Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Culorile bucuriei: INTC 2012 - o sărbătoare a bucuriei

În fiecare număr al revistei am scris, la această pagină, despre bucurie. De această dată am ajuns, parcă, la apogeu, ținând cont că în această lună are loc la Iași Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic. O întâlnire care se dorește a fi o sărbătoare a bucuriei, dar nu a unei bucurii efemere, ci a unei bucurii care izvorăște din credință și care dăinuie. Tema întâlnirii este tocmai: "Bucurați-vă mereu în Domnul!" (Fil 4,4). Papa Benedict al XVI-lea spunea că în timpul fiecărei Zile Mondiale a Tineretului se experimentează o bucurie intensă, bucuria comuniunii, bucuria de a fi creștini, bucuria credinței. Lucrul acesta este valabil și pentru întâlnirile diecezane sau naționale. Este una dintre caracteristicile acestor întâlniri. Aceste evenimente au o mare forță de atracție, deoarece într-o lume adesea marcată de tristețe și neliniști sunt o mărturie importantă a frumuseții și a credibilității credinței creștine. Biserica are vocația de a duce lumii bucuria și de aceea, prin aceste întâlniri, dorește să îi însoțească pe tineri pe drumul, adeseori anevoios, de descoperire a frumuseții credinței.

Dar, oare, a vorbi despre bucurie, nu este ceva banal? Bucuria, în sine, nu este ceva trecător? Este potrivit ca tema unei întâlniri de amploare, cum este INTC 2012, să se refere tocmai la bucurie? Papa răspunde foarte direct spunând că aspirația la

bucurie este imprimată în interiorul ființei umane. Inima omului caută bucuria profundă, deplină și durabilă, care să poată da "gust" existenței. Bucuriile autentice, cele mici din fiecare zi sau cele mari din viață, își au toate originea în Dumnezeu, chiar dacă lucrul acesta nu îl descoperim imediat. Dumnezeu este comuniune de iubire veșnică, este bucurie infinită care nu rămâne închisă în ea însăși, ci se extinde în cei pe care el îi iubește și care îl iubesc. La această bucurie Dumnezeu ne cheamă pe fiecare în parte!

Bucuria are de-a face cu dorința. Când vorbim de dorință ne gândim imediat la instinct, la o forță greu de controlat, un fel de câmp magnetic care atrage, în mod haotic, impulsuri dezordonate. Dar nu este așa! Dorința adevărată este o disponibilitate de a canaliza energiile noastre spre un bine esențial pentru viața noastră. Nu este, așadar, un impuls orb, o tensiune nebună, un instinct de necontrolat, ci o aspirație semnificativă spre ceva care este plin de valoare. În felul acesta, dorința este ceva nobil! Dorința poate duce la adevărata bucurie atunci când se caută ceea ce este cel mai nobil pentru om, atunci când omul nu se amăgește cu satisfacții imediate și trecătoare. Înseamnă a dori ceva mai mult pentru propria persoană, dar fără a călca în picioare pe alții, a avea aspirații profunde, a ținti mai sus, a iubi propria viață și a depune mereu efortul de a o înnobila mai mult, a face propria parte pentru ca adevăratele valori (dreptatea, cinstea, corectitudinea, prietenia, iubirea etc.) să se răspândească. Faptul de a contribui la crearea unei lumi noi poate aduce multă bucurie!

Opusul bucuriei nu este tristețea, ci... plictiseala! Este o stare de neant, pasivitate cronică, lipsa oricărui chef, aplatizarea gândurilor și simțurilor! Plictiseala este cea care ucide orice dorință, deci și orice bucurie. Nu se poate trăi în felul acesta! Mai ales un tânăr nu este tânăr dacă trăiește așa!

Iată de ce bucuria este importantă! Este un motor al vieții! INTC are rolul de a le spune tinerilor că a găsi și a păstra bucuria spirituală se naște din întâlnirea cu Domnul, care cere să-l urmăm și să facem alegerea hotărâtă de a miza totul pe el. De astfel de tineri, plini de dorință și de bucurie, are nevoie Biserica și societatea!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat