Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerinaj la Cacica

Sanctuarul marian de la Cacica a fost și anul acesta, în perioada 13-15 august, gazda a mii de pelerini veniți din toate colțurile țării, precum și din străinătate, pentru a se ruga sfintei Fecioare Maria în marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

În scrisoarea pastorală Familia creștină în drum spre Maica Domnului de la Cacica (16 iulie), PS Petru Gherghel a recomandat tinerilor și adulților un pelerinaj special, o nouă modalitate de a ajunge la sanctuar: cu bicicleta. Pelerinajul bicicliștilor a început sâmbătă, 13 august, ora 9.30, și a avut ca punct de plecare Institutul Franciscan din Roman. Protagoniștii acestui pelerinaj, aproape o sută de tineri din comunitățile din zonele Bacău, Roman și Iași au pornit la drum după ce au primit binecuvântarea PS Aurel Percă.

Celebrările de la sanctuarul de la Cacica au fost deschise duminică, 14 august, ora 10.00, printr-o celebrare penitențială, celebrată de pr. Adrian-Sorin Giurgi OFMConv., care a ținut și omiliile la celebrările liturgice din cadrul pelerinajului, având ca temă familia creștină.

Bicicliștii pelerini au sosit la sanctuar duminică, 14 august, la ora 11.30, iar la ora 12.00 a avut loc sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului. Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă, alături de care au concelebrat pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, și numeroși preoți sosiți la sanctuar.

Tot la ora 12.00 a început și pelerinajul tinerilor spre Cacica. Peste 250 de tineri din diferite parohii, fiind însoțiți de PS Petru Gherghel și coordonați de pr. Florin-Petru Sescu, au pornit pe jos de la o distanță de 5 km de Cacica și au ajuns la sanctuar la ora 13.30. Tinerii s-au unit în rugăciune și cu toți cei care, la Madrid, au fost prezenți pentru Ziua Mondială a Tineretului.

La ora 16.00, pelerinii s-au strâns în fața bisericii pentru a participa la Calea sfintei cruci, animată de pr. Florin-Petru Sescu și un grup de pelerini. A urmat apoi adorația euharistică.

Sfânta Liturghie dedicată tinerilor, seminariștilor și persoanelor consacrate a avut loc la ora 18.00. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat PS Aurel Percă și numeroși preoți. Celebrarea a fost animată de corul de tineri din Onești, care, prin entuziasmul lor, i-au determinat pe tineri să cânte alături de ei. La Liturghie au fost prezente și autoritățile locale.

Pelerinii au avut ocazia să asculte și un concert de muzică sacră, la ora 20.00, fiind susținut de Corul Madrigal. La ora 22.00 a avut loc privegherea mariană cu rugăciunea Rozariului și procesiunea cu lumânări aprinse în jurul bisericii.

Luni, 15 august, ziua hramului, s-a deschis cu Liturghia de la ora 06.00 în limba română, urmată de o Liturghie greco-catolică, precum și de Liturghii în limbile maghiară, polonă și germană.

La ora 11.00 a fost celebrată sfânta Liturghie solemnă a hramului, prezidată de ÎPS Ioan Robu. Au concelebrat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și mulți preoți prezenți la pelerinaj. Omilia a fost ținută de ÎPS Ioan Robu care a accentuat importanța devoțiunii față de Maica Domnului, a rugilor purtate în inimă de fiecare, spunând că sărbătoarea Ridicării cu Sufletul și Trupul la Cer a Preasfintei Fecioare Maria ne invită să privim înainte nu doar spre cimitir, ci și spre cer: suntem chemați asemenea Mariei să intrăm în lumina lui Cristos cel Înviat.

Piesa de teatru "Apus de soare" (de Barbu Ștefănescu Delavrancea), interpretată de Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoșani, a încheiat pelerinajul de la Cacica din acest an.

Celebrările liturgice din cadrul pelerinajului au putut fi ascultate la Radio Maria, care a transmis în direct de la sanctuarul din Cacica.

Sergiu Gabor



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat