Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ecuador. O Biserică plină de viață

Misiunea Diecezei de Iași în Ecuador are aproape șapte ani. Prin munca pastorală și proiectele realizate, suntem bucuroși că am contribuit cu câte ceva la progresul spiritual al Bisericii locale din America Latină și la dezvoltarea infrastructurii atât de necesare desfășurării activităților religioase.

Ca preot care-și desfășoară activitatea în acele locuri, mă uit cu satisfacție la răspunsul pe care îl dau oamenii la chemarea Domnului pentru împărăție. Toate acestea sunt posibile din momentul în care cel trimis în via Domnului își arată disponibilitatea față de cuvântul lui Dumnezeu, este conștient în asumarea riscurilor misiunii și, în același timp, este sprijinit spiritual și material de persoane generoase pentru care le mulțumesc și le asigur mereu de rugăciunea mea.

Într-o prezentare despre misiunea din Ecuador, pe care am ținut-o în Parohia Iași "Sfânta Tereza", o doamnă m-a întrebat: "Dacă sunt aproximativ 80% catolici, unde sunt preoții lor?" Nu putem judeca lucrurile după mentalitatea noastră; formarea vocațională abia începe să-și dea roadele în acele zone întrucât spaniolii, amfitrionii evanghelizării Americii Latine, abia la începutul secolului trecut au permis nativilor să poată accede la ordinele sacre ale preoției.

Dacă ținem cont că numărul preoților din dieceza noastră se datorează mult misionarilor veniți din alte părți în secolele trecute, putem spune că mărturia, dăruirea și rugăciunile noastre ar putea fi factorul principal la o mai bună evanghelizare și o creștere a disponibilității tinerilor față de chemarea Domnului.

Făcând un bilanț al activității pastorale în Ecuador, am putea constata că investițiile și rugăciunile noastre nu sunt zadarnice, iar lucrarea providenței este îmbucurătoare și răsunătoare. Au fost momente dure de răspunsuri negative sau chiar de insultare, au fost amenințări cu moartea, au fost incendii și inundații, însă toate acestea, dacă sunt oferite Domnului, nu rămân obstacole, ci fac să te maturizeze și să te întărească. Nu te poți opri la un prim obstacol. Trebuie să ai curajul să te ridici și să continui misiunea până la împlinire, iar roadele sunt incredibile.

Putem vedea astăzi, în Parohia "Sfântul Bartolomeu" din Palestina, o comunitate dintre cele mai active și implicate în multe activități pastorale diecezane, mai mult de o sută de colaboratori voluntari care urmează o bună formare pastorală în școala parohială, o parohie organizată sectorial (9 sectoare), cu echipe pastorale atât în sectoarele parohiei, cât și în cele 38 de sate apropiate. O prezență mai activă și numeroasă la celebrările liturgice parohiale și în sate, mulți adulți, copii și tineri înscriși în cursurile de cateheze și de formare, diferite activități culturale cum ar fi Festivalul Copiilor sau Ziua Agricultorului etc.

Putem vedea cum acest oraș, Palestina, se bucură de o frumoasă biserică parohială, construită recent, atracția principală a orașului, o casă demnă pentru Dumnezeu și pentru credincioși, un sediu parohial și un centru pastoral nou pentru desfășurarea activităților pastorale și sociale ale comunității, iar la nivelul satelor, în afara celor șase capele deja existente, în alte opt comunități s-au început deja lucrările pentru construirea capelelor (biserici de dimensiuni mai mici conform cu numărul credincioșilor din satele respective).

Toate acestea ne aduc bucurie și ajută la creșterea Bisericii, ne fac mai sensibili în fața situațiilor dure, a necesităților pastorale din Bisericile de pe alte continente și ne deschid spre o trăire vie a credinței.

Biserica din Ecuador, în special cea din Palestina (unde activează de aproape șase ani pr. Bartolomeu Blaj) și Sfânta Lucia (unde activează de aproape șase ani pr. Ioan Blaj), dorește să vă mulțumească tuturor celor care sprijină munca de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu.

Pr. Bartolomeu Blaj



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat