Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Solidaritate cu China
Întreaga Biserică Catolică s-a unit în rugăciune cu Biserica din China, mai ales marți, 24 mai, la îndemnul Sfântului Părinte, în ziua dedicată memoriei liturgice a Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul Creștinilor, venerată cu mare devoțiune în sanctuarul Sheshan din Shanghai. Biserica Catolică din China este divizată în două părți: o parte care este supusă autorităților comuniste, numită Biserica Oficială, și o altă parte care a rămas fidelă comuniunii cu Vaticanul și întreaga Biserică Catolică, fiind din acest motiv persecutată.

Diplomați în formare
Studenții Academiei Ecleziastice Pontificale au fost primiți de papa Benedict al XVI-lea la 10 iunie împreună cu superiorii în Sala Consistoriului din Vatican. În discursul său, papa s-a oprit la formarea spirituală a viitorilor nunți apostolici, amintind că un diplomat vatican este înainte de toate un preot. Între cei aproape 40 de studenți ai Academiei Ecleziastice Pontificale, care se pregătesc în prezent pentru serviciul diplomatic al Sfântului Scaun se află și doi români din Dieceza de Iași: pr. Paul Butnaru, originar din Piatra Neamț, și pr. Mihăiță Blaj, din Gherăești.

Dialog spațial
"Într-un anumit sens, voi sunteți reprezentanții noștri, conduceți, din partea omenirii, explorarea de noi spații și de noi posibilități pentru viitorul nostru, mergând dincolo de limitele existenței noastre zilnice", a spus papa Benedict al XVI-lea, adresându-se sâmbătă, 21 mai, astronauților de la stația spațială internațională, cu care s-a contactat de la Sala dei Foconi din Palatul Apostolic, având o discuție cu aceștia. "Putem privi în jos și vedea frumoasa noastră planetă, care a fost creată de Dumnezeu - a spus, printre altele, Mike Finchke, un astronaut american - și este planeta cea mai frumoasă din întregul sistem solar".

Sfințire de diaconi
În octava pregătitoare la sărbătoarea Rusaliilor, joi, 9 iunie, în biserica "Sfânta Ana" sau "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Ierusalim, șapte tineri călugări salezieni au primit prima treaptă a sfintei Preoții, treapta diaconatului. Printre noii diaconi de șase naționalități diferite s-a numărat și fr. Iosif Ilieș, din Adjudeni (domiciliat în Buzău). Liturghia a fost prezidată de episcopul auxiliar de Ierusalim, William Shomali.

Sărbătoarea popoarelor
În Italia, la manifestările intitulate "Sărbătoarea popoarelor" (Festa dei popoli), desfășurate la 12 iunie în multe localități, au fost invitați și reprezentanți ai comunităților de români. La Azzano Decimo (Pordenone) a fost a treia ediție, care a adunat comunitățile ganeză, poloneză, ucraineană, română și italiană din Dieceza de Concordia-Pordenone, păstorită de episcopul Giuseppe Pellegrini, prezent la eveniment. "Să construim o societate mai bună în comuniune și pace" a fost deviza evenimentului de la Thiene, Provincia Vicenza (Italia) unde a participat comunitatea română din Schio. Primăria orașului Schio a organizat, la 4 și 5 iunie, evenimentul cultural "Oltre confini" (Dincolo de granițe), la care au participat comunitățile de emigranți stabilite în acest oraș, printre care și cea română.

Seminar de formare
La Hisar, în Bulgaria, s-a desfășurat, în perioada 13-15 mai, un seminar de formare sub egida Forumului Internațional al Acțiunii Catolice. Tema întâlnirii a fost: "Munca și studiul: mijloace de sfințire" având ca moto: "Lucrând zi și noapte am predicat evanghelia lui Dumnezeu" (cf. 1Tes 2,9). La acest eveniment au participat tineri bulgari care doresc să se formeze în spiritul Acțiunii Catolice. A fost prezentă și o delegație din România cu membri din Dieceza de Iași: Adriana Ianuș, Gabriel Măriuț și Alexandru Pricope însoțiți de pr. Felix Roca.

Stagiu de pregătire
În cadrul proiectului strategic european "Rețea de incluziune socială pe piața muncii" implementat în parteneriat de către Centrul Diecezan Caritas Iași, Caritas Alba-Iulia Îngrijire la Domiciliu și Caritas Diecezan Münster (Germania), un grup de 25 de specialiști angajați ai organizațiilor din Iași și Alba-Iulia au efectuat în perioada 22-29 mai un stagiu de pregătire în Germania. Programul a cuprins întâlniri cu reprezentanți ai Caritas Münster și alți specialiști. În cadrul workshopurilor au fost prezentate modele de bună practică pentru incluziunea pe piața muncii a persoanelor cu diverse probleme, programe de specializare și reconversie profesională pentru șomeri, dar și discuții despre rolul Bisericii și al Organizației Caritas în dezvoltarea societății.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat