvântarea euharistică.

Sunt semnale pozitive în urma postului și rugăciunii pentru pace, dar, pentru ca ea să fie posibilă, e nevoie să continuăm rugăciunea, așa cum amintea papa a doua zi, la Angelus.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat