Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Credința, condiție strictă

"Dacă nu credeți, nu veți rezista!" (Is 7,9c)

Cuvintele citate, din cartea profetului Isaia, sunt adresate de către Iahve regelui Ahaz al Iudeii, într-un moment deosebit de critic, fiind amenințat cu atacul din partea vecinilor din nord. Lipsa de încredere în Dumnezeu a regelui este mustrată cu falimentul, cu pierderea independenței și robia babiloniană, care va urma, timp de 70 de ani. "Semnul" pe care Ahaz a refuzat să-l ceară, Dumnezeu l-a dat totuși prin promisiunea mesianică a lui Emanuel, prin femeia (Maria) care îi va da naștere.

Sunt deja două milenii de la împlinirea promisiunii. Ea este vestită, zi de zi, tuturor oamenilor de către trimișii lui Isus Cristos, prin Biserica sa. Primejdia în care se afla regele Ahaz este imaginea tuturor primejdiilor în care se află mereu omenirea, asaltată de puterea întunericului. Pentru a-i opune rezistența necesară, suntem îndemnați a da crezare Cuvântului vieții, lui Isus: calea, adevărul și victoria.

Sfântul apostol Paul ne spune și nouă, așa cum spunea creștinilor coloseni (2,6-15): "Întăriți

în credință, așa cum ați fost învățați, prisosind în mulțumire" (v. 7b). În același timp suntem atenționați: "Vedeți să nu vă subjuge cineva prin filozofie și speculații fără sens după tradiția oamenilor, după învățăturile de la început ale lumii, și nu după Cristos" (v. 8). Conștiința Botezului ne întărește credința în "puterea lui Dumnezeu, cel care l-a înviat pe el din morți" (v. 12b) și a dezarmat puterile potrivnice, făcându-le de ocară înaintea lumii, triumfând asupra lor prin crucea lui Cristos (cf. v. 15).

Vrednic de reținut este și îndemnul sfântului apostol Petru: "Fiți cumpătați, vegheați! Dușmanul vostru, diavolul, ca un leu care rage, dă târcoale căutând pe cine să înghită. Împotriviți-vă lui, tari în credință!" (1Pt 5,8-9a).

"Dumnezeule, care risipești întunericul neștiinței cu lumina cuvântului tău, sporește în inimile noastre tăria credinței pe care ne-ai dăruit-o, pentru ca focul aprins de harul tău să nu fie stins de nici o ispită. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin" (Liturgia orelor, IV, p. 686).

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat