Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Creștinismul, cea mai răspândită religie

În lume sunt 2,18 miliarde de creștini de toate vârstele (circa o treime a populației globului, estimată în anul 2010 la 6,9 miliarde) răspândiți în peste 200 de țări. Musulmanii sunt aproximativ 1,6 miliarde și reprezintă 23,4% din populația mondială.

Aceste date le relevă un raport demografic despre numărul și răspândirea creștinilor pe glob, intitulat "Global Christianity: A Report on the Size and Distribution of the World's Christian Population". Raportul a fost dat publicității la finalul anului trecut de Centrul american de Cercetare pentru Religie și Viață Publică, The Pew Research Center.

Creștinii sunt distribuiți geografic în așa fel încât niciun continent sau regiune nu poate pretinde că este centrul creștinătății.

Din același studiu - reluat de agenția AsiaNews - reiese că, din totalul creștinilor, catolicii sunt 50,1% (1,1 miliarde), protestanții (incluși fiind și anglicanii și neoprotestanții) 37% (801 milioane), ortodocșii 12% (260 milioane), iar restul reprezintă alte denominațiuni (28 milioane).

Cei mai mulți catolici sunt în Brazilia, Mexic, Filipine, SUA, Italia, Columbia, Franța, Polonia, Spania, Republica Democratică Congo. Cu 1,1 miliarde de credincioși, Biserica Catolică reprezintă jumătate din populația creștină la nivel mondial.

Brazilia are cel mai mare număr de catolici din lume (134 milioane). În Brazilia există mai mulți catolici decât în Italia, Franța și Spania luate la un loc. În cele zece țări cu cel mai mare număr de catolici trăiesc mai mult de jumătate (56%) din catolicii din lume.

Cele mai multe dintre țările cu cele mai mari populații catolice au majorități catolice. În SUA, a patra țară ca număr de catolici, doar unul din patru americani este catolic. Există 67 de țări în care catolicii dețin majoritatea populației.

Mai mult de 70% dintre catolici trăiesc în Americi (48%) sau în Europa (24%). Aproape 40% trăiesc în America Latină. Mai mult de un sfert trăiesc în zona Asia-Pacific (12%) sau în Africa subsahariană (16%).

Primele zece țări cu cei mai mulți protestanți sunt: SUA, Nigeria, China, Brazilia, Africa de Sud, Marea Britanie, Republica Democratică Congo, Germania, Kenya, India.

Cel mai mare număr de ortodocși se află în Rusia, Etiopia, Ucraina, România, Grecia, Serbia, Bulgaria, Bielorus, Egipt, Georgia.

La nivel global, creștinii dețin același procentaj ca în urmă cu o sută de ani. În ultimul secol, numărul aproape s-a împătrit, trecând de la 600 milioane la peste două miliarde. Dar în aceeași perioadă de timp, populația mondială a trecut de la 1,8 miliarde la 6,9 miliarde. Ca rezultat, procentajul creștinilor a rămas aproape neschimbat: era 35% din populația mondială, astăzi este 32%.

Dacă în lume procentajul creștinilor nu s-a schimbat, este foarte diferită răspândirea lor geografică, cu o creștere în ceea ce privește Africa și Asia.

În anul 1910, două treimi din totalul creștinilor (66,3%) trăiau în Europa, 27% în Americi, 4,5% în Asia-Pacific, 1,4% în Africa subsahariană, 0,7% în Orientul Mijlociu și Africa de nord. Situația s-a schimbat radical: astăzi Europa este pe locul doi - cu o pătrime din totalul creștinilor (25,9%) - în timp ce numărul cel mai mare de creștini (36,8%) este în Americi. Numărul creștinilor a crescut mai ales în Africa subsahariană (23,6%) și în zona Asia-Pacific (13,1%). Prezența creștinilor în Orientul Mijlociu și în nordul Africii rămâne la fel: era 0,7% în anul 1910, acum este 0,6%.

Cu privire la raportul nord-sud, răspândirea creștinilor a suferit o însemnată schimbare. În anul 1910, creștinii care trăiau în nordul lumii (Europa, America de Nord, Australia, Japonia și Noua Zeelandă) erau de aproape patru ori mai mulți decât cei care trăiau în sud (restul lumii). Acum 61% sunt în sud și 39% în nord.

După cum se poate observa, deși Europa și Americile dețin în continuare majoritatea lumii creștine (62,7%), procentul este cu mult mai mic față de acum o sută de ani, când era 93,3%. Proporția populației creștine europene a scăzut de la 95% în anul 1910, la 76% în anul 2010, în timp ce proporția populației creștine din Americi (America de Nord, America Latină și Caraibe) a scăzut de la 96%, la 86%.

În aceeași perioadă de o sută de ani, creștinismul s-a extins foarte mult în Africa subsahariană și în zona Asia-Pacific, unde erau relativ puțini creștini la începutul secolului al XX-lea. Populația creștină din regiunea africană (raportată la populație) a crescut de la 9%, în anul 1910, la 63%, în anul 2010, în timp ce în zona Asia-Pacific a crescut de la 3% la 7% în ultima sută de ani.

Creștinii reprezintă majoritatea în 158 din 232 de țări și teritorii luate în studiu, dar este vorba adesea de țări relativ mici. Ei sunt în minoritate, în schimb, în unele dintre țările cele mai populate ale lumii.

Aproape jumătate (48%) dintre creștini trăiesc în cele zece țări cu cel mai mare număr de creștini. Trei dintre primele zece țări sunt în America (SUA, Brazilia și Mexic). Două sunt în Europa (Rusia și Germania), două sunt în zona Asia-Pacific (Filipine și China), și trei sunt în Africa subsahariană (Nigeria, Republica Democratică Congo și Etiopia).

Studiul se bazează în principal pe o analiză țară cu țară, din aproximativ 2.400 de surse, inclusiv recensăminte și anchete reprezentative la nivel național ale populației. Pentru unele țări, cum ar fi China, estimările Pew Forum au luat în calcul statistici din partea grupurilor de biserici, rapoarte guvernamentale și alte surse.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat