Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

ZMT - Madrid 2011. Experiență de credință

Fără îndoială, ZMT de la Madrid a fost un eveniment de credință. În afara faptului că tinerii s-au adunat împreună, mulți dintre ei s-au rugat și au descoperit frumusețea urmării drumului lui Cristos.

Mulți s-au așezat la rând pentru spovadă la cele circa 200 de puncte confesionale unde s-au alternat, până la ora 22.00, 3-4 mii de preoți, în ture de patru ore pentru a asculta mărturisirile sacramentale. Papa însuși a primit individual în sacramentul spovezii mai mulți tineri.

Din România au participat la ZMT circa o mie de tineri din parohiile celor șase dieceze romano-catolice și cinci eparhii greco-catolice însoțiți de PS Virgil Bercea, responsabil pentru laici în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici, dar și de episcopii Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Printre ei s-au aflat mai mulți preoți asistenți, seminariști, persoane consacrate, tineri novici și novice. Primele zile le-au petrecut în câteva dieceze dintre cele 68 ale țării. Pentru români, cateheza a fost ținută de PS Virgil Bercea.

Sosite la sfârșitul lunii iulie în capitala spaniolă, crucea și icoana Zilei au simbolizat tema pe care s-a axat cateheza papei pentru 2011, avânt ca titlul "înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință", o cateheză pe care Benedict al XVI-lea a dezvoltat-o pe etape.

În rucsacul participanților s-a aflat și YouCat, rezumat al Catehismului Bisericii Catolice pregătit special pentru tineri și structurat în formă de întrebare și răspuns.

La ZMT au participat 800 de episcopi (reprezentând un sfert din episcopii întregii lumi), 6.000 de seminariști și mii de preoți. Pentru papa Benedict al XVI-lea a fost a 20-a călătorie apostolică internațională, a treia în Spania, dar prima la Madrid. Deși inima vizitei a fost întâlnirea tinerilor cu papa sub semnul crucii, călătoria nu s-a identificat în întregime cu întâlnirea tinerilor: au fost și întrevederi cu familia regală a Spaniei, cu premierul Zapatero și liderul opoziției Rajoy, dar și cu reprezentanții mediilor academice și cu tineri cu handicap. n

* * *

Cuvintele papei

- Vin ca urmaș al lui Petru, pentru a-i întări pe toți în credință, trăind câteva zile de intensă activitate pastorală, pentru a vesti că Isus Cristos este calea, adevărul și viața; pentru a da impuls angajării de a construi împărăția lui Dumnezeu în lume, în mijlocul nostru; pentru a-i îndemna pe tineri să se întâlnească personal cu Cristos, prieten, și astfel, înrădăcinați în persoana sa, să se convertească în ucenici fideli ai săi și martori curajoși.

- Pentru ce și cu care scop a venit această mulțime de tineri la Madrid? Văd superficialitatea, consumismul și hedonismul dominante, atâta banalizare în trăirea sexualității, atâta lipsă de solidaritate, atâta corupție. Și știu că fără Dumnezeu ar fi greu să înfrunte aceste provocări și să fie cu adevărat fericiți... Aici, în această Zi, au o ocazie deosebită de a pune în comun aspirațiile lor, a schimba reciproc bogăția propriilor culturi și experiențe, a se însufleți unul pe altul într-un drum de credință și de viață, în care unii se cred singuri sau ignorați în propriile ambiente zilnice. În schimb nu, nu sunt singuri.

- Mă pregătesc să spun tinerilor, cu toată forța inimii mele, că nimic și nimeni să nu le răpească pacea; nu vă rușinați de Domnul. El nu a avut rețineri în a se face unul ca noi și să trăiască necazurile și strâmtorările noastre pentru a le purta lui Dumnezeu, și astfel ne-a mântuit.

- Lăsați ca acest Cuvânt să pătrundă și să poată crea rădăcini în inimile voastre și pe el să zidiți viața voastră. Tari în credință, veți fi o verigă din marele lanț al credincioșilor. Nu se poate crede fără a fi ajutați de credința celorlalți și cu credința mea contribui și la ajutorarea celorlalți în credință. Biserica are nevoie de voi și voi aveți nevoie de Biserică.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat