Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Curiozități despre alimente

- Contrar ideii că frigul distruge bacteriile, există numeroși germeni care supraviețuiesc în frigider. Unul dintre aceștia este listeria, bacterie extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece poate îmbolnăvi copilul. Listerioza provoacă infecții rare, dar grave, și persoanelor în vârstă sau celor cu rezistență scăzută la infecții. Ea poate da meningita, conjunctivita, chiar septicemii (înmulțirea nestăvilită a bacteriei în sânge). Evitați să mâncați mezeluri în gelatină, carne tocată insuficient preparată termic, pește afumat, germeni de grâu încolțit sau lactate nepasteurizate. Spălați bine ierburile aromate, fierbeți bine carnea și dezinfectați-vă regulat frigiderul.

- Nu trebuie să zdrobiți usturoiul înainte de a-l găti sau mânca, pentru a-i păstra proprietățile anticoagulante, utile în prevenirea bolilor cardiovasculare și a emboliilor (astuparea arterelor cu un cheag de sânge). Alicina este enzima din usturoi care împiedică formarea trombilor de sânge. Cercetătorii de la Universitatea din Cuyo (Argentina) au comparat efectul anticoagulant al usturoiului gătit întreg sau zdrobit. Rezultat: copt sau fiert, usturoiul își păstrează efectul anticoagulant mult mai mult decât dacă este zdrobit înainte de a fi pus în mâncare. Important este ca perioada de fierbere să nu depășească trei minute, și să nu fie gătit la microunde, deoarece își pierde toate proprietățile curative.

- Treizeci de grame de fistic zilnic ne feresc de riscul de a ne îmbolnăvi de boli cardiovasculare ca infarct, accident cerebral sau embolii, susțin cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Pennsylvania (SUA). Pe lângă fistic, nucile, migdalele și alunele de pădure neprăjite reduc atât nivelul colesterolului rău, cât și al grăsimilor nesănătoase din arterele sangvine. Studiul, efectuat pe 3.000 de adulți, timp de cinci săptămâni, a arătat micșorarea nivelului colesterolului și trigliceridelor cu până la 30%, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge care blochează arterele.

- Un consum moderat de bere poate îmbunătăți funcțiile sistemului cardiovascular. Sunt mai mult de 20.000 de feluri de bere. În secolul al XVI-lea, în Anglia, berea făcea parte din micul dejun.

- Știați că două pastile de ulei de pește zilnic impulsionează creierul copiilor să se dezvolte în trei luni cât s-ar dezvolta în trei ani?

- Un studiu realizat de cercetătorii italieni asupra populației din sudul Europei arată că există o proporție inversă între frecvența utilizării cepei în alimentație și riscul de apariție al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de sân, ovarian, de prostată, renal. La fel ca usturoiul și prazul, ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniu din sol, o substanță protectoare împotriva cancerului. Consumul de ceapă (cel puțin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat, într-un alt studiu francez, cu o reducere de cel puțin 50% a riscului de apariție a cancerului de stomac, dar și cu reducere semnificativă a incidenței cancerului de sân.

- Sucul de morcov este un ajutor prețios al celor care suferă de digestie dificilă sau lipsa poftei de mâncare. Morcovul este bogat în substanțe antioxidante ca vitamina A, dar și alte vitamine și minerale, atât de necesare organismului uman. O cură de zece zile cu suc proaspăt cicatrizează rănile făcute de ulcer și îmbunătățește vederea, mai ales a celei pe timp de noapte.

- Roșiile conțin o substanță care are proprietăți antioxidante. Cu ajutorul ei sunt protejate celulele, se împiedică distrugerea și degenerarea lor, care ar putea cauza apariția cancerului. Alte legume cu proprietăți asemănătoare sunt salata verde, varza, brocoli, anghinarea și ardeiul iute.

Dr. Doina Lucia Amza, medic primar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat