Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Hirotonire de diaconi

Au spus da pentru slujire

Doisprezece studenți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel, sâmbătă, 8 decembrie 2012, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Cei 12 studenți și-au manifestat dorința de a-l sluji pe Domnul și turma sa, rostind în fața păstorului diecezei, a preoților și credincioșilor adunați în catedrală: "Vreau!".

Momentul a fost pregătit și prin exercițiile spirituale care s-au desfășurat la casa de reculegere de la Bârnova (Iași), în perioada 29 noiembrie - 6 decembrie 2102, sub călăuzirea pr. Marcelin Rotaru, îndrumător la Seminarul Teologic "Sfântul Ioan Evanghelistul" din Cluj.

În seara zilei de vineri, 7 decembrie 2012, cei 12 au făcut profesiunea solemnă și jurământul de fidelitate în fața PS Aurel Percă, a pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului, a părinților formatori și spirituali și a colegilor seminariști, în capela Institutului.

Liturghia de hirotonire a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percă și aproape 100 de preoți. Printre credincioșii participanți s-au aflat familii ale candidaților, rude și prieteni.

După Evanghelie, candidații și-au exprimat în mod public dorința de a-l sluji pe Cristos și Biserica lui, prin "prezent"-ul rostit la chemarea Bisericii, când fiecare s-a auzit strigat pe nume de rectorul Institutului.

În cadrul omiliei, PS Aurel a spus că sfințirea diaconilor ne permite să facem asemănări cu momentul Bunei-Vestiri. Atunci, Maria s-a declarat slujitoare a Celui Preaînalt. La fel este și diaconul: slujitor. Termenul folosit de Maria, pentru a-și arăta slujirea, indică totala dependență de altcineva. Astfel, substantivul grecesc diaconos, de unde derivă și termenul diacon, indică totala dependență de cineva. Maria a fost slujitoarea tuturor, un prim element care o leagă pe Maria de slujirea diaconală. "Porniți cu încredere pe acest drum de dăruire totală! Duceți vestea bună prin slujirea voastră la toți oamenii. Antrenați-vă să slujiți, să fiți mereu diaconi!", i-a îndemnat predicatorul.

După omilie, a urmat consacrarea tinerilor întru diaconat, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel. După hirotonire, la altar au urcat doi dintre diaconii nou sfințiți, pentru a sluji în cadrul Liturghiei. Celebrarea s-a încheiat cu salutul și încurajarea PS Petru Gherghel, care a amintit și de împlinirea a 13 ani de la consacrarea întru episcopat a PS Aurel, urându-i mulți ani întru păstorire.

Cei 12 vor fi repartizați în diferite parohii, pentru a-și exercita misiunea. Vor reveni la Seminar în luna mai și se vor pregăti pentru momentul sfințirii întru preoție din 29 iunie.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

- Pentru Dieceza de Iași: Adrian Aileni (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"), Gabriel Bârnat (Frumoasa), Tiberiu Budău (Nicorești), Claudiu Bulai (Roman "Fericitul Ieremia"), Sergiu Gabor (Iugani), Laurențiu Luca (Oituz, filiala Ferăstrău), Florin-Ionuț Lucaci (Hălăucești), Marius Mărtinaș (Roman "Fericitul Ieremia"), Gheorghe Milia (Butea). z Pentru Arhidieceza de București: Marian Blaj (Iași "Adormirea Maicii Domnului"), Aurelian Herciu (Bacău "Sfânta Cruce"), Marian-Iulian Șchiopu (Piatra-Neamț "Sfântul Iosif")

* * *

Misiunea diaconilor este aceea de a asista și a ajuta episcopul sau preoții la altar. Ei pot ține predica, propun Rugăciunea credincioșilor, distribuie Euharistia, poartă sfânta Împărtășanie celor bolnavi, binecuvântează persoane, locuri și obiecte. Pot administra tainele Botezului și Căsătoriei sau oficia înmormântări. Ei s-au angajat la rugăciunea zilnică a liturgiei orelor (Breviarul).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat