Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Gura Humorului: bicentenarul bisericii

Crucea care amintește de importanța duminicii

La aproape 34 km depărtare de Suceava, pe stânga râului Moldova la confluența acestuia cu pârâul Humor se află localitatea Gura Humorului. În perioada 16-19 iunie, parohia romano-catolică din localitate a sărbătorit 200 de ani de existență a bisericii. Este cea mai veche biserică catolică din Bucovina.

La intrarea în actuala biserică, în partea stângă, este înfiptă în pământ o cruce, care amintește creștinilor de importanța duminicii, dar și ceva din istoria bisericii. Era ziua de Rusalii 1899, sărbătoare care în acel an a căzut la 11 mai. Oamenii se îndreptau spre biserică pentru a participa la sfânta Liturghie. O femeie din localitate s-a gândit că în acea zi are ceva mai bun de făcut. A aprins un foc în curtea casei ei, pentru a încălzi apa ca să spele rufele. Pe neașteptate, s-a stârnit un vânt și, de la focul nesupravegheat, au luat foc coșmeliile, casele din jur până ce focul a ajuns la biserică și la casa parohială. A ars o bună parte din localitate. Din biserică a ars tot tavanul, altarul, băncile... Doar o cruce comemorativă de la predicile speciale care se făceau cu ocazia misiunilor a rămas neatinsă de foc. Faptul a fost comentat ca fiind o minune. Oamenii din toate împrejurimile localității veneau să vadă minunea și să venereze crucea. Incendiul devastator a fost comentat, ca fiind o pedeapsă, din partea lui Dumnezeu, pentru încălcarea zilei de sărbătoare, prin neparticiparea la sfânta Liturghie și pentru nerespectarea repausului duminical.

Un al doilea lucru care vorbește despre istoria acestor locuri se află la intrarea în biserică, pe partea dreaptă. Este vorba de o cruce din anul 1940 cu un corpus confecționat din tablă groasă, care este găurit de gloanțele din timpul celui de-al II-lea Război Mondial.

Biserica de astăzi a început să fie construită în anul 1806, din zid, de către preotul observant Marian Meszanos. A fost terminată în anul 1811. Pe frontispiciul bisericii se poate citi: "Francisci I Imper. Austr. Sumptibus MDCCCXI" ("În 1811, pe cheltuiala lui Francisc I, împărat al Austriei").

Clădirea bisericii a fost reparată și mărită în anul 1895, în timpul păstoririi parohului Clemens Swoboda. Cu acest prilej, pe pereții laterali ai navei au fost amplasate două plăci de marmură neagră cu inscripții în limba latină, care amintesc persoanele care au contribuit la lucrări. După incendiul de la 11 mai 1899, biserica a fost reparată și a căpătat forma actuală.

Biserica are formă de cruce. Lungimea ei este de 33 de m, lățimea navei este de 10 m, lățimea la cruciere este de 18 m, înălțimea interioară este de 8 m, iar înălțimea exterioară până la cruce inclusiv este de 30 m. Stilul este preponderent roman. În turnul bisericii, din anul 1901, se află în stare de funcționare un ceas cu trei cadrane.

Între 16 și 19 iunie a.c. s-au sărbătorit cu mult fast 200 de ani de existență a bisericii. Liturghia prezidată de păstorul diecezei în ziua hramului (Preasfânta Treime), vizita icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica, misiunile populare, expoziția de fotografie veche, broșura despre istoria comunității și spectacolul artistic au făcut parte din inițiativele promovate de pr. paroh Valentin Cochior. La Liturghia hramului, duminică, 19 iunie, au participat preoți care au slujit în Gura Humorului, preoți vecini, autorități civile din localitate și credincioșii din Gura Humorului și din împrejurimi. Înainte de Liturghie, episcopul a dezvelit și a sfințit o placă de marmură neagră așezată pe peretele din partea dreaptă a intrării în biserică.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat