Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Alimentația în prevenirea cancerului

În cele ce urmează vom prezenta câteva corelații între alimentație și instalarea bolii maligne la anumite țesuturi, corelații care permit stabilirea prescripțiilor dietoterapice corespunzătoare.

Cancerul oral și faringian

Consumul de alcool și mestecatul de tutun se corelează cel mai mult cu apariția cancerului la nivelul cavității bucale. Este posibil să intervină și deficiențele alimentare de vitamina A, B2 și C. În aceste condiții, profilactic, se recomandă corecția carențelor alimentare în vitamina A, B2 și C, întreruperea mestecatului de tutun și reducerea aportului de alcool.

Cancerul faringian s-ar corela cu carența de fier, motiv pentru care corecția dietoterapică ar diminua riscul degenerării maligne.

Cancerul esofagian

Reducerea consumului de alcool reprezintă cea mai importantă măsură dietoterapică pentru prevenirea apariției cancerului esofagian. Se va avea în vedere că un aport mediu de bere pe zi furnizează organismului mai mult de 60% din cantitatea de nitrozamine zilnic. Riscul degenerării maligne este cu atât mai mare cu cât concentrația de alcool este mai crescută (alcoolul potențează acțiunea locală a substanțelor cancerigene). De asemenea, se recomandă creșterea consumului de legume, fructe și lactate la cei ce prezintă aport redus. Nutriția trebuie să corecteze eventualele deficiențe în vitaminele A, C, B2 și PP, magneziu, zinc, calciu și molibden. Se va evita consumul de alimente afumate, prăjite sau sărate.

Nu se recomandă consumul de alimente sau băuturi foarte fierbinți. Măsurile dietoterapice amintite sunt cu atât mai necesare la cei cu risc crescut pentru degenerare malignă (sindrom Barrett, esofagite cronice etc.).

Cancerul gastric

Din punct de vedere alimentar, cancerul gastric se corelează cel mai mult cu consumul crescut de alimente conservate prin sărare și afumare (conțin precursori care se pot transforma în nitrozamine) și aportul scăzut de legume, fructe proaspete. Ținând cont de cele menționate, profilaxia nutrițională a cancerului gastric implică în primul rând consumul limitat sau absent de produse afumate și sărate, concomitent cu creșterea aportului de legume și fructe proaspete. De asemenea, se va evita utilizarea repetată a grăsimilor și uleiurilor pentru prăjire, nu se vor consuma alimente cu semne de deteriorare și mucegăire, alimentele conservate se vor ține la frigider, consumul de glucide cerealiere va fi moderat, se va limita aportul de alimente prăjite, se va evita excesul de alcool și condimente.

Cancerul colo-rectal

Consumul crescut de grăsimi (în special animale) și carne, concomitent cu reducerea aportului de legume și fructe, reprezintă cel mai important factor alimentar favorizant al degenerării maligne a colonului. Se estimează că riscul cancerigen este de opt ori mai mare în condițiile alimentației menționate față de situația în care se consumă multe vegetale, iar aportul de carne și grăsimi este limitat. Dacă dieta este săracă în fibre vegetale, influența locală a substanțelor malignizante se amplifică.

Din aceste considerente, pentru prevenirea apariției cancerului colonic, mai ales la persoanele predispuse (ex. polipoză colonică) este necesară creșterea aportului de legume și fructe proaspete. Legumele din familia cruciferelor - varză, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli - conțin, de asemenea, izotiocianați și indoli al căror aport insuficient crește riscul apariției cancerului colonic). De asemenea, este necesară creșterea aportului de produse alimentare bogate în calciu (acest mineral reduce efectele proliferative ale acizilor asupra mucoasei colonice), cât și consumul moderat de carne și grăsimi. Restrângerea aportului de alcool este benefică pentru prevenirea cancerului rectal.

Dr. Lucia Amza, medic de familie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat