Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Tu ești prețios!

În articolul din luna trecută, dedicat itinerarului iubirii, specificam că un băiat și o fată ajung la o legătură serioasă, profundă, adevărată dacă fiecare vine în întâmpinarea celuilalt cu dorința unei cunoașteri reciproce (nu pot să iubesc pe cineva pe care nu-l cunosc!). În rândurile din acest articol vom spune că apropierea de o persoană din dorința de a o cunoaște mai bine trebuie să ducă și la o redescoperire a propriei vieți și la o valorizare a acesteia (nu pot să iubesc pe cineva dacă nu știu cine sunt! Nu pot să ofer ceva dacă nu sunt conștient de ceea ce am!).

O relație de iubire face să vină la suprafață multe aspecte ascunse ale unei persoane, deoarece pune în joc diferite componente: afectivitatea, încrederea, echilibrul, autocontrolul, respectul, pudoarea etc. Tocmai de aceea este nevoie de o justă stimă de sine care trebuie să preceadă și să însoțească permanent cunoașterea partenerului. Adică, într-o relație de iubire, fac efortul de a-l cunoaște mereu mai mult pe celălalt, dar mă analizez și pe mine în dinamismul relației respective. Stima de sine este rezultatul a ceea ce gândește și simte o persoană despre sine, al raportului dintre imaginea ideală și imaginea reală. În mod normal există trei tipuri de stimă de sine. Stima realistă este imaginea obiectivă despre propria persoană. Presupune conștiința propriilor bogății interioare, a demnității personale, dar și recunoașterea senină a limitelor. Totodată, presupune și conștiința posibilităților care pot fi valorificate. Lipsa de stimă (nonstima) este prezentă atunci când nu există o apreciere pozitivă a propriei persoane și predomină o imagine negativă ce accentuează limitele și nerealizările. Stima nerealistă încearcă să compenseze lipsa valorilor printr-o imagine exagerată și falsificată de sine. În situația aceasta se declanșează acele mecanisme prin care persoana se apără de tot ceea ce ar putea atinge imaginea falsă despre sine: gafe, greșeli, acuze, umiliri etc.

Există elemente esențiale care alimentează stima de sine realistă și care favorizează creșterea persoanei și capacitatea ei de a iubi. Cunoașterea obiectivă de sine face ca persoana să fie capabilă să se perceapă așa cum este și să pună în valoare toate calitățile. Capacitatea de a aprecia propria viață presupune a mă valoriza așa cum sunt și a valoriza toate darurile primite, în primul rând darul vieții. Atunci când o persoană se consideră o greșeală, o eroare, totul devine negru! Apoi este nevoie să se tindă spre bine. Viața omului este dinamică și de aceea stima de sine se construiește atunci când persoana aspiră, se îndreaptă spre acele valori care aduc împlinirea propriei vieți. În sfârșit, pentru a avea o stimă de sine realistă este nevoie și de integrarea aspectelor negative prezente în propria viață. Limitele fac parte din viață și dacă nu sunt acceptate și apoi integrate vor fi o permanentă sursă de nemulțumire personală care se va răsfrânge și asupra partenerului de viață. Este nevoie să fie integrate limitele fizice (felul de a arăta, bolile etc.), limitele psihologice (lipsurile, slăbiciunile, traumele etc.), limitele morale (greșeli, vinovății, păcate etc.) și limitele spirituale (lipsa credinței, îndepărtarea de Dumnezeu, "idolatriile" etc.).

Tot ceea ce am spus până acum pare desprins dintr-un tratat de psihologie și puțin legat de viața de cuplu. Dimpotrivă, lipsa unei stime de sine obiective este tot timpul o piedică în construirea unei autentice relații de iubire și mai apoi de căsătorie. Cuvântul lui Dumnezeu ne ajută să ne iubim cu adevărat pentru a putea iubi pe alții: "Tu ești prețios în ochii mei, vrednic de cinste și te iubesc" (Is 43,4).

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat