Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Simona Grațiela Pîrțac (e-mail). "Sunt o enoriașă ce aparțin de Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași și lucrez momentan în Praga. Am fost impresionată de fotografiile, cuvintele și momentele trăite de comunitatea din Tămășeni. Prin acest mesaj vreau să transmit gândurile mele de respect pentru bucuria ce a fost trăită acolo. În pelerinajul său prin localitățile Moldovei, icoana Maicii Domnului de la Cacica ne-a arătat că putem fi mai buni și tari în credință. Fiecare comunitate a oferit Mamei noastre cerești valorile sale creștine încununate de sincere rugăciuni. Așa a fost și la Tămășeni. Florile de la altar, armonia de glasuri, cu sunetele de orgă, vioară și violoncel, copilașii cu florile în mână, tinerii îmbrăcați în istorie și care purtau icoana, mulțimea adunată cu smerenie în rugăciune, dăruirea preoților de la altar, toate acestea, și nu numai ele, au fost oferite ca mulțumire sfintei Fecioare. Fie ca prin rugăciuni să reușim să punem în practică ceea ce a cuvântat părintele Cristinel Fodor despre familie și căsătorie. Avem nevoie de ele acum mai mult ca oricând. Fie ca sfânta Fecioară să mijlocească pentru noi astfel ca la vizitele sale ulterioare să-i putem oferi rodul acestor misiuni populare de la hramul secundar al Parohiei "Sfânta Fecioară Regină" din Tămășeni, însoțite de armonia de culori, muzică și fapte de mai sus. Frumoase și înălțătoare momente pentru Tămășeni. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate și statornicie în tot ceea ce faceți pentru noi".

Ne bucurăm că sunteți printre cititori și vă mulțumim pentru cuvintele și impresiile pe care ni le-ați trimis. Preoții din Tămășeni, cu siguranță se vor bucura pentru cele scrise.

- Dorin Martea (e-mail). "Vă rog mult să-mi expuneți punctul de vedere al Bisericii privind existența vieții în afara Pământului (inclusiv și cea inteligentă)".

Biserica a crezut dintotdeauna că există ființe inteligente în afara pământului. Sfânta Scriptură vorbește la tot pasul de îngeri. Iar Catehismul spune clar: "În afară de lumea văzută, Dumnezeu a făcut o mulțime de îngeri". Apoi ni se vorbește de îngerii căzuți, de îngerii păzitori etc. Îngerii sunt pomeniți și la Liturghie: la actul penitențial: "De aceea, rog pe sfânta Măria pururea Fecioară, pe toți îngerii și sfinții și pe voi, fraților, să vă rugați pentru mine la Domnul Dumnezeul nostru"; la prefață: "De aceea, cu îngerii și arhanghelii, cu tronurile și stăpânirile și cu toate corurile oștirii cerești cântăm imnul măririi tale, zicând fără încetare".

- Maria Dascălu (e-mail). Am primit articolul dv. pentru Postul Mare. Din păcate el a ajuns târziu pentru a putea fi publicat în revista din luna martie.

- Martin Cata (Huși). Poezia ne-a plăcut, felicitări! Din păcate, revista pentru luna martie era sub tipar. Regula este că până la data de 15 a lunii precedente apariției revistei se adună articolele. Poate că veți compune ceva pentru evenimentele viitoare. Evident, ceva mai scurt. Dacă veți trimite cu literele specifice limbii române (diacritice), ne veți ușura munca. Apreciem și faptul că citiți revista de peste 20 de ani.

- Michael (e-mail). "Sunt în SUA. Vă rog să-mi comunicați unde pot găsi date despre zile de naștere și de deces pentru credincioșii din localitatea Podu Iloaiei între anii 1891 și 1940".

În anul 1891 Podu Iloaiei depindea de Parohia Horlești. Pentru date din registrul botezaților și decedaților trebuie să vă adresați mai întâi acestei parohii (paroh Adrian Iștoc: jud. Iași, Horlești, tel. 0232/413221, 0786/610900, men_pico@yahoo.com). Însă, cu cea mai mare probabilitate registrele pentru anii de care sunteți interesat le-au confiscat comuniștii și le puteți găsi acum la Arhivele Statului din Iași. Mult succes!

- Ramona (e-mail). "Aș dori, dacă se poate, un răspuns la o nedumerire pe care o am... Din câte știu comunitatea românilor romano-catolici din Dublin aparține Diecezei de Iași... Aș dori să știu cât este taxa pentru un Botez în Dublin la biserica romano-catolică celebrat de un preot român (...) Aștept cu nerăbdare răspunsul dv...".

În general, credincioșii din alte țări se supun regulilor din zonele respective. Comunitățile românești depind de diecezele în care se găsesc, chiar dacă au un preot de limbă română care este trimis din România. Acesta este trimis tot cu acordul episcopului din zona respectivă. Așa stând lucrurile, pentru taxele la diverse servicii trebuie să urmați legile și obiceiurile pe care le observă ceilalți credincioși din biserica la care mergeți. Cel mai bine este să luați legătură direct cu părintele care se ocupă de dv. El vă va explica totul. Pentru orașul dv. sunt doi: Eugen Țîmpu: 24 Killarney Street, Dublin 1, Irlanda, tel. 00353/18363554, e-mail: etimpu@yahoo.com și Ciprian Budău, OFMConv: Our Lady of the Visitation Friary, Fairview Strand, Fairview, Dublin 3, Irlanda, tel. 00353/1/837.6000.

- Cezar Suceveanu (e-mail). "Am două întrebări la care aș dori să primesc un răspuns: 1) Este posibil să fie arhivate pe situl ercis.ro și numerele din "Lumina creștinului" mai vechi de anul 2000? M-ar interesă să citesc și articole din numerele mai vechi ale revistei și v-aș fi recunoscător dacă veți dori să le arhivați pe sit. 2) De ce Parohia Romano-Catolică din Cârlibaba, județul Suceava, care este pe teritoriul Bucovinei istorice, face parte de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Albă-Iulia și nu aparține de Episcopia Romano-Catolică de Iași, cum ar fi normal? Vă mulțumesc pentru activitatea pe care o desfășurați".

Poate că în viitor se vor arhiva și celelalte numere. Această operație este în atenția noastră de mai mult timp. Ne-am gândit nu numai la numerele dinainte de anul 2000, dar și la celelalte mai vechi, având în vedere că anul viitor se vor împlini o sută de ani de la apariția primului număr al revistei. Din păcate, lipsa de resurse umane și lucrările care sunt pe masa de lucru ne împiedică pentru moment. Cu privire la a doua întrebare, vă răspundem că trasarea granițelor unei dieceze ține de Sfântul Scaun. Din punct de vedere istoric, parohia respectivă nu a aparținut

niciodată de Episcopia de Iași. Cea mai mare parte a parohiilor din Bucovina au aparținut de Episcopia de Bacău și de Arhiepiscopia de Lemberg (după 11 aprilie 1796). În anul 1930, Diecezei de Iași i-au fost alipite parohiile catolice din Bucovina după ce în anul 1921 îi fuseseră alipite parohiile din Basarabia. Pentru a afla date mai complete cu privire la Cârlibaba, am luat legătură cu parohul de acolo, pr. Alois Ișvanca. Iată răspunsul Sfinției sale: "1) în anul 1772, când austriecii au cucerit Galiția și Lombardia, a avut loc prima emigrare a germanilor spre Bucovina... mai apoi, între ani 1784 și 1787 un alt val de germani zipser din Ungaria și Slovacia apare tot în zona Bucovinei, formând aici colonii germanice; 2) Pe partea dreapta a râului Bistrița Aurie, care împarte localitatea în două, s-a dezvoltat comunitatea alcătuită cu precădere din romano-catolici, parte cunoscută și sub denumirea de Ludwigsdorf (germană) după regele maghiar Lajos Ludwig I, denumire oficială primită în anul 1797; 3) în anul 1900, episcopul Majlat dispune construirea unei biserici catolice la Cârlibaba (Ludwigsdorf), în anul 1913 trimițând primul preot (Joseph Kapcza, luat prizonier la ruși în anul 1915), parohia făcând deci parte de la început din Episcopia de Alba-Iulia, deoarece catolicii de pe partea dreapta a râului Bistrița au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, "hartă" ce se menține până în ziua de astăzi, când comunitatea catolică numără circa 100 de familii (300 de suflete)".

- Dr. Maria Helena Bîrhală (e-mail). "Marea sărbătoare a învierii Domnului nostru Isus Cristos ne oferă un prilej de a adresa întregului colectiv al Editurii "Presa Bună" sărbători fericite, sănătate, putere de muncă, bucurii. Fie ca o ploaie de haruri să coboare peste toți truditorii acestei nobile activități de la cel care întotdeauna răsplătește. De asemenea, prin

intermediul și bunăvoința revistei "Lumina creștinului", un grup de credincioși dorește să mulțumească părintelui paroh Iosif Dorcu și părinților colaboratori de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Iași pentru darul primit la 29 iunie 2011, acela de a avea posibilitatea de a sta de vorbă cu Isus din preasfântul sacrament, în capela catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în zilele lucrătoare ale săptămânii. Bucuria de a adora preasfântul sacrament o descoperi în timp. Este un prilej de a îndemna pe cât mai mulți credincioși să descopere această bucurie. Mulțumim și pentru acel mănunchi de versuri deosebite, iconița și urările pe care fiecare membru al unei familii creștine din parohie îl primește la aniversarea zilei de naștere. Sentimentul de apartenență la o comunitate, dezvăluit și de acest dar, te liniștește, îți dă curaj. Fie ca bunul Dumnezeu să răsplătească din plin lucrarea dv. și efortul permanent de păstorire a noastră. Sărbătoarea învierii Domnului nostru Isus Cristos să vă aducă bucurie, mulțumire, împliniri, lumină și pace".

Vă mulțumim pentru urări. Suntem convinși că parohul și colaboratorii vor citi rândurile dv. și se vor bucura.

- Andreea (jud. Bacău). "Sunt o tânără cu handicap fizic gradul I, în căruț, și doresc un împrumut de 5.000 Euro, fără dobândă, pe o perioadă mai lungă pentru a completa suma necesară a unei locuințe. Cei care doresc și pot face acest împrumut mă pot suna la numărul de telefon 0768/607583".

Întrucât aveți semnătura și ștampila părintelui paroh Ieronim Enășoaie am redat dorința dv. Să sperăm că se vor găsi oameni care să vă ajute.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat