Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Ocrotirea familiei creștine

Expresia "omul este capodopera creației" este, în pofida părerii contrare a unora, o realitate.

De la primul cuplu uman până astăzi, familia a fost, este și rămâne celula societății. Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a consfințit-o. Magisteriul Bisericii îi respectă sacralitatea, a intervenit și intervine mereu, cu mai multă intensitate în momentele de criză.

Este bine cunoscută grija constantă a fericitului papă Ioan Paul al II-lea cu privire la familia creștină, în ansamblul marii familii umane. Exortația sa apostolică Familiaris consortio, din 22 noiembrie 1981, privind obiectivele familiei creștine în lumea contemporană, este mereu actuală. Papa afirmă că, în experiența familiei, omul e chemat să trăiască și să realizeze cu succes vocația fundamentală la iubire, care îi este proprie. Familia creștină este Biserica în miniatură, o comunitate de persoane, și constituie prima experiență a Bisericii, primul loc în care este acceptată, recunoscută și împărtășită experiența iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Ea este chemată să fie o profundă și solidă comunitate de viață și de iubire care să permită fiecăruia dintre membrele sale să se deschidă și să-și realizeze propria vocație în slujba vieții, care lucrează la umanizarea societății și care participă la misiunea Bisericii.

Foruri competente au propus norme înțelepte în favoarea familiei. În rândurile următoare din acest număr al revistei, precum și în altele care vor succeda, vom prezenta astfel de norme, cuprinse în Carta drepturilor familiei, publicată într-o Nouă enciclopedie catolică, în limba franceză, cunoscută sub denumirea de THËO, apărută la Editura "Droguet-Ardent / Fayard", 1989.

Articolul 1 din această cartă are următoarea formulare:

"Toate persoanele au dreptul să-și aleagă propria stare de viață, de a se căsători și de a întemeia o familie sau să rămână celibatari.

a) Orice bărbat și orice femeie, ajunși la vârsta de a contracta căsătoria și având capacitatea necesară, au dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie, fără nici o discriminare; restricții legale cu privire la exercitarea acestui drept, fie de natură permanentă, ori temporară, nu pot fi introduse decât dacă ele sunt cerute de exigențe grave și obiective privind instituția căsătoriei însăși, precum și însemnătatea ei publică și socială; în toate cazurile, ele trebuie să respecte demnitatea și drepturile fundamentale ale persoanei umane". (va urma).

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat