Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

LudŒmierz

Dacă intrați în Polonia dinspre Slovacia, merită să faceți un popas la sanctuarul din LudŒmierz, sat situat la 85 km sud de Cracovia, lângă orașul Nowy Targ.

Istoria sanctuarului începe în jurul anului 1400 (chiar dacă prima biserică atestată a fost în anul 1234). Se povestește că un negustor de vinuri, maghiar, se îndrepta spre Nowy Targ. Zona aceasta fiind una de șes și adesea mlăștinoasă, caii acestui călător s-au afundat într-o mlaștină, iar el, necăjit, a început să se roage ca să fie salvat. Pe când se ruga, a văzut într-un nor chipul unei femei cu înfățișare cerească aurită. Aceasta i-a spus să mai facă o încercare de a ieși din mlaștină. Dintr-o dată, caii au căpătat puteri și au scos căruța la loc uscat. Apoi, aceeași doamnă l-a condus spre bisericuța de lemn din LudŒmierz. El a înțeles că aceea care l-a salvat era Maica Domnului. Ajuns în biserică, negustorul a voit să-i mulțumească, dar doamna frumoasă a dispărut. Drept recunoștință, negustorul a donat bisericii o statuie, realizată din lemn, aurită, ca amintire a minunii.

Statuia, înaltă de 1,25 m, este excepțional de frumoasă și impresionează pe orice pelerin care ajunge aici. Chipul Mariei este senin și zâmbitor. Fecioara ține pruncul pe brațul stâng, iar în mâna dreaptă are un sceptru, ca o regină. Este așezată într-o nișă de deasupra tabernacolului. În jurul Mariei se poate vedea un ansamblu arhitectonic, împodobit cu ornamente baroce aurite și cu multe pietre prețioase. Statuia a fost încoronată în anul 1963 de către cardinalul Stefan Wyszynski, episcop auxiliar de Cracovia, fiind prezent și Karol Józef Wojtyla, care a devenit apoi papa Ioan Paul al II-lea. Se spune că, la un moment dat, sceptrul din mâna Fecioarei era să cadă, însă episcopul Wojtyla, fiind foarte atent, l-a prins. Cardinalul ar fi spus că acest semn este profetic, iar Maica Domnului va face mari lucruri pentru episcopul Wojtyla. La intrarea în biserică se poate vedea o imagine cu papa Ioan Paul al II-lea care prinde sceptrul. O copie a sceptrului din mâna Fecioarei de la LudŒmierz poate fi văzută lângă icoana Maicii Domnului de la Czestochowa.

Biserica actuală, construită între anii 1869 și 1877, s-ar putea ca din exterior să nu impresioneze. Însă ceea ce impresionează aici este Grădina Rozariului, un parc în care au fost amplasate, pe extremități, reprezentări statuare cu toate cele 20 de mistere ale Rozariului. La intrarea în grădină este un altar amenajat pentru marile celebrări, iar în mijlocul grădinii a fost amplasată o statuie foarte mare a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, papa fiind reprezentat în genunchi, cu rozariul în mână. În partea dreaptă, la intrarea în curtea bisericii este un izvor ale cărui ape sunt considerate de credincioși ca fiind miraculoase.

Cinstirea sfintei Fecioare de la LudŒmierz este strâns legată de prezența papei Ioan Paul al II-lea, care a fost aici de nenumărate ori pentru a se ruga. Același papă, la 18 mai 2001, a oferit bisericii titlul de basilica minor. La 7 iunie 1977, papa s-a rugat, împreună cu o mare mulțime de credincioși, sfântul Rozariu în Grădina Rozariului. Cu această ocazie le spunea celor prezenți: "Privesc cu admirație acest sanctuar care, în ultimul timp, a devenit atât de măreț și de frumos. Acesta este un semn al credinței și al generozității voastre. Este darul pe care voi l-ați făcut Mariei, dar și pelerinilor care vin aici". Aici vin foarte mulți pelerini, mai ales din Polonia, Slovacia și Cehia.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat