Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Întâlnire diecezană
Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli a planificat și a organizat întâlnirea anuală a profesorilor de religie romano-catolică din Dieceza de Iași, în zilele de 21 și 22 mai, la Centrul de Spiritualitate "Don Bosco" din Pralea. Au fost prezenți: PS Aurel Percă, responsabil al învățământului religios; pr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar diecezan; pr. Benone Lucaci, inspector școlar zonal Iași; pr. Eusebiu Țâmpu, inspector școlar zonal Neamț; pr. Alois Hîrja și peste 50 de profesori de religie din cadrul diecezei. A fost o ocazie pentru dezbaterea spre soluționare a unor probleme cu care se confruntă învățământul religios diecezan. A fost lansat și situl oficiului: www.opsprsiasi.ro.

Capitul național electiv
La Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină și Activități Ecumenice din Onești s-a desfășurat, în perioada 27-29 mai, cel de-al doilea capitul național electiv al Ordinului Franciscan Secular (O.F.S.) pentru alegerea noului consiliu național O.F.S. Au fost prezenți circa 50 de miniștri ai fraternităților locale din cele trei regiuni ale României (Moldova-Muntenia, Transilvania de Vest și Transilvania de Est) de limbă română și de limbă maghiară. A fost realeasă în slujirea de ministră națională Celina Frâncu din fraternitatea Cluj și alți șase membri pe poziții de consilieri pentru diferitele sarcini ale consiliului de slujire a întregii fraternități naționale.

Formare
La Institutul Teologic Franciscan din Roman, a avut loc luni, 30 mai, o zi de formare pentru frații din conventele din România și din Republica Moldova. Au ținut conferințe pr. Bernardin Duma (despre criza sacramentului Spovezii) și pr. Mihai Gal (despre importanța Învierii lui Isus pentru viața noastră). Au participat aproximativ 50 de frați.

Hirotoniri
Prin impunerea mâinilor Excelenței sale Petru Gherghel, miercuri, 29 iunie, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, 14 diaconi diecezani, cinci frați franciscani conventuali, patru frați franciscani capucini și doi frați orioniști au primit hirotonirea întru preoție în cadrul Liturghiei din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La Liturghie au participat PS Giacomo Lanzetti, episcop de Alba (Italia) și PS Aurel Percă. Un alt diacon diecezan va fi hirotonit la Chișinău într-una din zilele următoare. Ca pregătire, diaconii din Iași au făcut exerciții spirituale la Bârnova cu pr. Cornel Cadar.

Profesiuni
În sărbătoarea Vizita Sfintei Fecioare Maria, marți, 31 mai, în cadrul Liturghiei celebrată de pr. Petrică Dăncuț în capela Mănăstirii "Maica Unității" din Viișoara, sr. Maria Cristiana Coșa, din Bacău, a reînnoit voturile temporare pentru un an în Ordinul Benedictin, în fața abatesei Maria Cristina Pirro. În cadrul aceleiași celebrări, sora Gabriela Iojă, din Faraoani, membră a Congregației "Slujitoarele Săracilor", a inițiat o perioadă de formare monastică de trei ani în cadrul aceluiași ordin, cu acordul superioarei sale generale, îmbrăcând haina călugărească și primind un nou nume: sora Myriam Iojă.

Seminariștii din Bacău
Elevii de la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din cadrul Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, însoțiți de formatori, au vizitat duminică, 12 iunie, catedrala și Episcopia din Iași. Au participat la Liturghia de la ora 11.00 prezidată de PS Petru Gherghel în catedrală, animând celebrarea cu cântările lor. Au concelebrat preoții formatori de la Seminarul Liceal. Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Anton Săboanu, directorul colegiului. A urmat un tur prin palatul episcopal, a cărui prezentare a făcut-o păstorul diecezei. După masă seminariștii au mers în vizită la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași și în Grădina Botanică.

Peregrinatio Mariae
Icoana Maicii Domnului de la Cacica a continuat pelerinajul prin comunitățile Diecezei de Iași. Potrivit centralizării de pe situl www.sanctuarcacica.ro, unde se fac înscrierile, în lunile iunie s-au programat parohiile: Butea (5-8 iunie); Galați (9-12 iunie); Rădăuți (12-15 iunie) Gura Humorului (16-19 iunie) și Bârlad (19-23 iunie).

Liceu la 10 ani
Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești a sărbătorit luni, 13 iunie, împlinirea a 10 ani de la înființare. Festivitatea de deschidere a avut loc în aula Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" și s-a încheiat la sanctuarul "Fericitul Ieremia". La eveniment au participat: PS Aurel Percă, ing. Emil Lemnaru, primar al Municipiului Onești, profesori de la liceu și de la alte instituții, autorități civile din diferite domenii, elevi și părinți. A fost lansată cartea "Monografia unei școli a iubirii și a credinței", având-o ca autoare pe Florica Veleșcu, ajutată de colaboratoarea Violeta Apostu. A fost prezentat și al zecelea număr al revistei "Cuvânt și viață" a liceului.

Bicentenar Gura Humorului
Parohia "Preasfânta Treime" din Gura Humorului a sărbătorit mai multe evenimente în perioada 16-19 iunie: vizita icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica, misiunile populare conduse de pr. Cornel Cadar, împlinirea a 200 de ani de existență a bisericii și celebrarea hramului. La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, duminică, 19 iunie, au participat preoți care au slujit în Gura Humorului, preoți vecini, autorități civile din localitate și credincioșii din Gura Humorului și din împrejurimi. Biserica din Gura Humorului este cea mai veche biserică catolică din zona Bucovina.

Școala Biblică "Nazaret"
Școala Biblică "Nazaret", centrată pe studii biblice, organizează înscrieri pentru învățământ la zi și cursuri pe internet, în două sesiuni: 8-25 iunie și 1-20 septembrie. Relații la secretariatul Școlii Biblice "Nazaret", Clădirea Institutului Teologic, Str. General Berthelot, nr. 19, etajul 2, sector 1, București, de luni până vineri, între orele 10.00-13.00; tel. 0740/380151; e-mail: scoalabiblica@yahoo.fr, sau pe situl www.nazareth.ro, secțiunea Atelier Biblic.

Pietre de temelie
PS Petru Gherghel a sfințit piatra de temelie a viitoare două noi biserici: la 29 mai, la Dancu, unde este în construcție biserica "Regina Sfântului Rozariu", și la 1 iunie, la Traian (BC), la biserica "Sfântul Iosif Muncitorul". Biserica din Dancu va avea 22 m lungime, 11 m lățime și 22 m înălțime, iar cea de la Traian va avea 30 m lungime, 15 m lățime și 33 m înălțime.

Misiuni populare
În luna iunie, în Dieceza de Iași au fost programate misiuni populare la Huși "Sfântul Anton de Padova" (10-13 iunie, predicator: pr. Claudiu Dumea), Rădăuți (12-15 iunie, predicator: pr. Alois Moraru), Gura Humorului (16-19 iunie, predicator: pr. Cornel Cadar), Bârlad (19-23 iunie, predicator: pr. Cristian Ignat).

Campus vocațional
"Chemați la iubire!" este tema pregătită de Familia Iubirii Milostive pentru tinerii care vor să participe la campusul vocațional din perioada 4-9 iulie, la Sinaia. Cine nu iubește? Și totuși există diferite tipuri de iubire! Prin mărturia vieții unui sfânt, tinerii vor fi îndrumați să înțeleagă care sunt pașii care trebuie parcurși pentru a înțelege și a reflecta asupra unui nou mod de a iubi: iubirea care duce la fericirea adevărată. Cei care vor să participe sunt rugați să se înscrie, locurile fiind limitate. Informații: sr. Cecilia Radavoi (tel. 0233/781440), Gabriela David (tel. 0731/349287) și pr. Fernando Manni (tel. 0233/781073).

Modul de master
Pentru următorul an universitar, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, propune modulul de master cu titlul "Strategii ale carității creștine". Cursurile sunt oferite în colaborare cu Facultatea de Filozofie - Catedra de Sociologie și Asistență Socială și se vor desfășura pe o perioadă de doi ani (patru semestre). Înscrierile se fac între 11 și 16 iulie sau 12-15 septembrie. Mai multe informații se pot obține de la secretariatul facultății: Bd. Carol I, nr. 11, 700506-Iași; tel.: secretariat: 0232/201115, decanat: 0232/201114, e-mail: ftrc@uaic.ro, www.ftrc.uaic.ro.

Pe scurt
- 22 mai: Turneu de fotbal organizat de Acțiunea Catolică a Copiilor la Centrul de Zi "Sfântul Leonardo Murialdo" din Roman, câștigătoare fiind Parohia Roman "Fericitul Ieremia"
- 27-29 mai: Campus de formare, la Luncani, pentru 43 de membri ai sectorului adulți din AC Iași, cu tema "Familia creștină într-o lume în continuă schimbare"
- 28 mai: Festivalul talanților organizat de Acțiunea Catolică la Tămășeni, cu 180 de tineri participanți din 10 parohii
- 31 mai: Binecuvântarea, la Onești, a statuii Fecioarei Maria după imaginea care i-a apărut fratelui Ieremia Valahul
- 3-5 iunie: Întâlnire de lucru a echipei sectorului adulți a Acțiunii Catolice din România (ACRO), la Parohia Greco-Catolică "Imaculata" din Deva
- 4 iunie: Sesiune a Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești
- 5 iunie: Întâlnire despre mass-media la biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat