Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlnirea Națională a Tinerilor

"Vino la sărbătoarea credinței și a bucuriei!"

Puțin timp ne mai desparte până la începerea Întâlnirii Naționale a Tinerilor. La Iași pregătirile sunt în toi. Aproape 2.500 de tineri din toată țara vor participa în perioada 25-29 iulie la această întâlnire. Lor li se adaugă sute de voluntari, animatori și cateheți. Pentru a afla amănunte cu privire la pregătiri, program și înscriere, l-am contactat pe pr. Felix Roca. Sfinția sa, împreună cu pr. Florin-Petru Sescu, este responsabil cu organizarea acestei întâlniri. L-am rugat să răspundă la câteva întrebări.

- Părinte, cum decurg pregătirile pentru Întâlnirea Națională a Tinerilor?

Ne apropiem din ce în ce mai mult de acest eveniment și, fiind multe lucruri de făcut, crește și senzația că timpul se comprimă. Fiecare departament în parte se mobilizează pe domeniul ce îi este specific. Am stabilit parteneriatele cu Primăria Municipiului Iași, cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" și cu alte instituții. Este o mobilizare enormă, dar, cred, că și motivațiile sunt la fel de puternice. Tinerii care vor veni la Iași merită acest lucru!

- Întâlnirea are loc în plină vacanță. Sunt atâtea posibilități de a petrece vara. Ce ar putea să-l motiveze pe un tânăr să participe la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Iași?

Perioada de desfășurare a INTC a fost bine studiată: se va termina bacalaureatul, se vor încheia înscrierile la facultăți și studenții harnici vor avea și examenele date. Nu vreau să folosesc tehnicile marketingului publicitar și de aceea spun direct că ceea ce face diferența este participarea în spirit de credință. INTC nu este o ofertă de vacanță (sunt mulți alții care ne "bat" la acest capitol), ci este o propunere de a trăi câteva zile în compania tinerilor din întreaga țară pentru a-l cunoaște mai bine pe Cristos. Atmosfera care se va crea va fi cu adevărat specială, deoarece atunci când se unesc atâtea inimi care trăiesc aceleași valori și văd viața în același fel se experimentează o stare unică!

- După părerea Sfinției voastre, care sunt punctele cele mai tari ale întâlnirii?

Fiecare zi, în afară de aceea de deschidere și aceea de încheiere, are trei componente: Bucuria rugăciunii cu rugăciunea de dimineață, sfânta Liturghie, cateheza, grupurile de discuții; Bucuria cunoașterii cu diferite programe alternative: conferințe, ateliere de lucru, dezbateri, momente de animare, vizitarea orașului Iași, vizitarea muzeelor etc.; Bucuria sărbătorii, ca un festival al bucuriei creat de tineri și pentru tineri, în care cea mai mare parte va fi ocupată de muzică; nu vor lipsi surprizele!

- Tema întâlnirii este "Bucurați-vă mereu în Domnul!". De ce această temă? Vor veni la Iași doar tineri care se simt triști?

Papa Benedict al XVI-lea spune în Mesajul pentru Ziua Tineretului de anul acesta: "În contextul actual dificil, atâția tineri în jurul vostru au o nevoie imensă de a simți că mesajul creștin este un mesaj de bucurie și de speranță!" Ne dorim ca INTC 2012 să consolideze în tineri convingerea că a trăi credința nu înseamnă a alege un mod cel puțin plictisitor de a trăi viața, dacă nu chiar de-a dreptul de a rata bucuria vieții, ci, dimpotrivă, este modul prin care, urmând calea lui Cristos, descoperă adevărata bucurie. Este necesar să îi ajutăm pe tineri să înțeleagă că, așa cum spunea Sfântul Părinte într-un alt context, Cristos nu le răpește nimic, ci le dăruiește totul! E adevărat că la INTC vor veni și tineri care sunt apăsați de suferințe, de tristețe, de descurajare. Sper ca fiecare dintre ei să poată discuta pe îndelete cu un preot și să trăiască o frântură de bucurie, care să fie începutul unei vieți noi!

- În ce constau catehezele? Care-i rolul lor?

Catehezele sunt elementele centrale ale INTC, deoarece au un puternic rol formativ, pe lângă predicile episcopilor de la sfintele Liturghii. Conținutul catehezelor pornesc de la tema întâlnirii și vor încerca să răspundă la următoarele întrebări: Care-i sursa bucuriei? Cum pot s-o mențin? Cum pot transmite bucuria? Cateheza nu este o simplă prezentare oferită de un preot, ci înseamnă a aprofunda împreună, în lumina cuvântului lui Dumnezeu, unele teme centrale ale vieții de credință și, în același timp, este o ocazie de a reflecta asupra propriei vieți și a modului în care este trăită credința. Apoi, catehezele sunt urmate de discuții în grupuri mici, acestea oferă posibilitatea de dialog cu alți tineri, de aprofundare și chiar de a face unele propuneri ce pot fi de folos tuturor tinerilor.

- Să presupunem că un tânăr care citește aceste rânduri se hotărăște să participe la Întâlnirea Națională a Tinerilor. Cum ar trebui să procedeze?

Dacă este din Dieceza de Iași trebuie să se adreseze preoților din parohie și să își exprime dorința de a participa la INTC. Din păcate nu vor putea participa toți doritorii deoarece suntem condiționați de unele aspecte. Însă duminică, 29 iulie, sunt invitați toți tinerii din Dieceza de Iași. Tinerii din celelalte dieceze și eparhii trebuie să se adreseze responsabilului cu pastorația tineretului din propria dieceză sau eparhie. Alte detalii se pot găsi pe pagina de internet a evenimentului: www. intc2012.ro.

- Cum ar trebui să se pregătească un tânăr în propria lui parohie pentru această întâlnire?

Este foarte important ca tinerii să citească și să discute pe marginea Mesajului papei Benedict al XVI-lea cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului de anul acesta. Este un mesaj cu adevărat minunat, plin de învățătură. Apoi, pe situl evenimentului sunt disponibile unele cateheze ce pot fi făcute în grup. Însă cea mai bună pregătire este aceea de a încerca să trăiască cu multă credință fiecare moment din viață lor, pentru ca astfel să experimenteze acea bucurie care este rodul întâlnirii cu Cristos.

- Cum ar suna o reclamă-invitație pentru această întâlnire?

Pe afișul evenimentului scrie așa: "Vino la sărbătoarea credinței și a bucuriei, alături de tineri din întreaga țară!" Nicăieri un tânăr nu va găsi o atmosferă mai frumoasă decât acolo unde se unesc mai mulți tineri într-o sărbătoare a adevăratei bucurii ce izvorăște din credință. Mulți încearcă să ofere distracție, INTC va oferi bucurie! Mulți încearcă să ofere soluții la orice, INTC poate da răspunsuri la întrebările esențiale ale vieții! Mulți se folosesc de tineri, INTC vrea să demonstreze că tinerii sunt o resursă, o bogăție! Mulți spun că a fi credincios este înapoiere, INTC vrea să arate că este o alegere inteligentă! Pentru mulți Cristos nu este important, INTC dorește să arate că El îl iubește cu adevărat pe om și are cuvinte pentru viața veșnică!

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat