Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

O sută de ani de lumină prin "Lumina creștinului"

Cu o sută de ani în urmă apărea primul număr al revistei "Lumina creștinului". Publicație lunară, revista apărea ca expresie a sensibilității pastorale a Bisericii din Moldova și își propunea să fie un instrument indispensabil și eficace de evanghelizare, dar și de formare și educare a credincioșilor.

Revista voia să fie și să ofere în același timp o adevărată "lumină" pentru toți creștinii, aducând în casele lor informații din viața diecezei, din viața comunităților parohiale, ilustrând vitalitatea și prospețimea credinței lor. Deși era legată de un teritoriu, fiind glasul care îi povestea istoria și viața, fiind solidară cu poporul creștin care trăiește pe meleagurile moldovene, revista "Lumina creștinului" a devenit și instrument de referință informativă și culturală, fiind expresia unor idealuri nobile bazate pe valorile creștine. Și așa a continuat să fie, până într-o zi, când dușmanii "luminii" s-au năpustit asupra ei ca să o stingă. Și au reușit pentru mai bine de 40 de ani.

În perioada comunistă revista "Lumina creștinului" a fost interzisă, și cu această suprimare orice posibilitate de a mai oferi "lumină" a fost practic anulată. Totuși, au rămas ecouri în conștiințele cititorilor de altădată, care au continuat să spere într-o reaprindere a "Luminii creștinului". Se simțea lipsa de literatură și publicații de informare creștină; întunericul în care ne-a cufundat comunismul era dens și mulți nu mai sperau la o ieșire din această stare. Dar Dumnezeu s-a îndurat de noi, și, în anul 1989, în ajun de Crăciun a venit și cadoul cel mai frumos, recăpătarea libertății adevărate pentru Biserică, și cu ea s-au aprins primele licăriri de revenire la o viață bisericească normală, iar "lumina" avea toate șansele să lumineze din nou, cu toată strălucirea de odinioară.

Acest moment a venit odată cu falimentul ideologiei comuniste și căderea ei. Fiind rectorul Seminarului din Iași, la acea dată, și apropiat colaborator al Preasfințitului Petru Gherghel, pe atunci ordinarius de Iași, în primele zile după căderea regimului comunist, primul gând a fost să reînnodăm imediat istoria Bisericii noastre locale cu trecutul ei și să reluăm toate activitățile care au fost suprimate și întrerupte în anul 1948, fără a mai aștepta decrete de recunoaștere sau autorizații speciale. Așa ne-am gândit la o reaprindere rapidă și imediată a "luminii" pe care o oferea altădată revista "Lumina creștinului", cu toate că nu dispuneam de condiții tehnice de redactare și tipărire.

Primul colectiv de redacție improvizat era alcătuit din PS Petru Gherghel, ordinarius de Iași, pr. Vladimir Petercă și subsemnatul. Având la dispoziție o mașină electrică de scris și un copiator, am redactat în primele zile după căderea comunismului primul număr al revistei "Lumina creștinului" după perioada de suprimare, care urma să apară oficial la 1 ianuarie 1990; practic, am reprodus programul inițial al revistei, publicat în primul număr în anul 1913 și exprimam dorința ca această "lumină" să continue să lumineze mai departe, ea fiind reflexul Luminii prin excelență, care este Cristos.

Pentru câteva luni revista a apărut lunar în aproximativ 300 de exemplare, în formă fotocopiată, în opt pagini format A4 și, pe măsură ce aveam acces la noile mijloace de tipărire și de multiplicare, a crescut și tirajul precum și calitatea grafică a revistei. Așa s-a reaprins "Lumina creștinului" și s-a reînnodat și seria aparițiilor lunare, continuând să poarte lumină în sufletele și casele multor oameni, fiind fidelă acelorași idealuri de la începuturile sale, fiind o revistă de informare și formare creștină, la îndemâna tuturor categoriilor de oameni.

O sută de ani reprezintă o istorie glorioasă a unei reviste, care s-a autoidentificat cu teritoriul ei, s-a înrădăcinat în viața oamenilor, prezentându-le evenimentele, contribuind la maturizarea conștiințelor și urmărind să promoveze valorile creștine, care să-i facă pe oameni mai activi în viața bisericească și civilă.

Astăzi, revista se bucură de o largă răspândire, ea depășind granițele diecezei și chiar ale țării. "Lumina" pe care o răspândește continuă să fie binefăcătoare, revista afirmându-se ca o publicație de mare ținută, dovadă fiind și numărul mare de abonați și cititori.

La un asemenea aniversar, centenarul revistei diecezane, se cuvine să fac și o urare, pe care o formulez în felul următor:

Doresc ca "Lumina creștinului" să fie fidelă originilor sale, să continue să fie naratorul de speranță între oameni, dând glas tuturor, mai ales celor mai slabi; să promoveze în opinia publică o cultură inspirată din valorile evangheliei, ale demnității umane și ale solidarității.

La mulți ani "Lumina creștinului", lumina diecezei noastre și a istoriei noastre!

+ Aurel Percă, episcop auxiliar

* * *

O credință de-a mea

Lumina creștinului și Viața mi-au deschis ochii spre lume. Abia învățasem să citesc. Părintele Ioan Simon - Dumnezeu să-l odihnească! - a găsit la bunicul meu toată colecția lor de dinainte de comuniști. Erau numere puse în ordine și legate pe ani.

Când am venit la Seminar și superiorii au riscat și ne-au permis să încercăm, am început Drumuri deschise. A fost o senzație unică. O mobilizare și o coparticipare cum numai rar se pot atinge. Care scria, care desena, care dactilografia, care trăgea la cocârlă, care lega... Într-un fel de tăcere sacră. Nici nu ne vorbeam. Ghiceam ce-i de făcut. Dar nu a durat mult...

M-am întors de la Roma în toamna lui 1990 și am intrat în frenezia acelui timp de speranțe neîngrădite. Nu aveam un program de împaginare. Scriam materialele, le scoteam la imprimantă și apoi le decupam ca să le putem așeza în macheta paginii. Dacă era cazul, mai adăugam un rând sau mai scoteam. Aveam însă convingerea că ceea ce reprezenta revista era oglinda unei Biserici, că era un pupitru de evanghelizare și de cateheză, că este o formă de a proclama minunățiile Domnului și o modalitate de a anihila uitarea. Credeam și cred că este o lumină. Și așa-i doresc să rămână mereu: Lumina creștinului!

Pr. Alois Bulai (Redactor la "Lumina creștinului" în perioada ianuarie 1991 - martie 1992)

* * *

Redactorii revistei
- Mons. Anton Gabor (ianuarie 1913 - februarie 1928, decembrie 1928 - februarie 1936)
- Pr. Iosif Ghiuzan (martie-noiembrie 1928)
- Pr. Petru Pal (martie 1936 - noiembrie 1937)
- Pr. Constantin Hausner (decembrie 1937 - august 1939)
- Pr. Iosif Bălan (septembrie 1939 - aprilie 1941)
- Pr. Dumitru Herghelegiu (mai 1941 - 1948)
- Mons. Aurel Percă (ianuarie - decembrie 1990)
- Pr. Isidor Chinez (ianuarie 1991 - septembrie 1992)
- Pr. Cornel Cadar (din octombrie 1992)

* * *

Anul I - 1 ianuarie 1913 - Nr. 1
Foaie catolică lunară
Redacția și administrația:
"Lumina creștinului"
Str. Ghica-Deleni 4 bis Iași
Prețul: Pe an ... 2 lei
Numărul 20 bani
Cuprins:
- "Eu sunt lumina lumii" (p. 1-3)
- Modelul familiei creștine (p. 4-7)
- Cântarea credinței (p. 7-8: poezie)
- Jubileul de 50 de ani de preoție a P.S.S. Mons. Nicolae Iosif Camilli (p. 9-10)
- Știri diverse (p. 11-13): Principele Luitpold, regentul Bavariei; Principele Ludovic; Conversiune; Faptă eroică; Misionar premiat (p. 13)
- Bibliografie (p. 13)
- Copii dragi în pripă (p. 14: cântec)
- Poșta redacției (p. 15)
- Cuprinsul (p. 15)
- Au apărut (p. 16).

* * *

Din primul articol al revistei apărută în luna ianuarie 1913

"Eu sunt lumina lumii"

Așadar scopul principal al "Luminii creștinului" este de a răspândi cunoștința credinței și de a îndemna la o viață cu adevărat creștinească, bazată pe principiile credinței catolice. Iar scopul secundar este de a aduce faptele mai însemnate din Biserica catolică, ca să știe și catolicii noștri, ce se petrece în lumea catolică.

Unele din mijloacele, prin care s-ar putea ajunge la scopul propus, ar fi și următoarele: Expunerea adevărurilor credinței, poruncilor lui Dumnezeu și ale Bisericii, sacramentelor și mijloacelor de sfințenie, apărarea credinței și a Bisericii împotriva învinuirilor aduse din partea necatolicilor; explicarea anului bisericesc și a diferitelor ceremonii ce se întâlnesc în decursul lui (...).

Primește, așadar, iubite cititor, această "Lumină a creștinului", care bate cu oarecare sfială la ușa ta; primește-o, căci îți va fi întotdeauna un prieten și sfătuitor la bine în toate împrejurările.

Dea Dumnezeu, ca această "Lumină" să pătrundă până în cea din urmă locuință, unde se află un catolic, spre a-i aminti ceva despre credința, despre datoriile lui, și astfel să-și dea bine seama, de ceea ce trebuie să facă spre a se putea mântui. În chipul acesta "Lumina creștinului" ar fi un adevărat ajutor și întrucâtva un suplinitor al preotului acolo, unde el nu poate pătrunde decât rareori, și atunci numai în grabă. Această "Lumină" i-ar sta totdeauna la îndemână, să-l lumineze, când ar lua-o în mână.

Oricine ai fi, cel ce citești aceste rânduri aduse ca o solie de "Lumina creștinului", ia-ți hotărârea de a sprijini după putință această "Lumină", ca să-și poată ajunge, câtuși de puțin, ținta propusă.

Isus Hristos, adevărata "lumină a lumii" să o întovărășească cu binecuvântarea sa în drumul ei, ca să aducă roade îmbelșugate în inimile tuturor acelora, care o vor primi în mijlocul lor.

* * *

Anul I - 1 ianuarie 1990 - nr. 1
Foaie religioasă a Diecezei Catolice de Iași
"Eu sunt lumina lumii" (In 8,12); "Cine iubește pe fratele său rămâne în lumină" (1In 2,10).
Comitetul de redacție
Mons. Petru Gherghel, ordinarius; pr. Aurel Percă, redactor responsabil; pr. Vladimir Petercă, redactor adjunct
Adresa și administrația revistei
Institutul Teologic Romano-Catolic Iași, str. Văscăuțeanu, nr. 6, telefon 981/40309
Sumar:
- Iubite cititor (Redacția, p. 1)
- Și totuși "Lumina" strălucește (Mons. Petru Gherghel, p. 2-3)
- Eu sunt lumina lumii (articolul din ianuarie 1913, p. 3-5)
- Drumul a fost lung... (Pr. prof. Vladimir Petercă, p. 5-7)
- O inimă nouă pentru un an nou (Pr. Aurel Percă, p. 7-8)
- Familia în societatea de azi (Pr. Alois Bișoc, p. 9-10)
- Sfântul Părinte este alături de noi (Pr. Ioan Tamaș, p. 11-12)
- Mesaje (p. 12)

* * *

Din primul articol al revistei din ianuarie 1990

Iubite cititor,

Trăind clipe de binecuvântată bucurie a libertății, instaurată odată cu înlăturarea de la putere a dictaturii, pe care noi totdeauna am respins-o, noi, creștinii catolici, de pe plaiurile Moldovei, ne alăturăm celor de bună credință pentru restabilirea dreptății și a demnității poporului nostru.

În mod deosebit, în aceste clipe, dorim să slujim cu suflet de români poporul și pământul nostru drag, unde trăim de secole.

Scopul prezentei reviste este acela, conform idealurilor Bisericii noastre catolice, de luminare a conștiințelor, de formare sufletească și de informare religioasă, pentru a deveni mai liberi și mai demni de vocația noastră creștină. (...)

Ne propunem să fim fideli programului inițial, după cum se poate vedea din articolul program apărut în primul număr al revistei, la care își poate aduce contribuția orice preot și creștin din dieceza noastră (...).

Redacția



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat