Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mormântul apostolului Filip, descoperit în Turcia

În orașul Pamukkale (în sud-vestul Turciei), vechiul Hierapolis din Anatolia Occidentală, a fost redescoperit recent mormântul apostolului Filip. Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională de circa 75 de arheologi, condusă din anul 2000 de Francesco D'Andria, profesor la Universitatea din Salento.

"Am încercat de mulți ani să descoperim mormântul sfântului Filip. L-am găsit în sfârșit sub dărâmăturile unei biserici, pe care le-am scos la lumina zilei în urmă cu o lună", a declarat arheologul D'Andria la 27 iulie. Structura și inscripțiile de pe mormânt arată că este vorba de Filip.

Arheologii au lucrat mulți ani până să descopere mormântul apostolului Filip. Săpăturile în oraș au început în anul 1957. Înainte de a deveni internațională, echipa de arheologi a fost italiană. În anul 2008, echipa a scos la lumină drumul parcurs de pelerini pentru a ajunge la mormântul apostolului. În luna iunie a.c., arheologii au descoperit o mică biserică la mai puțin de 50 de metri de biserica "Sfântul Filip" și în această bisericuță au găsit un mormânt.

"Alături de "martyrion" - edificiul de cult octogonal construit pe locul unde Filip a fost martirizat - am identificat o bazilică din secolul al V-lea cu trei navate", a povestit telefonic pentru cotidianul vatican "L'Osservatore romano" directorul misiunii. "Această biserică a fost construită în jurul unui mormânt roman din secolul I, care, în mod evident, era ținut în foarte mare considerație, dacă mai târziu s-a decis să se ridice în jur o bazilică. Este vorba de un mormânt nu în formă de groapă, ci de capelă, cu fronton și cameră funerară".

La 1 august, postul de televiziune italian Tg2000 a dat pentru prima dată imagini de la fața locului și l-au intervievat pe profesorul Francesco D'Andria. "Scriitorii antici, a subliniat profesorul, au spus mereu că Hierapolis este locul unde apostolul Filip a fost martirizat și unde i se poate vedea mormântul... Am găsit un complex ca un mare sanctuar dedicat apostolului Filip. În interiorul acestui complex sunt diferite edificii, printre care și mormântul apostolului, care a fost deschis. Agențiile de știri au preluat eronat că mormântul a rămas închis. Nu ne așteptam să găsim rămășițele apostolului pentru că știm din izvoarele istorice că relicvele au fost duse deja în secolul al VI-lea la Constantinopol într-o biserică în apropiere de bazilica "Sfinții Apostoli". Apoi (560) o parte din relicve a fost dusă la Roma, unde se găsește în bazilica "Sfinții Iacob și Filip", cunoscută mai bine ca bazilica "XII Apostoli"".

În jurul anului 190, episcopul din Efes, Policrat, scria într-o epistolă trimisă episcopului de Roma, Victor: "Chiar și în Asia se odihnesc stele mari, care se vor ridica în ultima zi a parusiei Domnului (...) (printre ei) Filip, unul dintre cei 12 apostoli, care a adormit în Hierapolis (...), de asemenea, Ioan (...) a adormit la Efes". În secolul al IV-lea, istoricul Eusebiu din Cezareea sublinia același lucru, scriind că în Asia strălucesc două stele: Ioan, îngropat le Efes, și Filip, "care se odihnește la Hierapolis".

Filip a fost unul dintre cei 12 apostoli aleși de Isus. S-a născut în anul 5 d.C., în Betsaida, de unde erau Petru și Andrei. A fost ucenic al lui Ioan Botezătorul și apoi printre primii apostoli chemați de Isus. În Noul Testament apare al cincilea în lista apostolilor.

În Evanghelia după Ioan, în câteva rânduri, Filip este protagonist. Îl prezintă lui Isus pe Natanael-Bartolomeu: "L-am găsit pe acela despre care au scris Moise în Lege și profeții... Vino și vezi" (In 1,45b). În relatarea înmulțirii pâinilor, Isus îi adresează lui Filip întrebarea: "De unde vom cumpăra pâine pentru ca această mulțime să poată mânca?" (In 6,5b). Filip nu înțelege semnificația întrebării și răspunde: "Pâine de două sute de dinari nu ajunge, chiar dacă am voi să-i dăm fiecăruia câte o bucățică". După intrarea în Ierusalim, îi conduce pe niște greci la Isus. La ultima Cină, Isus le vorbește apostolilor despre misterul Sfintei Treimi. Filip, copleșit de cele auzite, cere: "Doamne, arată-ni-l pe Tatăl și ne este de-ajuns!". Restul vieții lui Filip nu este foarte cunoscut. Conform tradiției, i-a evanghelizat pe sciți și pe parți. A predicat în Grecia, Siria și Frigia. Tradiția cea mai comună afirmă că a murit răstignit, în timpul împăratului Domițian, sau chiar Traian, la vârsta de 87 de ani.

Este sărbătorit de Biserica Catolică și Biserica Luterană, la 3 mai (ziua în care rămășițele pământești au fost aduse la Roma și așezate împreună cu cele ale sfântului Iacob în biserica "XII Apostoli"), de Biserica Anglicană, la 1 mai, de Biserica Ortodoxă, la 14 noiembrie, de Biserica Coptă, la 18 noiembrie, și de Biserica Armeană, la 17 noiembrie.

În jurul mormântului sfântului Filip din Hierapolis, pe valea râului Lykos, erau edificii care constituiau punct de pelerinaj, care a înflorit în secolele al V-lea și al VI-lea. Când pelerinii se apropiau de acest loc aveau în față orașul Colose, cunoscut pentru scrisoarea adresată de sfântul Paul, iar la dreapta Laodiceea, una dintre cele șapte biserici din Apocalips. Spre coastă, nu foarte departe, este orașul Efes, unde fusese înmormântat apostolul Ioan.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat