Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* A. (e-mail). "Am o întrebare care mă macină și nu știu cui să cer un răspuns. Am fost căsătorită la lipoveni (...) Soțul meu a dat divorț (...). Eu am fost botezată la ortodocși, dar am primit Mirul și prima sfântă Împărtășanie la catolici (...). Am întâlnit pe cineva care este catolic și cu care mă înțeleg foarte bine. Problema este dacă noi doi ne vom putea căsători vreodată (...)".

Situația dv. este destul de complicată. Vă recomand să mergeți la parohia de care aparțineți pentru a sta de vorbă cu un preot. Oricum, Căsătoria este o taină. Așa este și în Biserica Ortodoxă, și în cea Lipovenească. În Scriptură este scris că "ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă". Catehismul Bisericii Catolice spune că în situații speciale (cum a fost și a dv. după cele descrise), cei doi pot trăi separat, fără însă a se căsători. În fața lui Dumnezeu ei rămân una, "până ce moartea îi va despărți". La Căsătorie cei doi își promit că vor fi împreună "la bine și la greu, în timp de boală ca și în timp de sănătate". Amândoi, în cazul în care se separă, trebuie să rămână deschiși pentru împăcare în cazul în care partea vinovată se corectează. Rugați-vă pentru ca Dumnezeu să vă dea lumină să vedeți clar ce aveți de făcut.

* Dorin Martea (e-mail). "Spuneți vă rog de unde vine răul pe pământ".

Scriptura ne spune că răul a intrat în lume odată cu păcatul. (Rom 5,12): "Printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat a intrat moartea; și astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toți au păcătuit". Răul a intrat în lume din cauza omului și a libertății sale de voință. Răul își are izvorul în îngerii care au căzut și în omul care s-a abătut de la izvorul binelui. Răul fizic și moral nu are o existență proprie, ci apare ca o lipsă a binelui, așa cum întunericul se întinde acolo unde se retrage lumina. Vestea bună este că Dumnezeu a scos din răul care a fost pactul, binele cel mai mare: calitatea de a ne regenera și schimba prin iubire. Isus a venit pentru noi ca, prin iubire, să ne mântuiască. El a biruit moartea și păcatul. Toți cei care îl urmează sunt părtași de biruința lui. Vă dorim numai bine!

* Gh. Vasilescu (e-mail). "Lumina este Hristos, nu papa! Faceți o mare confuzie. Confundați pe Hristos cu papa. Sau confundați pe vreun patriarh cu papa sau cu Hristos? Sfântul Ioan Hrisostom în Omilia la Matei expune așa: "Piatra pe care Dumnezeu va zidi Biserica sa nu este persoana lui Petru sau a urmașilor lui, ci este mărturisirea descoperită de Dumnezeu lui Petru, anume că Cristos este Fiul lui Dumnezeu Cel Viu". Nu i s-a dat lui Petru o misiune mai specială decât celorlalți apostoli. Iată, aceasta o mărturisește Biserica veche prin gura sfântului Ioan Hrisostom și nu numai. De aceea nici episcopii Romei (nu există nici o dovadă că Petru ar fi hirotonit episcop la Roma) nu au un har mai special decât al celorlalți episcopi. Trei trepte sunt cunoscute: arhieria, preoția și diaconia. (Să nu uităm că și patriarhul Alexandriei are titlul de papă)".

Sigur ați citit cu atenție mesajul trimis? Unde ați găsit spus că papa este Cristos? sau că Petru a fost hirotonit la Roma? Puneți pe seama noastră afirmații pe care nu le-am făcut niciodată. Papa nu este decât ceea ce este notat în Scriptură: succesor al apostolului Petru căruia Isus i-a spus: "Tu ești Petru, și pe această piatră voi zidi Biserica mea, și porțile locuinței morților nu o vor birui. Îți voi da cheile împărăției cerurilor, și orice vei lega pe pământ, va fi legat în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ, va fi dezlegat în ceruri" (Matei 16,13-19); "Paște oile mele!" (Ioan 21,17). Așadar, Petru este doar cel care a primit misiunea cea mai importantă în Biserică. Dacă tot ați citit Ioan Crizostom, cum de nu ați citit și ce spune în Omilia 65? Vă redăm textul mai jos pentru a vă edifica: "Însuși Ioan care acum vrea să fie în față prin ambiție, în toate circumstanțele va ceda primatul lui Petru, atât în predicare, cât și în săvârșirea minunilor, așa cum apare din cartea Faptele Apostolilor" (Omilii despre Evanghelia după Matei ale sfântului Ioan Crizostom, episcop, Omilia 65,2-4: PG 58,619-622).

* Francisc (Bacău). "Am trecut de mai multe ori prin localitatea Chetriș (jud. Bacău) și mereu reduceam viteza mașinii pentru a admira un loc presărat cu tot felul de flori. Într-una din zile am descoperit și proprietarul acestui loc și am intrat în dialog cu el felicitându-l pentru acest peisaj. El mi-a spus: "Sunt la pensie de 11 ani și acum mă ocup cu diverse munci de la țară. Îmi plac florile și pomii fructiferi. În fiecare zi îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate câte mi-a dat"".

Vă mulțumim pentru gândurile frumoase. Din cauza spațiului limitat nu putem publica fotografiile trimise.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat