Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Singura mea bogăție este "el"!

Vorbeam zilele trecute cu o doamnă, soție a unui soț simplu, dar foarte înțelept și în același timp mamă a unui copil. Pornisem în dialogul nostru de la realitatea socială de astăzi. Nu ascund faptul că m-am arătat indignată de modul în care autoritățile publice înțeleg să administreze bunurile țării, fapt care a dus la fenomenul pe care îl numim "emigrare". Îi spuneam acestei doamne că suntem o țară săracă, cu locuitori săraci, de cele mai multe ori împiedicați să progresăm.

Între timp mă asculta cu mare atenție, fără să spună nimic. Din când în când mai zâmbea, mai dădea din cap, fără însă a-mi confirma sau infirma "nemulțumirile" mele. Apoi, a spus: "Iată, eu sunt căsătorită de cinci ani. Înainte să mă căsătoresc, ca orice tânără, am lucrat să mă întrețin. Din când în când, i-am ajutat și pe părinți, pentru că, la rândul lor, m-au crescut, m-au educat și am considerat normal să le vin în ajutor. Nu m-am preocupat pentru o casă și, ca să fiu sinceră, nu m-am preocupat nici să devin "atrăgătoare" pentru nu știu care băiat. Am fost din totdeauna convinsă că frumusețea unei persoane nu este dată de frumusețea exterioară, ci de cea interioară".

"Dar nu-ți era frică, am intervenit eu, că o să-ți reproșeze faptul că nu ai nimic?" "Nu, a continuat ea, nu-mi era frică. Și, apoi, nu era adevărat că nu aveam nimic. Oare eu chiar nu reprezentam nimic? Și, apoi, acel băiat pe care mi l-ar fi rânduit Dumnezeu într-o zi, trebuia să se oprească la ceea ce aveam sau la ceea ce eram? Și dacă ceea ce aveam ar fi dispărut într-o clipă, imediat după primele noastre zile de căsătorie, ar fi trebuit să mă abandoneze? N-aș vrea să fiu înțeleasă greșit; aveam posibilitatea să-mi fac și o casă, așa cum își fac mulți tineri de astăzi, dar, împreună cu soțul, cel puțin așa gândeam eu atunci, ce aveam să mai facem? Și, apoi, dacă aveam eu casă și lui nu i-ar fi plăcut? Sau dacă avea el, că nici el nu a avut, și mie nu mi-ar fi plăcut? Consider că o casă trebuie construită împreună. Sigur, nu mă refer doar la construcția în sine, ci la tot ceea ce se înțelege prin realitatea care se numește "casă". Alături de soțul meu, am început să ne construim o casă, la câteva zile după căsătorie. Am proiectat-o împreună, lucrăm împreună pentru construirea ei și pot să vă spun că suntem mulțumiți, chiar dacă încă nu este gata, deși au trecut câțiva ani de la căsătoria noastră".

Revenind la subiectul discuțiilor noastre de la început, a continuat: "Nu, nu cred că suntem o țară săracă, cu locuitori săraci. Eu nu cred că putem fi săraci atât timp cât voim s-o ducem mai bine! E diferență între a fi sărac și între a voi s-o duci mai bine. Eu, sincer, vreau să-mi fie bine și, de ce nu, mă străduiesc în fiecare moment pentru asta. Aș vrea să mă înțeleg bine cu soțul, aș vrea să-mi cresc bine copilul pe care ni l-a dat Dumnezeu, ca și pe ceilalți, dacă va voi să ne mai dea. Nu, nu vreau bogății! Singura mea bogăție este el, soțul meu, alături de care, în fiecare seară, înainte să ne culcăm, recităm o rugăciune din care pot spune doar o mică parte: "Iar dacă ne-ai ales unul pentru celălalt, fii tu, Doamne, iubirea care ne unește". O casă..., o casă se construiește într-o viață. O casă e ca și iubirea; se construiește toată viața. Dar dacă o casă înseamnă siguranță, înseamnă locul unde te întorci mereu cu drag, soțul este mai mult decât o casă. El este "casa" ca atare, nu o oarecare casă, ci "casa". Pentru mine este "bogăția" de pe acest pământ".

Recunosc că după o asemenea discuție, o concluzie clară și plină de conținut mi-a venit în inimă și pe buze: "O cred, mi-am spus, o cred pentru că tot ceea ce mi-a spus, se citește pe fața ei. Este fericită și din fericirea ei împarte și altora! Deci, se poate!" (Irina)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat