Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Bicentenar: Ianoș Robu, deputat

Pe scena politică a secolului al XIX-lea, din România, s-a afirmat și un deputat catolic, Ianoș Robu, originar din Săbăoani, de la a cărui naștere (7 aprilie 1812) s-au împlinit 200 de ani. Evenimentul a fost marcat la Săbăoani, cu ocazia zilelor satului, la 12 august 2012, printr-o Liturghie la care au participat toate rudele.

Născut la 7 aprilie 1812, din părinții Martin și Maria, și botezat în aceeași zi, Ianoș Robu a crescut în credința catolică, dar și sub influența politicii tensionate a țării.

Afirmarea în politică a început cu alegerile pentru constituirea Divanului ad-hoc din Moldova în anul 1857. Ca reprezentant al țăranilor clăcași din ținutul Romanului, Ianoș Robu i-a reprezentat pe aceștia tocmai în perioada de început a parlamentului și a statului modern din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Documentele consemnează că la primele alegeri, cei 46 de delegați din cele 23 de sate din Ocolul Moldovei i-au ales pe Ianoș Robu din Săbăoani și pe Ioan Vasile din Cordun, ca alegători județeni, dar, mai apoi, când trebuia ales deputatul județean de Roman, Ianoș Robu, deși ales majoritar, nu a fost acceptat, pentru că nu era de religie ortodoxă. El a rostit atunci memorabilele cuvinte: "Cum, cucoane, acum, când toate satele m-au ales ca să le apăr drepturile în Marea Adunare, sunt catolic și nu pot fi deputat? Dar când ne puneți la beilicuri, când ne luați birul, când vă dăm feciorii la oaste, când vă facem boeresc, atunci nu suntem catolici, ci ne priviți ca pravoslavnici? Dacă este, cucoane, că nu putem fi deputați pentru că suntem papistași, apoi dați-ne pace să fim papistași și la biruri, și la beilicuri și la toate angăriile".

Ianoș Robu a fost ales deputat la alegerile din 24 și 25 noiembrie 1864, după care s-a constituit Parlamentul, numit Adunarea Electivă a României, în care a participat activ.

Căsătorit cu Eva, cu care a avut nouă copii, Ianoș este strămoșul a doi episcopi: Mihai Robu, primul episcop autohton al Moldovei, și Ioan Robu, actualul arhiepiscop mitropolit de București.

După ce a activat o perioadă ca fecior de biserică, a murit la vârsta de 77 de ani, la 25 septembrie 1889.

Comemorându-l pe Ianoș Robu, se împlinește un act de recunoștință, atât față de el cât și față de toți înaintașii care au luptat pentru drepturi, libertate și credință.

Pr. Emil-Ioan Robu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat