Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Benedict al XVI-lea în Mexic și Cuba

Papa Benedict al XVI-lea a întreprins cea de-a 23-a călătorie apostolică internațională, în perioada 23-28 martie, în Mexic și Cuba.

Este a doua călătorie internațională în America Latină a papei, după vizita efectuată în Brazilia, în anul 2007.

Sfântul Părinte a sosit în Mexic în după-amiaza zilei de 23 martie, pe aeroportul din Leon. Sâmbătă, 24 martie, după vizita de curtoazie la președintele țării, papa a salutat și a binecuvântat copiii mexicani, adunați în Plaza de la Paz din orașul Guanajuato. În centrul călătoriei din Mexic a fost sfânta Liturghie celebrată duminică, 25 martie, în Parcul Bicentenarului din Leon. După-amiază, în catedrala "Maica Preasfântă a Luminii", a celebrat rugăciunea Vesperelor împreună cu episcopii mexicani și credincioșii, urmată de o întâlnire cu delegațiile episcopale din țările latino-americane.

Sfântul Părinte a fost purtătorul unui mesaj de pace și reconciliere, de justiție și speranță, într-o țară sfâșiată de violențe, cu spații ample de sărăcie și polarizări politice accentuate.

Luni dimineață (26 martie), Benedict al XVI-lea a plecat în Cuba, unde a avut loc ceremonia de bun venit, pe aeroportul internațional din Santiago de Cuba. După aceasta a celebrat sfânta Liturghie în Piața

"Antonio Maceo", cu ocazia jubileului a 400 de ani de la găsirea imaginii Fecioarei Carității de la El Cobre. Marți, 27 martie, a plecat la Havana, unde a avut loc vizita de curtoazie la președintele țării.

În ziua de 28 martie, ultima zi a călătoriei apostolice, Sfântul Părinte a prezidat sfânta Liturghie în Piața Revoluției "José Marti" din Havana, iar după-amiază a plecat spre Roma.

Vorbind despre călătoria apostolică a Sfântului Părinte, prof. Guzman Carriquiry, secretarul Comisiei Pontificale pentru America Latină, a declarat: "Această vizită va consolida misiunea Bisericii Catolice în America Latină. Noua evanghelizare în acest continent va fi mariană sau altfel ea nu va exista. Fără Fecioara Maria creștinismul devine o abstracție, un discurs rece și ideologic.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

E greu să fii preot astăzi în Cuba?

Pr. Ariel Suarez, vicerector al Seminarului din Havana: Trebuie spus că în ultimii 50 de ani parohia a fost cu adevărat inima vieții bisericești cubaneze. Gândiți-vă că Biserica noastră nu are școli sau universități și nici acces la mass-media. Cu toate acestea, cu efort și sacrificii, Biserica a reușit să se integreze în noi spații. (...) Există o incredibilă creativitate: cantine parohiale pentru cei săraci, meditații pentru tineri înainte de examenul la universitate, cursuri de limbi străine și informatică, programe pentru cei cu autism sau cu sindromul Down etc. Referitor la misiunea creștină propriu-zisă, aș dori să spun că în multe locuri, mai ales la țară, unde nu există o structură a Bisericii, a prins viață în ultimii 20 de ani o experiență pe care noi o numim "Casa misiunii": un credincios laic deschide ușile casei sale pentru momente de rugăciune, cateheză, lectura și meditația Sfintei Scripturi. Parohul cel mai apropiat merge când poate pentru sfintele sacramente. Dar principalii responsabili ai activității religioase sunt laicii sau, acolo unde sunt, câteva măicuțe (...). E o experiență de familie, acest mod de a trăi credința, și noi ținem foarte mult la ea, pentru că este viața Bisericii noastre în acești ani.

* * *

Mexic
Suprafața: 1.972.550 de km2
Populația: 107.449.525 de locuitori
Capitala: Ciudad de Mexico
Ziua națională: 16 septembrie
Confesiuni: 89% catolici, 6% protestanți, 5% altele
Catolicii: aproximativ 96 de milioane; 91 de dieceze, 179 de episcopi și șapte cardinali.

Cuba
Suprafața: 109.886 de km2
Populația: 11.239.363 de locuitori
Capitala: Havana
Ziua națională: 1 ianuarie
Confesiuni: catolicism, protestantism, spiritism și credințe originare din Africa
Catolicii: aproximativ 6 milioane; 11 dieceze, 27 de episcopi și un cardinal.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat