Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

L'Osservatore romano a împlinit 150 de ani

L'Osservatore romano a împlinit 150 de ani

La 1 iulie 1861 apărea primul număr al ziarului L'Osservatore romano. Astăzi publicația Vaticanului apare în ediții săptămânale și lunare în diferite limbi, iar în italiană zilnic.

Primele numere din L'Osservatore romano aveau patru pagini, cu articole apologetice și polemice, care aveau să caracterizeze linia editorială mult timp. Numele l-a luat de la o foaie religioasă care a apărut în perioada 5 septembrie 1849 - 2 septembrie 1852.

La sfârșitul anului 1861, subtitlul "ziar politic-moral" a fost înlocuit prin cuvintele care apar și astăzi: "Unicuique suum" ("Fiecăruia ceea ce este al său" - un principiu din filozofia antică, justiția, luată din dreptul roman) și "Non praevalebunt" ("Nu o vor birui", cuvinte din spusele lui Isus în Evanghelia după Matei: 16,18).

În primul deceniu de viață, cotidianul a dedicat multe pagini temelor de politică internațională, căutând să arate cititorilor unde stau justiția și injustiția, precum și consecințele pentru creștini și pentru morala societății. În ziar își găseau locul și tematici cu caracter religios, bisericesc și economic-social. Foarte repede, ziarul a fost calificat ca fiind oglinda opiniilor și ideilor majorității catolicilor și a papei.

De multe ori a fost suspendat, dar redactorii au reluat lupta pentru credință și pentru idei. Ușor, ușor, accentul a început să cadă pe transmiterea de informații ale Bisericii din întreaga lume. În anul 1885, papa Leon al XIII-lea a adoptat publicația ca fiind una de informare din partea Sfântului Scaun.

Fidel originilor sale, în cei 150 de ani de viață, cotidianul L'Osservatore romano a continuat lucrarea sa de slujire a adevărului, a apărat dreptatea, a promovat cauza adevăratei libertăți, a apărat drepturile și demnitatea omului. Multe pagini au fost consacrate, mai ales în perioada grea a comunismului, și situației din România, militând pentru libertate și încetarea persecuțiilor. Cu pasiune și fără teama de a fi uneori ca o voce în pustiu a ilustrat istoria popoarelor și națiunilor. În mod deosebit a continuat slujirea de transmitere a principiilor evanghelice.

De la 27 noiembrie 2007, ziarul este condus de Giovanni Maria Vian, profesor de filologie patristică la Universitatea "Sapientia" din Roma. Ediția zilnică apare în seara zilei precedente (12.000 de exemplare în 1994), șase zile din șapte, mai puțin lunea. Edițiile săptămânale au început să apară rând pe rând în limbile: franceză (1949), italiană (1950), engleză (1968), spaniolă (1969), portugheză (1970), germană (1971), malayalam - una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Indiei vorbită astăzi de peste 35 de milioane de persoane (2007); ediția în limba engleză (primul număr a apărut la 4 aprilie 1968) este distribuită în 129 de țări; începând cu anul 1980 apare o ediție lunară în poloneză. La 6 mai 1934 a fost fondat săptămânalul "Observatorul roman de duminică" - apoi "Observatorul de duminică" - supliment ilustrat al ziarului, care din anul 1985 este cunoscut sub numele "OR Domenica"; are opt pagini și este răspândit mai ales prin abonamente separate.

În anul 1991, în producția ziarului au fost introduse noile tehnologii informatice, părăsind producția clasică cu plumb și stereotipii. La 18 aprilie 2005, publicația și-a lansat un nou sit: OsservatoreRomano.va.

"Un ziar unic, care ajută credincioșii să evalueze semnele timpurilor, cu speranța credinței". Astfel a definit Benedict al XVI-lea cotidianul L'Osservatore romano, în vizita efectuată în dimineața zilei de luni, 4 iulie, la sediul ziarului, când a întâlnit personalul publicației vaticane, aproximativ o sută de persoane de diferite naționalități.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat