Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul iubirii (VIII)

Isus și samariteana

În capitolul al patrulea al Evangheliei scrisă de sfântul apostol și evanghelist Ioan, capitol alcătuit din 54 de versete (al patrulea ca amploare dintre cele 22), autorul acordă o atenție deosebită conversației lui Isus cu femeia samariteană, la fântâna lui Iacob (42 de versete).

Evenimentul este indicat în partea a doua a Evangheliei, denumită Cartea semnelor, sub genericul "începutul revelării lui Isus".

Cererea lui Isus adresată femeii: "Dă-mi să beau!" (v. 7), declanșează microprocesul revelării divine, legat de un element primordial vieții: apa.

Atitudinea reținută a femeii, deoarece "iudeii nu aveau legături cu samaritenii" (v. 9b), dă ocazie lui Isus să dea deoparte barierele etnico-religioase pentru a îndrepta atenția femeii spre apa vie, simbol al "darului lui Dumnezeu", evanghelia mântuirii, propovăduită de Cristos-Înțelepciunea, Mesia, așteptatul și doritul popoarelor.

Isus trezește interesul femeii care, în stilul ei propriu de comoditate, se și repede: "Doamne, dă-mi această apă ca să nu-mi mai fie sete și să nu mai vin aici ca să scot!" (v. 15). O astfel de favoare este însă condiționată de o moralitate pe măsură, care îi lipsea femeii concubine. Demascată de Isus, samariteana încearcă să schimbe vorba, spre locul de închinare. Isus intervine prompt, explicându-i femeii, care vede deja în el un profet, că "a venit ceasul adevăratei închinări, în duh și adevăr", pentru că "Dumnezeu este duh". Această instruire făcută de Isus femeii, care pare deja convertită, o face să declare: "Știu că vine Mesia, care este numit Cristos. Când va veni, el ne va învăța toate" (v. 25). Isus confirmă din plin spusele femeii: "Eu sunt, cel care îți vorbesc" (v. 26). Expresia este punctul culminant al revelării lui Dumnezeu, prin Fiul său, Isus Cristos.

Versetele următoare o arată pe femeia samariteană-crainic al Mesiei. Ea pune în mișcare pe concetățenii ei; aceștia, venind la Isus, îl ascultă și îl invită la ei. "Iar el a rămas acolo două zile" (v. 40b), după care au putut spune din toată inima: "Noi înșine am auzit și știm că acesta este cu adevărat Mântuitorul lumii!".

Ne însușim și noi această mărturisire prin viața noastră creștinească?

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat