Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Familia și parohia, iată cum s-a născut vocația mea

Comentariul unui preot la mesajul papei pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații

"Vocațiile, dar al carității lui Dumnezeu", este tema Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații 2012, care va fi marcată anul acesta în ziua de 29 aprilie, a patra duminică după Paști. În mesajul său, Sfântul Părinte a îndemnat întreaga Biserică să "vestească din nou, mai ales noilor generații, frumusețea atrăgătoare" a iubirii lui Dumnezeu. Papa a subliniat printre altele și rolul care revine Bisericilor locale, dar mai ales familiilor, care au o importanță decisivă în a-i ajuta pe tineri să redescopere "frumusețea și importanța preoției și a vieții consacrate". Radio Vatican a preluat mărturia preotului camerunez Emile Martin Dibongue, preot din anul 2005, vicerector al Colegiului Urbano al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

- Cum ați întâlnit frumusețea despre care vorbește Sfântul Părinte?

Eu am întâlnit acea frumusețe mai întâi în familie, unde am învățat să-l cunosc pe Cristos, frumusețea de a fi cu Cristos. Familia mea m-a condus spre sacramentele inițierii creștine, mai ales spre Euharistie. Aici am făcut prima oară această experiență extraordinară a întâlnirii cu Cristos. Mai târziu, această întâlnire s-a reînnoit în cadrul mișcărilor de tineret din parohia în care am crescut, mai precis în asociația "Jeunesse Étudiante Chrétienne" (Tinerii Studenți Creștini).

- Ce experiențe ați avut în familie și parohie?

Îmi aduc aminte că odată eram în satul Badjob, la țară, cu mama. Preotul tocmai venise pentru sfânta Liturghie duminicală. El, de fapt, venise de vineri, și ne-a ajutat să ne pregătim pentru spovadă. Duminică însă nu am mers să primesc sfânta Împărtășanie. Mama m-a întrebat de ce n-am vrut să primesc Euharistia și ziua următoare m-a trimis din nou la biserică pentru a lua parte la sfânta Liturghie și la sfânta Împărtășanie. Acest lucru m-a făcut să înțeleg importanța întâlnirii cu Cristos în sacramentul Euharistiei. Succesiv, în parohie, am început să fiu ministrant și în timpul sfintelor Liturghii, preotul ne amintea întotdeauna că Euharistia este un sacrament fundamental, în Euharistie este cuprinsă toată viața lui Dumnezeu și toată iubirea sa față de oameni.

- Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe cei din educație să aibă disponibilitatea de a-i asculta pe cei care simt că au primit vocația la preoție sau la viața consacrată. Acum sunteți formator într-un seminar, cum reușiți să captați aceste semnale?

Aici, la Colegiul Urbano, cine vine are deja în spate o bucată de drum și discernământ. E adevărat că drumul vocației nu se termină niciodată. Criteriul fundamental, cel mai important, este răspunsul la iubirea lui Dumnezeu. Noi observăm modul în care seminariștii se relaționează, cum pun în practică și cum răspund la îndemnurile noastre. Cu alte cuvinte, dacă ei reușesc să vadă în prezența noastră un ajutor care să-i facă să descopere experiența creștină a iubirii lui Dumnezeu care se dăruiește.

- Într-o societate secularizată, în care deseori se vorbește de scăderea numărului de vocații, care sunt speranțele pentru viitor?

Îmi doresc ca noi - lucrători pastorali, preoți, formatori, persoane consacrate - să fim cei dintâi care dăm o mărturie care să-i ajute pe tineri să înțeleagă frumusețea a ceea ce au ales în viață. Dacă experiența întâlnirii noastre cu Cristos este cu adevărat autentică, atunci îi va entuziasma cu siguranță și pe tineri și îi va ajuta să înțeleagă că este cu adevărat foarte frumos să-i dăruiești viața lui Cristos. Dacă o persoană, prin propria viață, reușește să demonstreze că a urmat drumul cel mai bun, îi poate convinge și pe ceilalți să urmeze același drum.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat