Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Benedict al XVI-lea merge în Liban

Papa Benedict al XVI-lea va întreprinde cea de-a 24-a călătorie apostolică internațională, în perioada 14-16 septembrie, în Liban. Aici va semna exortația apostolică postsinodală despre Biserica din Orientul Mijlociu. Documentul vine în urma Sinodului Episcopilor din Orientul Mijlociu, desfășurat la Vatican în octombrie 2010.

Exortația va cuprinde mai multe apeluri adresate întregii societăți din Orientul Mijlociu și creștinilor din regiune pentru a le oferi o ancoră puternică în fața emigrației, îndemnându-i la coexistență pașnică și dialog. Documentul reprezintă o adevărată provocare pentru Bisericile din Orientul Mijlociu, în care, pornind de la diversitatea legitimă a riturilor liturgice, se resimte o anumită separație în activitate.

Sfântul Părinte va ajunge în Beirut, capitala Libanului, la ora 13.45 din ziua de vineri, 14 septembrie, urmând să fie primit pe aeroportul "Rafik Hariri". De acolo va merge la bazilica "Sfântul Paul" din Harissa, la aproape 20 km nord de Beirut. Acolo, în prezența episcopatului din Orientul Mijlociu, va semna exortația apostolică. Sâmbătă dimineața, 15 septembrie, va face o vizită de curtoazie președintelui libanez Michel Sleiman, la reședința sa oficială din Baabda, întâlnindu-se și cu reprezentanții majorității musulmane, după care va adresa un discurs societății civile. Va lua apoi masa cu patriarhii și episcopii din Liban, la sediul Patriarhiei Catolice Armene din Bzommar. Spre seară va ajunge la Bkerke, unde, ora 18.00, va ține un discurs în fața tinerilor strânși în piața de lângă reședința Patriarhiei Maronite.

În dimineața zilei de duminică, 16 septembrie, papa va celebra Liturghia în aer liber la Centrul Waterfront din Beirut. Acolo va prezenta oficial exortația apostolică postsinodală. La miezul zilei va recita rugăciunea Angelus. Ultimul eveniment public este prevăzut pentru ora 17.15, când va prezida o întâlnire ecumenică găzduită de Patriarhia Siro-Catolică în Charfet. Va merge apoi la aeroportul din Beirut pentru a lua avionul spre Roma, la ora 19.00. Liturghia pontificală (16 septembrie) va fi celebrată în ritul latin, restul celebrărilor va fi un mozaic de rituri orientale.

Se pregătește și o mare întâlnire pentru tineri. Vor fi aproximativ 20.000 de tineri, care vor sta cu papa, se vor ruga cu el și vor asculta cuvintele sale. În zilele premergătoare vizitei se vor recita rugăciuni comune în toate parohiile din tot Orientul Mijlociu. Apoi, pentru cele nouă zile care preced sosirea papei a fost pregătită o novenă, ce pornește de la misterele de lumină ale Rozariului, ce se va recita în fiecare parohie din Orientul Mijlociu, iar în fiecare casă va exista o lumină aprinsă timp de nouă zile, o lumină care se va răspândi în întregul Orient Mijlociu.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Libia
Suprafața: 10.452 km2
Populația: 3.826.018 locuitori (estimare din 2005)
Capitala: Beirut
Limba oficială: araba
Ziua națională: 22 noiembrie
Grupuri etnice: arabi 95%, armeni 4%, alții 1%
Confesiuni: 59,7% musulmani, 39%creștini (rituri: maroniți, melchiți, siro-catolici și armeni catolici, latini), 1,3% alții

* * *

- "Vizita papei este foarte așteptată în ciuda unei situații care, sub anumite aspecte, prezintă semne de instabilitate, atât în interiorul cât și în afara Libanului, mai ales în Siria. Dar suntem siguri că prezența, vocea și cuvintele sale vor avea un impact benefic pentru țara noastră care și-a dorit cu mare intensitate această călătorie apostolică" (Mons. Paul Dahdah, vicarul apostolic al latinilor de Beirut).

- "Vizita papei în Liban vrea să spună creștinilor că Roma este cu ei, că Sfântul Scaun este cu ei și că lucrează cu toată comunitatea internațională pentru a face cunoscut în lume că Orientul fără creștini nu ar fi un adevărat Orient. În același timp, Biserica lucrează și cu membrii din conducerea musulmană, pentru a arăta că toată contribuția creștinilor nu poate fi dăunătoare pentru credința islamică" (Marwan Tabet, coordonator al vizitei papale).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat