Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Maria Bistrica

Într-un splendid cadru natural, printre coline acoperite de păduri, la doar 35 km nord-est de Zagreb, capitala Croației, poate fi întâlnit cel mai mare sanctuar al acestei țări: Maria Bistrica.

Istoria localității începe în jurul anului 1334, amintit fiind un castel feudal. Dar în același timp este pomenită și vechea biserică parohială, cu hramul "Sfinții Apostoli Petru și Paul". Documentele vremii spun că în această biserică, începând din perioada 1500-1530, era cinstită o statuie din lemn a Maicii Domnului cu pruncul, adusă dintr-o capelă mai veche, situată pe o colină (Dealul Vinului), cam la trei kilometri distanță.

În anul 1545 turcii au invadat regiunea. Parohul, pentru ca statuia să nu fie profanată de invadatori, a pus-o într-o nișă și a zidit-o în peretele de sub corul bisericii. A murit apoi imediat, fără a spune cuiva locul secret în care ascunsese statuia. Succesorul său a fost preotul Lukac, care, într-o seară, a văzut o lumină puternică ce venea dinspre cor. Cuprins de curiozitate, împreună cu alți credincioși, a început să sape și a găsit statuia sfântă, pe care a expus-o spre venerarea credincioșilor.

În anul 1650 turcii atacă din nou Croația. Parohul repetă gestul predecesorului său, ascunzând-o din nou în zidul bisericii, și aici va rămâne mai mulți ani. La 16 iulie 1684, parohul Brezaric a avut o viziune: la altar fiind, a văzut cum se îndreaptă spre el o femeie îmbrăcată în albastru, purtând în mână o candelă aprinsă. Aceasta i-a vorbit: "Roagă-te împreună cu tot poporul pentru ca eu să-mi pot recupera chipul!". Statuia a fost din nou recuperată și redată cinstirii credincioșilor. Au avut loc multe vindecări miraculoase.

În istoria sanctuarului se amintește cum șapte creștini erau prizonieri la turci, în cetatea Kaniza. Maria, imediat după recuperarea statuii, le-a apărut în vis și le-a zis: "Nu vă temeți, fiii mei, dar aveți încredere, pentru că eu, la Bistrica, mi-am recăpătat chipul, după ce 40 de ani am fost orbită. Promiteți-mi că veți merge în pelerinaj acolo, și veți fi eliberați". Toți au făcut această promisiune. Imediat lanțurile s-au desfăcut și porțile s-au deschis, iar ei au putut ieși. De acolo au mers direct la Bistrica și au povestit tuturor minunea.

Parohul de atunci, Andrea Susic, a avut inițiativa de a scrie o carte cu minunile săvârșite aici și se spune că, din anul 1688 și până în anul 1786, au fost consemnate 1.109 minuni.

În anul 1715, Adunarea Națională a Poporului Croat a hotărât construirea unui altar în cinstea Maicii Domnului, iar în anul 1731 episcopul de Zagreb a decis să fie extinsă biserica, devenită acum mult prea neîncăpătoare, și a stabilit sărbătoarea la 13 iulie: Sfânta Maria a Zăpezii.

Papa Benedict al XV-lea (în anul 1750) a stabilit indulgență plenară pentru toți cei care vor merge ca pelerini la Maria Bistrica.

În anul 1880 biserica a fost distrusă de un incendiu, însă nu au fost afectate deloc altarul și statuia Mariei. Ulterior s-a construit aici o biserică neorenascentistă, pe care papa Pius al XI-lea, în anul 1923, a declarat-o "basilica minor", iar Conferința Episcopilor din Croația a declarat-o sanctuar național, în anul 1971.

La acest sanctuar, cardinalul Aloysius ©tepinac (care a fost arestat în anul 1946) venea în fiecare an pe jos, de la Zagreb, împreună cu un mare număr de pelerini.

Arhiepiscopul de Zagreb, Ante Bauer, în anul 1935, a încoronat statuia miraculoasă a Maicii Domnului cu o coroană de aur, proclamând-o Regina tuturor croaților.

La 3 octombrie 1998, a fost pelerin aici papa Ioan Paul al II-lea și l-a beatificat pe cardinalul martir Aloysius ©tepinac.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat