Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Credintei si Familia -

Credința lui Moise

Moise este personajul cel mai cunoscut și mai semnificativ al istoriei poporului lui Israel. Prin mijlocirea sa au fost eliberați evreii din robia egipteană și tot prin el poporul ales a primit tablele legii pe muntele Sinai, ca semn al alianței și al alegerii lui Israel drept națiune sfântă a Domnului. Moise, slujitorul fidel al Domnului și conducătorul lui Israel, s-a evidențiat și prin credința sa puternică și statornică în Iahve eliberatorul.

Cartea Exodului oferă o descriere a vieții lui Moise. Acesta provenea dintr-o familie de evrei din tribul lui Levi. Din cauza persecuției faraonului, care decretase exterminarea nou-născuților evrei de parte bărbătească, pruncul Moise este abandonat într-un coș pe fluviul Nil. În mod providențial însă, copilul este salvat de fiica faraonului și crescut apoi la curtea regală. Odată ajuns la maturitate, Moise își dă seama de asuprirea și condiția mizeră în care se aflau frații săi. A urmat un moment decisiv în existența sa, chemarea din partea lui Dumnezeu. Acesta îi poruncește să îl scoată pe Israel din țara robiei și să îl conducă la libertate, adică la slujirea Dumnezeului unic și eliberator. Moise duce la îndeplinire misiunea încredințată: poporul va trece nevătămat prin mare, va traversa pustiul, va încheia cu Domnul cea mai importantă alianță și va intra în țara făgăduită.

În ceea ce privește credința marelui conducător și păstor, inițial aceasta a fost plină de întrebări. Începuturile ei sunt marcate de întâlnirea impresionantă și cutremurătoare de pe Horeb, muntele sfânt. Acolo, Dumnezeu apare într-un rug aprins, iar Moise are privilegiul de a-l vedea și de a vorbi cu el. Într-o primă fază, atunci când vocea din rug îl cheamă pe nume, Moise răspunde prompt: "Iată-mă!", arătându-și disponibilitatea. Mai apoi însă vine o avalanșă de întrebări. Moise se consideră nepotrivit pentru misiunea eliberatoare (cf. Ex 3,11); se scuză că nu știe să vorbească, cere un semn, vrea să cunoască numele celui care îl trimite (cf. Ex 3,14-15). Toate acestea denotă dificultatea în a înțelege și accepta planul lui Dumnezeu. Până la urmă, Moise își va da asentimentul și va demonstra încredere în cuvântul și puterea Domnului.

Credința lui Moise iese în evidență dacă se confruntă cu murmurul constant al poporului în peregrinarea din pustiu. În fața încăpățânării și a lipsei de credință a evreilor, Moise este convins că Dumnezeu conduce destinele lumii. Este sugestiv gestul extrem al lui Moise atunci când, coborând de pe munte și văzând vițelul de aur (indiciu al tendinței de a avea un dumnezeu ce se poate manipula), sparge tablele legii, semn că alianța dintre Iahve și poporul său s-a destrămat.

Având înaintea ochilor modelul lui Moise, putem verifica credința noastră cu dubiile ei. Chiar dacă apar întrebări, chiar dacă nu înțelegem cine este Dumnezeu și care sunt planurile sale, e nevoie de adeziune și disponibilitate în a împlini voința sa sfântă.

În același timp, ar fi necesar să revizuim atitudinea față de idolii noștri, față de "vițeii de aur" pe care îi fabricăm în mod constant. În ciuda faptului că Dumnezeu pare să fie uneori distant, să ne străduim să recunoaștem prezența și intervenția lui în viața noastră. Moise să fie exemplu de încredere în Dumnezeu, cel care conduce pe fiecare om în pelerinajul pământesc către libertatea autentică și viața adevărată.

Pr. Iulian Faraoanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat