Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerinaj la Cacica

Mii de pelerini din întreaga țară s-au îndreptat și în acest an spre bazilica minor din Cacica spre a sărbători împreună hramul acestui lăcaș de cult. Alături de un număr impresionant de preoți și de persoane consacrate, pelerinii prezenți în zilele de 14 și 15 august la Cacica au mulțumit în rugă și cânt pentru toate binefacerile pe care le-au primit de la Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Mariei.

Primii care au sosit la Cacica au fost tinerii voluntari, însoțiți de pr. Florin-Petru Sescu, responsabilul pelerinajului tinerilor din acest an. În cursul zilei de 13 august, curtea din spatele sanctuarului a fost umplută de cei 65 de tineri care, în pofida ploii și a frigului, au adus cu ei bucuria de a sluji Domnului și celorlalți pelerini.

Numărul pelerinilor a continuat să crească în timpul nopții și în dimineața zilei de marți, 14 august, în ciuda ploii care continua să cadă și a vântului rece care nu contenea să bată, astfel încât marți dimineață, la ora 10.00, când a început celebrarea penitențială, atât sanctuarul, cât și curtea de la intrare erau neîncăpătoare. Tinerii, copiii, vârstnicii, persoanele consacrate s-au apropiat de sfintele sacramente, mai ales de sacramentul pocăinței, la îndemnul părintelui predicator Cristinel Fodor și din dorința de a trăi la intensitate sărbătoarea mariană.

La ora 11.30 au sosit cei 84 de tineri pelerini care au parcurs distanța de la Roman la Cacica pe biciclete. Ei au fost primiți cu multă căldură de PS Petru Gherghel, cel care cu o zi înainte dăduse startul pelerinajului la Roman.

La ora 12.00 a început sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului prezidată de păstorul diecezei în cadrul căreia a consacrat noul altar, realizat cu sprijinul domnului Ghervaze Longher. În altar au fost puse moaște ale sfântului Anton de Padova, fericitului Ioan Paul al II-lea și fericitului Ieremia Valahul. Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, a primit crucea sinodală.

Tot la ora 12.00 a început și pelerinajul pe jos al celor 250 de tineri spre sanctuar, condus de PS Aurel Percă. În jurul orei 14.00 tinerii au ajuns la bazilică.

La ora 16.00 a început Calea sfintei cruci în jurul sanctuarului, urmată de o oră de adorație. Liturghia tinerilor de la ora 18.00 a fost prezidată de PS Aurel Percă. Au concelebrat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și aproape 50 de preoți. Tinerii Parohiei Onești "Ss. Apostoli Petru și Paul" au animat cântarea. La omilie, pr. Cristinel Fodor, predicatorul pelerinajului, i-a îndemnat pe tineri să ofere toate gesturile mici, frumoase și aparent neînsemnate lui Dumnezeu, pe care "să învățăm să-l iubim cu aceeași "extravaganță" a iubirii de care a dat dovadă sfânta Fecioară Maria în întreaga sa viață.

Privegherea mariană de la ora 22.00 a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Alături s-au aflat PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, PS Paolo de Nicolo și un număr mare de preoți.

Privegherea de rugăciune cu tinerii a început la miezul nopții și s-a încheiat puțin după ora 1.00. În liniște, departe de zgomotul lumii și atenți la șoapta Duhului Sfânt, mulți au înțeles că se pot îndrepta spre bucuria veșnică și adevărată - Cristos, pot face din viață un cântec de slavă asemănător "Magnificat"-ului Mariei, pot deveni ceea ce dorește Dumnezeu să devină: purtători de Cristos.

Noaptea de 14 spre 15 august a însemnat pentru majoritatea pelerinilor o noapte de rugăciune și de cântare. În jurul sanctuarului și la grotă, credincioși de toate vârstele nu au încetat să se roage sfântul Rozariu, Litania lauretană și alte devoțiuni, să cânte și să-l laude pe Dumnezeu.

Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului de miercuri, 15 august, ora 11.00, a fost prezidată de PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, alături de care s-au aflat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Anton Coșa și un mare număr de preoți. În predica sa, PS Paolo de Nicolo a vorbit despre Ridicare Sfintei Fecioare la cer ca despre un act care prefigurează mântuirea noastră, atât timp cât suntem atenți la cuvântul lui Dumnezeu, care ne călăuzește spre a o recunoaște pe sfânta Fecioară ca model desăvârșit al vieții creștine. Așa cum Maria și-a urmat Maestrul asemenea unui ucenic fidel, la fel trebuie să facem și noi, încredințându-ne viața în mâinile Tatălui. Sfânta Liturghie - la fel ca și majoritatea celebrărilor liturgice - a fost animată de corul sanctuarului de la Cacica, dirijat de prof. Monica Grosu. Liturghia s-a încheiat cu procesiunea cu preasfântul sacrament în jurul bisericii și cu binecuvântarea acordată de PS Paolo de Nicolo.

Dincolo de frig și ploaie, atmosfera a fost dominată de zâmbet, de bucurie, de mulțimi de oameni cu flori în mâini, de cea mai pură manifestare a iubirii și recunoștinței față de preacurata Fecioară Maria. A fost o adevărată împărtășire a harurilor cu care Dumnezeu nu încetează să-i copleșească pe cinstitorii sfintei Fecioare.

Ana-Maria Blaga

* * *

Impresii ale tinerilor pelerini

După procesiunea tinerilor, câțiva tineri participanți au fost întrebați care este motivul pentru care au venit la Cacica.

- "Am venit la Cacica să mulțumesc Fecioarei Maria pentru tot ajutorul oferit în încercări. De asemenea, mă voi ruga să fie alături de mine, de familia și de prietenii mei în continuare". (Marius, Gherăești)

- "În urmă cu 17 ani am trăit o experiență unică în viață, aceea de a vedea lumina zilei. Încă de mică am simțit protecția și iubirea Mamei cerești și am voit să îi fiu tot mai aproape. Astăzi am ales să îmi sărbătoresc ziua de naștere alături de ea". (Iuliana, Săbăoani)

- "Am venit la Cacica pentru a merge în pelerinaj alături de tineri, cu ei mă simt mai aproape de sfânta Fecioară. Zilele acestea mă voi ruga pentru o viață mai bună și pentru sufletul meu, deoarece simțeam necesitatea iubirii Mamei". (Mirabela, Răducăneni)

Ana-Maria Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat