Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Au fost sfințiți 22 de preoți

Roman

Prin impunerea mâinilor PS Aurel Percă, sâmbătă, 26 mai, în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, au fost hirotoniți cinci preoți: trei pentru Provincia Franciscană Conventuală și doi pentru Misionarii Cuvântului Divin (Verbiți).

La celebrare au fost prezenți pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial OFMConv., pr. Gianfranco Maronese, provincial al părinților verbiți, peste o sută de preoți din țară și din străinătate, seminariști, persoane consacrate și mulți credincioși.

PS Aurel a ținut cuvântul de învățătură, în care a prezentat figura și menirea preotului, insistând pe rolul său de slujitor al cuvântului, de împărțitor al tainelor mântuitoare, de "sare a pământului și lumină a lumii", de exemplu de slujire și dăruire, după modelul preotului veșnic, Cristos.

Fiecare candidat a răspuns cu fermitate "Prezent", afirmând angajamentul de a-l urma pe Cristos pentru toată viața. Episcopul s-a rugat lui Dumnezeu ca să-i primească în rândul miniștrilor sacri prin învrednicirea cu taina sfintei Preoții. Au urmat celelalte acțiuni prevăzute de ritualul de hirotonire: prosternarea candidaților și intonarea litaniei tuturor sfinților, impunerea mâinilor, rugăciunea de consacrare, îmbrăcarea veșmintelor preoțești, ungerea mâinilor cu ulei sfânt, înmânarea pâinii și vinului și dăruirea păcii.

Liturghia a continuat cu oferirea darurilor, preoții nou-sfințiți urcând pentru prima dată la altar pentru a celebra, împreună cu episcopul și cu preoții, prima lor sfântă Liturghie.

La final, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

Sărbătoarea a continuat după Liturghie, preoții nou-sfințiți bucurându-se împreună cu rudele lor care le-au oferit flori, i-au felicitat și s-au bucurat împreună de marele dar pe care l-au primit de la Dumnezeu.

* * *

Preoții nou-sfințiți la Roman
Pentru Ordinul Franciscan
Ovidiu Cojan (18.09.1984, Bacău "Ss. Petru și Paul"); Vasile Dior (04.02.1984, Tețcani); Florin-Cristian Farcaș (30.09.1984, Buruienești)
Pentru Misionarii Cuvântului Divin

Claudiu Eva (19.10.1979, Roman "Inima Neprihănită a Mariei"); Gheorghe Iordache (10.12.1979, Tuta)

Pr. Virgil Blaj

* * *

Bacău și Iași

Comunitatea fraților salezieni ai lui Don Bosco din Bacău s-a aflat sâmbătă, 16 iunie, în sărbătoare. Fratele Iosif Ilieș, din Adjudeni (18.07.1979, originar din Buzău), care a fost sfințit diacon la 9 iunie 2011, a fost hirotonit preot, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel. Celebrarea s-a desfășurat în Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău. Întreaga comunitate a fraților salezieni precum și comunitatea credincioșilor din parohie s-au unit în cântece și rugăciune mulțumindu-i Domnului pentru darul preoției la care a fost chemat fratele Iosif.

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în ziua de 29 iunie, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, au fost hirotoniți 16 preoți: 14 diecezani (12 pentru Dieceza de Iași, doi pentru Arhidieceza de București) și doi aparținând Ordinului Fraților Minori Conventuali. Acest moment a fost pregătit prin exerciții spirituale, desfășurate în perioada 21-28 iunie, timp în care candidații au meditat asupra tainei la care urmau să fie făcuți părtași. Exercițiile s-au desfășurat la casa de reculegere de la Bârnova (Iași), sub îndrumarea Mons. Benone Farcaș, paroh al bisericii "Providența Divină" din Chișinău.

Virgiliu Demșa-Crainicu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat