Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Culorile bucuriei: Sărbătoarea bucuriei!

Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) a fost un eveniment care, încă o dată, a confirmat că tinerii răspund cu generozitate la propunerile consistente și semnificative pe care le face Biserica. În al doilea rând, tinerii au demonstrat că știu să îmbine credința cu dinamica vieții lor, timpul de rugăciune cu momentele culturale și de sărbătoare, cunoașterea mai aprofundată a lui Cristos cu deschiderea față de semenii lor. În al treilea rând, întâlnirea a arătat că Biserica se poate baza pe forța mărturiei tinerilor care, cu entuziasmul lor, manifestă că prietenia cu Cristos nu răpește nimic din frumusețea și bucuria tinereții.

În urma unui astfel de eveniment, cu ușurință ne oprim asupra aspectelor care au fost mai vizibile, asupra efectului care a creat un anumit moment sau asupra entuziasmului manifestat în diferite moduri. Toate acestea fac parte dintr-o astfel de întâlnire, dar există semnificații care sunt mult mai profunde și care nu se pot opri doar la desfășurarea efectivă a evenimentului, ci trebuie să angajeze și mai mult pe cei care în Biserică au misiunea de a educa tinerele generații. Este important să deslușim pe îndelete mesajul pe care îl transmit tinerii spre cei care au datoria de a alimenta credința, speranța și iubirea din viața lor.

În acest sens, INTC ne învață că tinerii au nevoie să li se facă propuneri consistente și motivate. Nu este suficient ca unui tânăr să îi propui să participe la INTC, dacă nu i se explică cum poate trăi intens această întâlnire și ce beneficii poate avea pentru viața sa. Acest lucru este valabil pentru tot ceea ce înseamnă propunerea trăirii vieții de credință. Propunerea fără motivații rămâne pe un teren șubred.

Tinerii tânjesc după îndrumare, doresc să fie pregătiți pentru acele situații care pot marca viața lor. Între tinerii prezenți la INTC s-au observat acele grupuri, fie diecezane, fie parohiale sau ale asociațiilor, care se remarcau prin faptul că erau uniți, participau împreună la momente.

Un alt aspect care este încurajator e faptul că tinerii știu să slujească cu generozitate. Au demonstrat lucrul acesta numărul mare de voluntari care au fost inepuizabili și plini de energie în favoarea participanților, animați fiind de conștiința că slujesc așa cum a știut să slujească Cristos.

La INTC tinerii au arătat că sunt capabili să îmbine în viața lor bucuria rugăciunii, cu bucuria cunoașterii și cu bucuria sărbătorii. Adică, momentele de rugăciune, cu activitățile formative și cu programele culturale. Majoritatea tinerilor au participat la sfintele Liturghii, mulți s-au spovedit sau au discutat cu un preot, mare parte dintre ei s-au împărtășit. În fața sfântului sacrament, expus în fiecare zi, în capela Seminarului, au stat în genunchi mulți tineri adorându-l pe Cristos și cerându-i harurile necesare vieții lor. Diversitatea programelor alternative de formare a oferit tinerilor posibilitatea de a învăța multe lucruri necesare pentru viața lor. Iar Festivalul bucuriei a dovedit cât de talentați sunt tinerii și cât de capabili de a transmite prin artă mesajul valorilor umane și creștine.

În contextul noii evanghelizări, la care Biserica face apel tot mai mult în această perioadă, care are nevoie de mărturia de credință a credincioșilor în mediile în care trăiesc, INTC a fost un eveniment care a manifestat bucuria credinței în diferite ambiente ale orașului Iași: parc, Universitate, străzi, grădina publică dintr-un mare complex etc. Areopagurile moderne au nevoie de proclamarea evangheliei!

Cu tot ceea ce am spus până acum, rămâne valabil adevărul că marile întâlniri sunt doar momente de apogeu în pastorația tinerilor și nu trebuie să devină scop în sine. Munca cea mai consistentă și cea care aduce roade multe în viața tinerilor rămâne acea muncă ce se desfășoară în fiecare comunitate spre binele tinerilor.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat