Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Expoziție biblică
În organizarea Consiliului Pontifical pentru Cultură, la 1 martie a fost inaugurată, la Vatican, expoziția "Verbum Domini". Au fost reunite pentru prima dată peste 150 de elemente de importanță istorică, provenind din Colecția "Green" - cea mai mare colecție privată din lume cu texte și documente biblice rare - și din colecții private din diferite țări. Este o expoziție interreligioasă și ecumenică, deschisă publicului larg, gratuit, pentru a apropia vizitatorii de istoria Bibliei, pentru a aprofunda rădăcinile comune ale credinței creștine și ebraice. Printre exponate, Codex Climaci Rescriptus, una dintre cele mai vechi Biblii din lume în limba maternă a lui Isus, aramaica din Palestina.

Amintirea misionarilor
Ajunsă la cea de-a XX-a ediție, Ziua de Rugăciune și Post în Amintirea Misionarilor Martiri se celebrează anual la 24 martie. Tema ediției din acest an este "Iubind până la sfârșit". Data amintește ziua asasinării Mons. Oscar Arnulfo Romero, arhiepiscop de San Salvador, la 24 martie 1980, în timpul sfintei Liturghii. Inițiativa, având scopul de a aminti prin rugăciune și post pe toți misionarii și pe toți lucrătorii pastorali care și-a vărsat sângele pentru evanghelie, s-a extins la multe dieceze, asociații de tineret și misionare, institute călugărești din diferite continente.

Vicepreședinte din România
Cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München și Freising, este noul președinte, iar PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, este unul dintre cei patru vicepreședinți ai Comisiei Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene (COMECE). Au fost aleși pentru un mandat de trei ani la terminarea Adunării plenare care s-a încheiat în ziua de 23 martie. În timpul lucrărilor au fost abordate mai multe subiecte legate de integrarea în comunitate, solidaritatea între popoarele europene, deschiderea Europei pentru alte continente.

Dezaprobare
Într-o scrisoare deschisă adresată mai multor oficialități, Conferința Episcopilor Catolici din România (CER) și-a exprimat dezaprobarea față de proiectul de lege privind reproducerea umană cu terț donator și a solicitat retragerea acestuia. Proiectul a fost inițiat de Guvern și s-a aflat la Senat spre adoptare tacită la 13 martie, cu procedură de urgență. În textul scrisorii, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București și președinte al Comisiei pentru Familii în cadrul CER, a scris: "Copilul rămâne mereu o persoană umană și nu poate fi socotit un produs de laborator", precizând că această inițiativă legislativă este "un atac la demnitatea persoanei, la integritatea familiei și implicit la echilibrul vieții sociale".

Colecta pentru Țara Sfântă
Preluând apelul Congregației pentru Bisericile Orientale, ca, în Vinerea Sfântă, colecta să fie destinată pentru sprijinirea nevoilor credincioșilor și Bisericii din Țara Sfântă, PS Petru Gherghel a reamintit, la sfârșitul lunii februarie, această tradiție și a recomandat ca această colectă specială să fie însoțită de rugăciuni în favoarea ajutorării Bisericilor și locurilor de pelerinaj din Țara Sfântă, căci "caritas Christi urget nos" (2Cor 5,14). Conform calendarului romano-catolic, anul acesta, Vinerea Sfântă va fi la 6 aprilie.

www.intc2012.ro
A fost lansat la 29 februarie situl Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic care se va desfășura la Iași între 25 și 29 iulie. Lansarea sitului intc2012.ro a fost inclusă în programul întâlnirii responsabililor diecezani și eparhiali cu pastorația tineretului, desfășurată la Iași în zilele de 29 februarie și 1 martie. La eveniment au participat PS Virgil Bercea (responsabil cu pastorația laicilor în cadrul Conferinței Episcopale Române), PS Petru Gherghel și responsabilii cu pastorația tineretului din diecezele și eparhiile catolice din România. Situl își propune să-i informeze pe tineri în ceea ce privește activitățile desfășurate în cadrul programului de pregătire pentru INTC 2012.

"Cathedral Plaza"
A 15-a sentință defavorabilă proiectului "Cathedral Plaza" (clădirea construită lângă catedrala din București) a fost dată la 2 martie de Curtea de Apel Iași care a confirmat ilegalitatea construcției "Cathedral Plaza", stabilind că rediscutarea valabilității autorizației de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect, iar desființarea autorizației irevocabilă. A confirmat astfel decizia din anul 2010 a Curții de Apel Suceava care a modificat decizia din 2009 a Curții de Apel Ploiești. Întrucât decizia Curții de Apel Ploiești a fost modificată și autorizația de construire a fost anulată irevocabil, nici un alt litigiu cu privire la această soluție nu mai poate fi judecat, o astfel de cerere nemaiavând obiect. Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Primăria București sunt angajate în diferite procese care vizează desființarea construcției ilegale.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat