Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Pr. Anton Petz

Născut la 11 mai 1909 la Hârlău, a urmat studiile de teologie la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași și la Colegiul "De Propaganda Fide" din Roma. A fost sfințit preot la 23 decembrie 1933 la Roma de card. Francesco Marchetti Selvaggiani, activând apoi ca vicar la Iași și paroh la Răchiteni, Faraoani și Iugani.

În anul 1972 s-a pensionat, rămânând însă în Parohia Iugani. Moare la 24 iulie 1978, fiind înmormântat la Iugani.

În perioada 1947-1950 au avut loc la Răchiteni, unde din anul 1938 era paroh pr. Anton Petz, mai multe acțiuni de adversitate ale sătenilor față de regimul ateo-comunist. De altfel securitatea din Roman l-a indicat pe pr. Anton Petz drept unul dintre susținătorii manifestărilor anticomuniste.

În urma unei percheziții efectuate de Miliție la sediul parohiei, al cărei scop era descoperirea unor cartușe de vânătoare, pr. Anton Petz a luat decizia surprinzătoare de a intra în clandestinitate, ascunzându-se timp de patru ani în casa familiei Dumitru Ghercă din Răchiteni. În tot acest timp, pr. Anton Petz a fost ajutat, alături de gazda sa, de mai mulți localnici de încredere, precum și de pr. Alexandru Gaewschi, paroh de Răchiteni în perioada 1953-1955.

Cu puțin timp înainte de a se preda autorităților, în anul 1955, pr. Anton Petz i-a trimis un memoriu liderului comunist Petru Groza, în care prezenta și motivele pentru care luase decizia de a sta ascuns.

Securitatea, în fișa pe care i-a întocmit-o părintelui Anton Petz, menționa faptul că acesta a stat ascuns "fără a avea motive", nefiind urmărit de autoritățile comuniste! Acesta a fost și motivul pentru care securitatea nu l-a arestat în anul 1955!

În realitate, decizia de a intra în clandestinitate l-a salvat pe pr. Anton Petz de la o iminentă arestare, deoarece acesta figura în rapoartele securității din Roman drept un "element periculos pentru regim", care căuta să contracareze pe linia cultului și prin "prelungirea Liturghiilor" unele acțiuni ale autorităților locale comuniste. Mai mult decât atât, securiștii erau îngrijorați de succesele pastorale ale parohului Anton Petz, care reușise să-i atragă la Liturghii pe toți locuitorii satului, inclusiv pe membrii de partid. În sfârșit, securiștii erau la curent cu faptul că pr. Anton Petz dezavuase adunările procomuniste de la Târgu Mureș, Gheorgheni și Cluj ale "preoților democrați", prin care se încerca dezbinarea preoților catolici din România și crearea unei Biserici "naționale" Catolice.

Timp de peste două decenii, părintelui Anton Petz i s-a întocmit dosar de urmărire informativă, fiindu-i controlate, totodată telefonul și corespondența. În acest sens, informatorii aveau sarcina de a consemna eventualele aluzii politice ale celui urmărit și să indice deplasările sale precum și persoanele cu care intra în contact.

În tot acest timp, pr. Anton Petz a fost catalogat drept "suspect", deoarece studiase cu ani în urmă în Italia, primea vizite de la unii foști colegi de studii din străinătate și era un "militant activ al cultului catolic", ajutându-i material pe unii preoți franciscani sau greco-catolici, supuși persecuțiilor.

Chiar dacă în anul 1969 este forțat să semneze, pr. Anton Petz în scurt timp se dezice, rămânând la atitudinea sa anticomunistă și de necolaborare cu prigonitorii Bisericii, motiv pentru care va suporta presiunile și șicanele securiștilor până la moarte. Pr. Anton Petz rămâne una dintre figurile ilustre ale Bisericii noastre locale și un mărturisitor al credinței în anii prigoanei comuniste.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat