Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Frații Școlilor Creștine la ceas aniversar

Luna septembrie are în fiecare an o semnificație aparte pentru membrii familiei lasalliene, deoarece reprezintă începutul unui nou an școlar, dar anul acesta aniversăm și trei evenimente importante din istoria prezenței fraților în România.

Primul eveniment aniversat este sosirea fraților, în România, în anul 1861. La chemarea episcopului Angelo Parsi, patru frați soseau, de la Viena, la București, fiindu-le încredințată conducerea Școlii Primare de Băieți "Sfântul Andrei".

Din punct de vedere cronologic pot fi distinse patru etape ale prezenței și activității fraților în România: prima, cuprinsă între anii 1861 și 1871, a doua, cuprinsă între anii 1898 și 1948, a treia, cuprinsă între anii 1948 și 1989. A patra etapă a început în anul 1990 și continuă să dureze și astăzi.

Prima etapă a fost scurtă, durând 10 ani. A doua etapă a început în august 1898. Frații - bruderii - cum erau cunoscuți, în număr de 12, la chemarea episcopului de București, Mons. Xaveriu Hornstein, revin în România. Urmează, până în 1948, o perioadă de 50 de ani, în care frații vor activa cu mult zel și dăruire, la București, Craiova, Oradea, Satu-Mare, Brăila și Blaj.

A treia etapă (1948-1989) a fost una plină de suferință și grele încercări. Instalarea și consolidarea comunismului în România, după anul 1945, respectiv anul 1948, a îngreunat mult activitățile fraților, până la încetarea totală a acestora. Prin decretul 810 din 1949, Congregația Frații Școlilor Creștine, alături de alte ordine și congregații, a fost desființată, iar activitățile membrilor ei interzise. Majoritatea fraților au fost arestați, aruncați în închisoare sau obligați la muncă silnică și domiciliu obligatoriu. Nici după amnistia din anul 1964, frații nu au putut să-și reorganizeze viața în comunitate, fiecare fiind nevoit să-și organizeze viața și să se adapteze la noua situație pe cont propriu.

Șase frați au supraviețuit condițiilor vitrege ale regimului comunist, schimbările survenite în anul 1989 oferindu-le șansa unui nou început: Augustin Cicu, Atanasie Motica, Marcelin Magui, Damian Bakos, Iustin Nohai și Tiberiu Rața.

Cu anul 1990 începe etapa a patra care durează până astăzi. Se împlinesc 20 de ani de când, cu ajutorul fraților din Provincia ARLEP (Spania și Portugalia), care au sosit în România, în luna septembrie a anului 1991, a fost reluată activitatea fraților și a congregației în România. Datorită susținerii și încurajărilor primite din partea PS Petru Gherghel, frații și-au reînceput activitatea în slujba educării copiilor și a tinerilor, în special a celor mai nevoiași.

După reluarea activităților, în anul 1991, frații au activat și la Oradea, până în anul 2000, unde au ajutat la consolidarea Institutului Teologic Greco-Catolic, din localitate.

La ora actuală, Congregația Frații Școlilor Creștine are în Dieceza de Iași două comunități, cu două opere social-educative, una în localitatea Pildești (NT) și alta în orașul Iași.

Centrul Social-Educativ din Pildești și-a deschis porțile începând cu anul școlar 2001-2002, anul acesta sărbătorind 10 ani de funcționare. Acesta este al treilea eveniment pe care îl sărbătorim. De la Școala Profesională "La Salle" și Școala de Arte și Meserii, din anul 2009, Centrul Social-Educativ este cunoscut sub numele de Liceul "La Salle" pregătind viitori specialiști în domeniul construcții, instalații și lucrări publice, precum și cel al Electronicii și automatizării. De pe băncile Școlii "La Salle" au ieșit opt generații de elevi, aproximativ 300 de absolvenți, care s-au integrat în câmpul muncii, în funcție de meseria învățată și de cunoștințele și deprinderile însușite specifice domeniilor în care aceștia s-au pregătit: fabricarea produselor din lemn, construcții, instalații și lucrări publice, precum și industria textilă și de pielărie.

La Iași, a fost inaugurat, în anul 2003, sediul central al Fraților Școlilor Creștine din România. Aici funcționează și un centru de plasament, Căminul "La Salle", care adăpostește 16 copii și tineri provenind din familii aflate în dificultate.

Bunăvoința numeroșilor binefăcători din țară și din străinătate face posibilă continuarea muncii de evanghelizare a tinerilor și a copiilor, în special a celor mai nevoiași, prin intermediul educației.

Sfântul Ioan de La Salle și cei peste 80 de frați sfinți și fericiți să mijlocească de la Dumnezeu harurile de care avem nevoie pentru a lucra cu mai multă râvnă la educarea copiilor și a tinerilor care ne sunt încredințați! Cu acest prilej special implorăm, de asemenea, de la Dumnezeu, stăpânul secerișului, să trimită lucrători în secerișul său, în opera de educare umană și creștină a copiilor și tinerilor nevoiași.

Fr. Vincențiu Ghiurcă, FSC



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat