Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Întâlnire franciscană
Institutul Teologic Franciscan din Roman a găzduit a patra întâlnire națională a familiei franciscane din România, în perioada 28-30 august, cu tema "Francisc, mergi și repară Biserica mea. Dimensiunea profetică și misionară franciscană". Programul evenimentului a inclus conferințe, celebrări euharistice, discuții în grup, momente de adorație, momente de cunoaștere, dar și o vizită la sanctuarul Maicii Domnului din Cacica, la 29 august.

Schimb de experiență
Tineri din Parohia "Sfântul Anton de Padova" Iași au făcut un schimb de experiență cu tinerii din Gnas (Austria). Evenimentul a avut loc în perioada 4-12 iulie, în parohia austriacă, participanți fiind 45 de tineri din Iași și aproximativ 20 de tineri din Gnas. Coordonatori au fost preoții Ionuț-Eremia Imbrișcă și Claudiu Budău. Tinerii români au făcut și pelerinaj până la sanctuarul Mariazell, la 7 iulie, participând la o Liturghie în limba română în Gnadenkapelle (Capela Harului). La 11 iulie au vizitat și Bad Deutsch-Altenburg, locul de naștere al episcopului Anton Durcovici.

Exerciții spirituale
Centrul Diecezan de Spiritualitate "Don Bosco" din Pralea a găzduit, în perioada 27-31 august, prima serie a cursurilor de exerciții spirituale pentru preoți (62 de înscriși). Predicator a fost pr. Cristinel Fodor. Vor urma: seria a II-a, 10-14 septembrie, Pralea, predicator: pr. dr. Eduard Ferenț (63 de preoți); seria a III-a, 17-21 septembrie, Traian, predicator: PS Florentin Crihălmeanu (34 de preoți); seria a IV-a, 17-21 septembrie, Luncani, predicator: pr. Cristinel Fodor, (45 de preoți) și seria a V-a, 24-28 septembrie, Traian, predicator: Mons. Benone Farcaș, (36 de preoți). Listele participanților pe serii sunt publicate pe www.ercis.ro.

Kolping la 20 de ani
"Kolping Moldova, 20 de ani în Dieceza de Iași" a fost titlul sărbătorii organizate la 1 septembrie, la Bacău, de Asociația regională Kolping Moldova, la împlinirea a 20 de ani de funcționare pe teritoriul Diecezei de Iași. Programul a inclus un eveniment sportiv pe Stadionul Municipal din Bacău, un concert simfonic în sala de spectacole a Teatrului Bacovia din Bacău, sfânta Liturghie în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău urmată de Marșul păcii pe un traseu prestabilit.

Festival de muzică sacră
Provincia "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România anunță organizarea a celei de-a treia ediții a Festivalului de Muzică Sacră "Festum Domini", dedicată sfintei Fecioare Maria. Festivalul va fi găzduit, în perioada 26-28 septembrie 2013, de Institutul Teologic Franciscan din Roman. Ediția se va desfășura pe două secțiuni, având ca denumiri generice "Atelier" (cu dezbaterea problemelor teoretice și practice specifice) și "Recital" (recitalurile propriu-zise). Condițiile de participare și alte detalii sunt precizate pe site-ul www.festumdomini.ro.

Școala de cantori
Băieții și fetele care au încheiat școala generală se pot înscrie la cursurile de trei ani ale Școlii de Cântăreți Bisericești, din Roman, lângă Parohia Romano-Catolică "Sfânta Tereza", învățând cântul liturgic la orgă. Informații despre înscriere, probele de concurs și actele necesare se pot obține la telefon 0733/623330 sau prin prezentare personală la biroul Parohiei "Sfânta Tereza" din Roman (Str. Ștefan cel Mare, 228, Roman, jud. Neamț). Perioada de înscriere este 17-30 septembrie.

Numiri și transferuri
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat la următoarele numiri și transferuri în Dieceza de Iași, care au intrat în vigoare:
începând cu 1 august: transferuri (pe lângă cele publicate în numărul trecut): pr. Gabriel Sascău - vicar la Iași "Sfântul Anton de Padova"; pr. Iulian-Valerian Ianuș - profesor de filozofie la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" Iași;
începând cu 1 septembrie:
transferuri de parohi: pr. Daniel Bișoc - Horlești; pr. Cazimir Biur - Sărata; pr. Cristian Chinez - Izvoarele; pr. Iosif Dămătăr - Valea Mare; pr. Carmil Duma - Rotunda; pr. Adrian Iștoc - Luncași; pr. Cristian Lucaci - Săbăoani "Sfânta Cruce"; pr. Ioan Lungu - Vatra Dornei; pr. Iosif Martin - Mircești; pr. Petru-Bogdan Răchiteanu - Cotnari; pr. Ionel Roșu - Roman "Inima Neprihănită a Mariei";
numiri de parohi: pr. Sebastian Bilboc - Bălțați; pr. Daniel Budău - Florești; pr. Cătălin-Cristian Burcă - Belcești; pr. Mihai Dumitru - Mărgineni;
transfer de vicar: pr. Ștefan Ciubotaru - Săbăoani "Sfânta Cruce";
alte numiri: pr. Eugen Budău - director executiv la Școala de cântăreți bisericești din Roman, preot cooperator la Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"; pr. Isidor Chinez - cenzor edituri, preot cooperator la Izvoarele; pr. Florin-Petru Sescu - Centrul Misionar Diecezan din Roman.

Pe scurt
- 8 iulie: Primirea mandatului de ministrant de 29 de copii din Luizi-Călugăra
- 19 iulie: Liturghie de mulțumire la sanctuarul de la Cacica celebrată de absolvenții Institutului Teologic din Iași care au primit sfințirea preoțească la 29 iunie
- 11 august: Reuniune a Consiliului Director Kolping Moldova, la Ploscuțeni
- 14 august: Procesiune de la biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău către Maica Domnului de la Barați
- 27 august - 2 septembrie: Experiență vocațională pentru tinere organizată de Surorile Sărace ale Sfântului Iosif la Roman
- 2-10 octombrie: Pelerinaj diecezan în Țara Sfântă, organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pelerinaje, în colaborare cu Centrul Misionar Diecezan Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat