Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Apel la respectarea duminicii

Respectarea duminicii a revenit în atenția opiniei publice. Duminică, 4 martie, s-a celebrat Ziua de sensibilizare asupra valorii duminicii ca zi nelucrătoare.

Inițiativa a fost promovată de European Sunday Alliance (Alianța Europeană pentru Duminică), o rețea formată din peste 70 de organizații ale societății civile, asociații comerciale și Biserici, sprijinită de Comisia Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană și de Federația Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa. Alianța (www.europeansundayalliance.eu) a fost înființată în urmă cu un an pentru tutelarea duminicii ca zi nelucrătoare în toată Europa.

"Într-o perioadă de criză economică și financiară, când drepturile sociale și de muncă sunt adesea supuse tot mai mult presiunii, duminica nelucrătoare este o dovadă clară și vizibilă că persoanele și societățile nu depind doar de muncă și de economie", se afirmă în apelul lansat de această alianță. În apel se subliniază că duminica liberă are ca rezultat familii mai sănătoase și duce la întărirea legăturilor sociale.

Duminică, 4 martie, în toată Europa au fost promovate o serie de manifestări pentru a atrage atenția oamenilor politici, dar și cetățenilor asupra importanței duminicii fără muncă.

Asociația Familiilor Catolice "Vladimir Ghika", cu sediul în București, s-a alăturat inițiativei, arătând semnificația zilei Domnului (ca zi de odihnă și de sfințire personală) și solicitând adoptarea cadrului legislativ necesar protejării și garantării duminicii ca zi nelucrătoare în România. "Ziua de duminică este un prilej excelent pentru activitățile spirituale, odihnă, timp petrecut cu familia și pentru slujirea aproapelui, ieșiri în natură, activități culturale și recreative și, în general, pentru interacțiunea cu frumosul, cu binele, cu pacea interioară", se afirmă într-un comunicat al asociației.

Întâmplările care încurajează și invită la respectarea zilei Domnului sunt multe și în fiecare epocă ele au fost povestite și au ținut trează conștiința oamenilor.

Cea mai veche este legată de martirii din Abitene (Africa de Nord), o mică localitate aflată în Tunisia de astăzi. În anul 304, împăratul Dioclețian a interzis creștinilor, sub pedeapsa cu moartea, să construiască biserici, să posede cărțile sfinte și să se adune duminica pentru Liturghie. În Abitene, 49 de creștini au fost surprinși duminica în timp ce se rugau la Liturghie. Arestați, au fost duși la Cartagina pentru a fi interogați. "Fără duminică nu putem trăi", a fost răspunsul lor. "Fără duminică, au întărit ei, ne-ar lipsi puterile pentru a înfrunta dificultățile de fiecare zi și am cădea sub povara lor". Toți au fost martirizați.

În timpul comunismului, în multe sate din Moldova circula o altă întâmplare. În primăvara anului 1982, comuniștii i-au scos pe țăranii din Butea (jud. Iași) să însămânțeze o tarla chiar în ziua de Paști. A doua zi a plouat. În mai puțin de două săptămâni, porumbul a început să răsară, mai puțin pe cele 50 ha la care s-a lucrat în ziua de Paști. Șefii CAP-ului au rămas uimiți de cum a răsărit porumbul. Ancheta i-a acuzat mai întâi pe țărani că au furat sămânța. Verificând, au descoperit sămânța în pământ, uscată și neîncolțită. Deși oficial au motivat că sămânța nu a fost de bună calitate, toți au realizat că a fost mâna lui Dumnezeu.

Nu știu ce anume ar putea, în zilele noastre, să-i încurajeze pe oameni la a respecta porunca din decalog: "Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului". Este un timp al libertății, dar și al confuziei. Cu toate acestea, sunt persoane care, cu mult curaj, suportând pagube, în zi de duminică aleg să-i dea lui Dumnezeu cinstea cuvenită. La începutul anului, Celestina Mba, în vârstă de 57 de ani, o creștină din sudul Londrei, a fost dată afară de la serviciu pentru că voia să respecte duminica, deși în momentul angajării a menționat acest fapt. În zadar a cerut să lucreze sâmbăta, în ture de noapte sau să primească un salariu mai mic. La 25 februarie, Tribunalul din Londra a decis să nu îi acorde câștig de cauză. "Sunt uimită de această decizie. M-am dedicat locului de muncă un număr însemnat de ani și mă șochează că am pierdut din cauza intoleranței față de credința mea", a declarat Mba.

În cele din urmă, stă în puterea fiecăruia să decidă ce va face în ziua închinată Domnului.

Pr. Cornel Cadar

* * *

"În fața acestui context al noilor situații și a problemelor care rezultă, pare mai necesar ca oricând să fie reluate rațiunile doctrinale profunde care stau la baza preceptului bisericesc, pentru ca toți creștinii să înțeleagă cu claritate valoarea de neînlocuit pe care o are duminica în viața creștină. Făcând aceasta, urmăm tradiția constantă a Bisericii, care a fost reamintită cu tărie de Conciliul Vatican II atunci când a proclamat că, duminica, "credincioșii trebuie să se adune pentru ca, ascultând cuvântul lui Dumnezeu și participând la sfânta Euharistie, să-și amintească de patima, învierea și slava Domnului Isus și să mulțumească lui Dumnezeu care i-a renăscut la o nădejde vie prin învierea lui Cristos din morți (1Pt 1,3)". Într-adevăr, datoria de a sfinți duminica, în primul rând prin participarea la Euharistie și printr-o odihnă înnobilată de bucuria creștină și de fericirea frățească, este mai bine înțeleasă dacă se iau în considerare numeroasele dimensiuni ale acestei zile. [...] Redescoperirea acestei zile este harul care trebuie implorat, nu numai pentru a trăi pe deplin exigențele proprii ale credinței ci și pentru a da un răspuns concret aspirațiilor celor mai autentice ale ființei umane".

(Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea apostolică Dies Domini, nr. 6-7)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat