Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Limba latină
Prin scrisoarea apostolică în formă de motu proprio "Latina lingua", semnată de papa Benedict al XVI-lea, la 10 noiembrie 2012, a fost instituită Academia Pontificală de Latinitate, cu sediul la Vatican, pentru promovarea și valorizarea limbii și a culturii latine, fiind subordonată Consiliului Pontifical pentru Cultură. Statutul a fost aprobat "ad experiementum", pentru o perioadă de cinci ani. "Limba latină s-a bucurat mereu de considerație foarte mare din partea Bisericii Catolice - scrie papa în această scrisoare.

Papa și artiștii de circ
Papa Benedict al XVI-lea a primit în audiență peste 7.000 de artiști de circ, proveniți din întreaga lume, inclusiv din România. Evenimentul, desfășurat la Vatican, la 1 decembrie 2012, a fost promovat de departamentul vatican pentru migranți și itineranți. "Biserica, a spus papa, este pelerină ca și voi și vă cheamă să colaborați în angajarea privind noua evanghelizare... În ambientul vostru se conservă viu dialogul dintre generații, simțul prieteniei, gustul muncii în echipă".

Anul constantinian
Edictul din Milano, semnat în anul 313 de împărații Constantin I (cel Mare), al Imperiului Roman de Apus, și Licinius, al Imperiului Roman de Răsărit, a determinat nu doar "sfârșitul progresiv al persecuțiilor împotriva creștinilor, ci marchează mai ales actul de naștere al libertății religioase", a spus cardinalul Angelo Scola în discursul intitulat "Edictul de la Milano: "initium libertatis"", rostit în seara zilei de 6 decembrie 2012. Cardinalul a marcat astfel inaugurarea celebrărilor pentru împlinirea a 1.700 de ani de la semnarea acestui document.

Bradul la Vatican
Bradul de Crăciun, care începând cu 6 decembrie 2012 a împodobit Piața "Sfântul Petru", a fost dăruit papei de regiunea italiană Molise, mai precis, de comunitatea Pescopennataro. Alături de brad, a fost amenajată și scena Nașterii Domnului, cu piese oferite de o altă regiune italiană, Basilicata, care a reprodus peisajul de la Sassi di Matera, o zonă deseori folosită în cinematografia contemporană. Este vorba de un brad alb, cu o înălțime de 24 m, care după sărbători va fi donat unor asociații pentru a-l transforma în jucării pentru copii, vândute în scop de binefacere. Luminile bradului au fost aprinse în seara de 14 decembrie.

Cardinal decorat
Cardinalul Agostino Vallini, vicarul Sfântului Părinte pentru Dieceza de Roma, a primit Ordinul "Steaua României" în grad de comandor din partea Excelenței sale domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, la ceremonia desfășurată la 25 noiembrie 2012, după Liturghia celebrată în biserica "San Vitale", unde card. Agostino Vallini a fost însoțit la altar de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, de Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene, de alți înalți prelați și mai mulți preoți aflați la Roma pentru studii.

Contribuții ecumenice
Sub patronajul Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa, aproximativ 60 de participanți, episcopi și experți, au participat la întâlnirea anuală a episcopilor catolici orientali din Europa, desfășurată în Croația între 22 și 25 noiembrie 2012. S-a discutat despre valorificarea contribuției Bisericilor Catolice orientale europene în dialogul ecumenic, mai ales în asistența migranților în număr crescând din sud-estul european și a credincioșilor din Bisericile Catolice orientale. Din România au luat parte PS Alexandru Mesian, PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu și PS Vasile Bizău. Reuniunea din 2013 va fi între 17 și 20 octombrie la Kočice (Slovacia).

Omagiere
În cadrul unui eveniment desfășurat la 3 decembrie 2012, la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, Președinția României și Ministerul Afacerilor de Externe au adus un omagiu mai multor personalități civile și ecleziastice care au contribuit la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Cu această ocazie, înalte distincții ale statului român au primit, printre alții, card. Giuseppe Bertello, Mons. Anton Lucaci și Mons. G. Kovacs. Distincțiile au fost înmânate în numele ministrului român de externe, Titus Corlățean, de Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României la Vatican.

Ecuador
Emilian Jitaru (din Cleja), seminarist în anul pastoral în Ecuador, relatează despre două evenimente, rod al muncii depuse de părintele misionar Ioan-Nicu Blaj, originar din Barticești. În zilele de 17, 18 și 24 noiembrie 2012, în Parohia "Santa Lucia" din Provincia Guyas, 230 de copii și tineri l-au primit pentru prima oară pe Isus în sfânta Împărtășanie. La 24 noiembrie 2012, părintele Carlos Alberto Lugo Segura a celebrat prima Liturghie în satul natal, San Juan, situat în aceeași provincie, fiind primul preot din cantonul Santa Lucia și, totodată, primul preot ca rod al muncii misionare românești.

Creștinismul în Africa
Creștinismul este prima religie în Africa, au susținut participanții la congresul "Religia într-un context globalizat", organizat la Universitatea "El Jadida", din Maroc, între 20 și 22 septembrie 2012. Potrivit datelor oferite la congres - cu participarea a circa 70 de vorbitori din 18 țări de pe toate continentele - creștinii reprezintă 46,52% din populația africană, în timp ce musulmanii 40,46%, iar religiile africane tradiționale 11,8%. Dintre 59 de țări africane, 31 au o populație majoritar creștină, 21 sunt majoritar musulmane și 6 cu o prezență majoritară a religiilor tradiționale. La începutul secolului al XX-lea, africanii reprezentau 2% dintre creștini la nivel mondial, în timp ce astăzi sunt 20%.

Seminar despre Biserică
Cristina Bulbescu, de la Radio România Târgu Mureș, și Diana Brâncuș, de la Televiziunea Română au fost printre participanții la seminarul de formare despre Biserica Catolică și Sfântul Scaun, promovat de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) și găzduit de Radio Vatican, în zilele de 29 și 30 noiembrie 2012. Au luat parte editori și invitați de la posturile publice de radio și televiziune din Europa. Tema a fost "The View from the Vatican. The Catholic Church in a Globalized World" (Vederea din Vatican. Biserica Catolică într-o lume globalizată).

Doctor în teologie
Pr. Daniel Iacobuț a susținut teza de doctorat cu titlul "Dalla sinassi eucaristica alla Chiesa-comunione. Liturgia ed ecclesiologia in Jean-Merie Roger Tillard", moderată de prof. dr. Cettina Militello. Evenimentul s-a desfășurat joi, 22 noiembrie 2012, în cadrul Ateneului Pontifical "Sfântul Anselm" din Roma.

Vizită oficială
Pe durata vizitei oficiale pe care Bronislaw Komorowski, președintele Poloniei, a desfășurat-o în Republica Moldova, luni, 3 decembrie, au fost două momente deosebite pentru Biserica Catolică din Moldova. La Centrul European de Educație "Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea" a fost dezvelită o placă în memoria papei Ioan Paul al II-lea. Apoi, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, împreună cu preoții și credincioșii din capitala Republicii Moldova, au primit vizita președintelui Poloniei, Bronislaw Komorowski, însoțit de delegația oficială poloneză. Președintele a vizitat catedrala "Providența Divină" unde s-a recules în rugăciune, apoi, în capela "Maica Bunului Sfat", a admirat icoana Matka Boska Ostrobramska, copie a celei din Vilnius.

Liturghii în limba română
Creștinii catolici originari din România și Republica Moldova, care se află în Aosta sau în Valle d'Aosta (Italia), au putut participa la Liturghia din noaptea de Crăciun, care a fost celebrată în limba română, în biserica "Sant Anselmo", Via Valli Valdostane, 7, Aosta, de către pr. Marian Benchea (telefon: 0039/016540627, 0039/3293390519).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat